Sinivalkoista - haaste 2019

Blogeissa on jo jonkin aikaa kiertänyt Sinivalkoista - haaste. Tarkoituksena on juhlistaa Suomen lähestyvää itsenäisyyspäivää sinivalkoisin kuvin. Haaste on lähtöisin Tiiulta  Puutarhahetki -blogista. Minut haastoivat mukaan seuraavat blogit: Kottikärryn kääntöpiiri, Värjärin pata ja Tuplasti terapiaa. Lämmin kiitos Päivi, Ilona ja Pirjo sekä tietysti myös Tiiu kivasta haasteesta!

Päätin osallistua tähän haasteeseen postaamalla kuvia sinivalkoisista luonnonkasveista. Heti alkuun täytyy tehdä yksi tunnustus: luonnonkasvien tuntemukseni on aika surkea. Jostakin syystä puutarhakasvien nimet jäävät mieleeni helposti, mutta luonnonkasvit eivät ja se tunnistaminenkin on vähän niin ja näin. Kesällä päätin hieman korjata tilannetta tekemällä itselleni pienen kuvakollaasin luonnonkasveista, joita tuli vastaan blogiassitentti Beaa ulkoiluttaessa. Siinä oli omat haasteensa sillä Bea oli monesti toista mieltä kuvaamisesta ja paikallaan pysyminen oli lähes mahdotonta kun oravia, rusakkoja, lintuja, muita koiria ja erityisesti peräkärryjä piti koko ajan vahtia ja komentaa 😂 Joten osa kuvista on vähän epätarkkoja.  Ja sitten oli vielä se haastavampi tehtävä: kasvien tunnistaminen. Onneksi ystäväni vinkkasi minulle PlantSnap - sovelluksen ja moni kasvikuva sai sen avulla nimen.

Valikoin tähän postaukseen vähiten epätarkkoja kuvia teeman väreissä. Julkaisukelpoisia sinisiä kukkakuvia ei monta ollut (ja nekin ovat enemmän lilan sävyisiä), valkoisia sentään oli vähän enemmän. Ensimmäiseksi valikoitui kauniin herkkä kellokasvi. Niitäkin on niin monia, että päätä huimaa. Monella eläimellä on oma kellonsa: harakankello, hirvenkello, kissankello, peurankello, sammakonkello, varsankello, vuohenkello...Tämä taitaa kuitenkin olla kurjenkello. Tämä seuraava kasvi on yksi lemppareitani luonnonkasveista eli hiirenvirna. Sitä löytyy nykyään myös meidän puutarhastamme kiipeilemästä, sillä viime kesänä luonnonkasveilla oli avoimet ovet puutarhaamme ja siinä samalla minäkin jotenkin ”siedätyin” puutarhamme uusille tulokkaille.Hiirenvirnan kanssa samaan hernekasvien heimoon kuuluu tämä valkomesikkä. Kaunis on sekin. Se ilmeisesti tuoksuu voimakkaasti. En voinut itse tuota tuoksua testata sillä kaikki hoidot veivät hajuaistini ihan kokonaan. Vasta nyt hajuaistini on vähän elpynyt.  Samoin makuaistini oli kummallisen vääristynyt syksyyn asti.Tämä kaunotar eli kalliokielo löytyy nimensä mukaisesti meidän kallion päältä. Voi kunpa se jotenkin leviäisi alas puutarhaammekin.Seuraavasta kasvista en ollut koskaan kuullutkaan. Tätä kauniin siroa ja herkkää  heinätähtimöä löytyi monestakin kohtaa aamulenkkiämme.Viimeisiksi valikoituivat  tämä ahomatara ja alempana ihanan höttöinen mesiangervo. Ahomatarakin oli minulle aivan uusi tuttavuus. Mesiangervon tunnistin sentään ilman apuja. Mesiangervolla on muuten kauniita englanninkielisiä nimityksiä, kuten Queen of the Meadow. Miten runollista!Olipa virkistävää selailla kesäkuvia marraskuun hämyisessä tunnelmassa. Jos haluat osallistua haasteeseen, voit napata sen tästä.

Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu/Puutarhahetki - blogista)
- tee postaus, jossa sininen ja valkoinen ovat pääroolissa
- haasta kolme tai useampi blogiystävääsi mukaan
- käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhahetki - Suurten unelmien puutarha - blogin Sinivalkoista - haaste - postauksen kommenttikenttään
Voit osallistua haasteeseen myös Instagramissa. Merkitse kuvasi silloin #sinivalkoista_haaste ja @puutarhahetki

Mukavaa viikonloppua!

                                                          ❤ Anni

23 kommenttia:

 1. Luonnonkasvien kuvien katseluun ei voi kyllästyä ja tähän olet koonnut sarjan siroja kukkia. Nämä kaikki ovat erinomaisia edustajia sinivalkoisten suomalaisten kukkien joukosta ja tähän haasteeseen sopivia. Jos näistä pitäisi valita kaunein, valintani osuisi heinätähtimöön: se on vaatimaton ja kaunis ja jää usein heinikossa huomaamatta! Hieno haastevastaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heinätähtimö hukkuu helposti muun kasvillisuuden joukkoon ja olisi minulta jäänyt huomaamatta ellen varta vasten olisi kerännyt tuota kuvakollaasia. Se on kyllä kaunis kukka.

   Poista
 2. Hieno näkökulma haasteeseen; kiva katsoa sinivalkoisuutta luonnonkasvien kautta! Heinätähtimö on minullekin aivan tuntematon, mutta todella herkän kaunis. Onkohan ahomatara tuoksumataran sukulainen? Kiitos sinulle osallistumisesta ja parempaa vointia toipumisen polulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yhdeltä hankintalistaltani löytyy juuri tuo tuoksumatara ja tarkistin juuri, että se on tosiaan tuon ahomataran sukulainen:)

   Poista
 3. Todella kivasti toteutettu haaste. Oman puutarhan kanssa touhutessa tulee vähemmän kiinnitettyä huomiota luonnonkukkiin ja sitä myöten tunnistaminenkin ontuu. Muutamia kasvioppaita olen itselleni hankkinut ja LuontoPortti on myös hyvä paikka etsiä tietoa niin kasveista kuin eläimistäkin.
  Hajuaistin puuttuminen on harmillinen juttu. Menetin hajuaistini toukokuun 2018 kaatumissesa pään iskeytyessä kovaan parkettiin. Makuaisti oli pitkään surkea, mutta se on kohtuullisesti palannut. Sen sijaan hajuaisti ei, eikä suurella todennäköisyydellä koskaan palaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! LuontoPorttia olen minäkin jonkin verran käyttänyt.Se on hyvä sivusto.
   Yllättävän paljon haju- ja makuaistin puuttuminen vaikuttaa päivittäiseen elämään ja niiden puuttuminen on kurjaa. Ikävä kuulla ettei hajuaistisi mahdollisesti palaudu ennalleen.

   Poista
 4. Kaunis kattaus sinivalkoisia luonnonkukkia. Mesiangervo on yksi minun suosikkini. Pidän erityisesti sen niin kesäisestä tuoksusta. Mesiangervo oli myös mummoni lempikukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hämärästi muistan mesiangervon tuoksun. Täytyykin ensi kesänä virkistää muistia:)

   Poista
 5. Luonnonkasvit ovatkin mainio tapa osallistua tähän haasteeseen. Sinisistä luonnonkasveista ei tule minulle mieleen äkkiseltään näiden kuvaamiesi lisäksi muita kuin orvokit ja lemmikki. Valkomesikkä on minulle näistä aivan uusi tuttavuus. Onkohan sitä edes täällä päin? Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisiä luonnonkasveja taitaa olla kaikkein vähiten. Huomasin, että kuvakollaasissani oli selvästi eniten keltaisia kukkia. Tuota valkomesikkää on wikipedian mukaan Keski-Suomesta etelään ja sitä kasvatetaan mm. maanparannus- ja mesikasvina. En ole sitä kylläkään nähnyt laajoina alueina missään täälläkään tai ehken vain ole huomannut:) Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 6. Luonnonkasvit ovat myös todella kauniita! Meillä kasvaa puutarhassakin sinne itsestään tulleet kissan- ja kurjenkellot,sekä myös hiirenvirna, jota tosin täytyy välillä repiä irti reilulla kädellä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkasvit ovat nykyään meidänkin puutarhaan tervetulleita:)

   Poista
 7. Ihanasti toteutettu postaus! Luonnonkasvit ovat tosi kauniita ja hienoja kasveja olitkin löytänyt haasteeseen. Kiva, että osallistuit! Tunnelmallista itsenäisyyspäivän odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle!:) Tunnelmallista itsenäisyyspäivän odotusta myös sinne teille!

   Poista
 8. Ihanat luonnonkukat sopivatkin loistavasti tähän sinivalkohaasteeseen. Hiirenvirna on yksi suosikkikasveistani! Mukavaa marraskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiirenvirna on minustakin niin kaunis kiipeilijä:) Mukavaa marraskuun loppua myös sinulle!

   Poista
 9. Ihanat luonnonkukat! Mesiangervo on niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mesiangervon hattaramaiset kukat ovat minustakin niin kauniit:)

   Poista
 10. Kuulostaa tutulta tuo koiran ja kameran kanssa yhtä aikaa touhuaminen. Siinä on haastetta kerrakseen :D Tosi kivasti toteutit tämän haasteen. Luonnonkukat ovat todella kauniita ja saavat aivan liian harvoin huomiota osakseen. Kiva, kun nostit ne esiin. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Ihana kun valitsit luonnonkasvit!

  VastaaPoista
 12. hieno ylistys kotomaamme luonnon moninaisuudelle ja kauniille luonnonkukille, mukavaa kun otit haasteen vastaan Anni:))

  VastaaPoista