Pensasmustikat lavatarhassa

Tämän kesän odotetuin sato saadaan meillä pensasmustikoista. Minun piti jo viime kesänä kertoa pensasmustikoiden kasvatuskokemuksista, mutta se sitten jäi. Joten tässä vähän tietoa meillä kasvavista pensasmustikoista ja muutamia vinkkejä kasvatukseen.


Meillä kasvaa kaksi pensasmustikkaa ’Aino’ ja ’North Blue’ lavassa. Lavaan (80 x 120) olen istuttanut kaksi pensasta. Onnistuneen pölytyksen takaamiseksi tulee valita kaksi eri lajiketta. Vuosi vuodelta sato on ollut suurempi. En ole laskenut miten monta litraa kummastakin pensaasta saa. Myyntilapun mukaan ’Ainon’ satomäärä on n. 850g ja se on varmaankin meillä saavutettu.

’Aino’ muistuttaa enemmän metsämustikkaa kuin ’North Blue’. Se kasvaa noin 80-90 cm korkeaksi pensaaksi ja on leveä. Sen marjat ovat makeita ja aromikkaita ja ne sopivat hyvin pakastukseen. ’Aino’ on FinE- lajike.

’North Blue’ on tuuheakasvuinen ja matalampi kuin ’Aino’, n. 60-80 cm. Sen marjat ovat todella suuret, makeat ja juuri sopivan happamat. Marjat kypsyvät vähän myöhemmin kuin ’Ainolla’.

Vasemmalla 'North Blue' ja oikealla 'Aino'Pensasmustikat ovat viihtyneet erinomaisesti lavassa. Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen. Mullan tulee olla havu-rodomultaa ja multakerroksen päälle olen laittanut kerroksen katetta. Tasainen kosteus on hyväksi. Olen aiempina vuosina heittänyt lavaan silloin tällöin kahvinporoja, koska niiden on sanottu olevan hyväksi happaman maan kasveille. Enää en tee niin, sillä jokin aika sitten luin monta artikkelia, joiden mukaan kahvinporoissa ei ole jäljellä hyödyllistä happamuutta ja ne sisältävät suuret määrät kasveille haitallista kofeiinia. Täältä löydät yhden lukemistani artikkeleista ja sivulta löytyy lisää linkkejä muihin artikkeleihin ja tutkimuksiin. Joten, en ole enää heitellyt kahvinporoja puutarhaan ollenkaan. Toisinaan olen antanut keväisin havu-rodolannoitetta ja loppukesällä syyslannoitetta. Kastelusta on syytä huolehtia varsinkin kuivina kausina. Talvisin poistan lumikuormat oksien päältä etteivät ne katkeile ja keväisin leikkaan pois kuivuneet oksat jos sellaisia on. Ja sitten se tärkein asia, jota ei pidä unohtaa: pensasmustikat ovat mm. rusakoiden suurta herkkua, joten pensaat on syytä suojata verkolla.Aikaisemmin poistin verkon kesäksi, mutta nykyään rusakot tekevät tuhojaan täällä kesälläkin, joten verkko on meillä ympäri vuoden paikallaan. Kanaverkko, jota meillä on nyt suojana on huono, sillä talvella se painuu lumen painosta ja voi samalla taittaa oksia. Kesällä taas marjat tulevat verkon koloista ulos ja marjojen poimiminen on hankalaa eikä sitä silloin voi ottaa poiskaan repimättä satoa. Aion vaihtaa tuon verkon pienisilmäisempään ja jämäkämpään verkkoon kun satokausi on ohi.

Ensi kesänä aion istuttaa viereiseen lavaan kaksi uutta pensasmustikkaa, sillä nämä ovat ehdottomasti lempimarjojamme. Meillä on toki metsä talomme takana ja sieltä saisi mustikkaa (tosin ei tänä vuonna kun on niin kuivaa),  mutta minulla ei selkä ja polvet kestä monen tunnin metsässä kykkimistä ja täällä on myös tosi paljon käärmeitä, joita kammoan. Mustikoiden poimiminen omalta pihalta on paljon mukavampaa ja myös nopeampaa. Ja satoa tulee myös kuivina kesinä kun vain huolehtii kastelusta.
Aion kokeilla muita lajikkeita, esimerkiksi ’Artoa’ tai ’Alvaria’, jotka ovat myös FinE- lajikkeita ja kaveriksi ehkä ’North Country’- lajiketta. Katsotaan mitä on tarjolla ensi keväänä.

                                                 ❤ Anni

31 kommenttia:

 1. Minä olen vasta tekemässä pensasmustikoille paikkaa ja ajattelin, että tuo verkottaminen täytyy ottaa heti huomioon paikkaa tehdessä. Täälläkin jäniksiä liikkuu ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan kannattaa huomioida. Sen jälkeen kun samettisumakkini syötiin yhdessä kesäyössä en ole enää uskaltanut ottaa suojia pois mistään edes kesällä. En tiedä, miksi metsän antimet eivät riitä nykyään enää pitkäkorville kesäisin kun tulevat herkuttelemaan puutarhoihin.

   Poista
 2. Minulla on viime syksystä saakka yksi pensasmustikka kokeilussa lavakauluksessa, hyvin kesti joten tänä vuonna täytän laatikon pensasmustikalla. Hyvä kuulla että viihtyvät sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavakaulus sopii kyllä loistavasti pensasmustikoiden kasvattamiseen. Odotan jo innolla, että saan lisää pensasmustikoita viereiseen lavaan:)

   Poista
 3. Meilläkään ei ole talon ympärillä tänä vuonna juuri ollenkaan metsämustikkaa, mutta pensasmustikoita sentään on vähän. Ne on kyllä hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikat ovat niin makoisia ja on ihanaa saada satoa omasta puutarhasta:)

   Poista
 4. Pensasmustikat ovat tosi hyviä! En niitä kasvata, mutta syön kyllä mielelläni

  VastaaPoista
 5. Minullakin kasvaa kaksi pensasmustikkaa laatikossa. Tänä vuonna tulee vähän satoa, jos vain linnuilta jotain meille jää. Laatikossa asuvien pensasmustikoiden suojaaminen on helpompaa, kun tuen saa ujutettua laatikon reunoihin kiinni. Jänikset todellakin pitävät pensasmustikasta. Ensimmäisenä talvena en suojannut ja yksi pensaista lähti ristihuulten suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikoiden kasvattaminen laatikoissa on tosi kätevää juuri tuon suojaamisenkin kannalta. Olen tässä miettinyt, että pitäisikö pensaille laittaa verkosta myös katto, jos peurat rynnistävät puutarhaan. Nyt niitä ei onneksi ole hetkeen näkynyt.

   Poista
 6. Aino ja Alvar on hyviä lajikkeita. Makkeita ja hyvänmakusia muutenkin. Myö istutettiin silloin kun puutarhoo perustettiin, Aino, Alvar,North Blue ja Arto. Nyt jos istutettas ei kun yks pensas korkeintaan tuota North Bluuta, mie oon sanonu, mikä marjan koossa voitetaan, maussa hävitään! Arto on vähän juolukkamainen miunmielestä. Ovat olleet nyt kaheksan vuotta ja tänävuonna jo hyvä sato suahaan. Verkolla ehottomasti on suojattava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'North Blue' tekee kyllä näyttävän kokoiset marjat, mutta, 'Aino' on tosiaan maultaan makeampi, vaikka tykkään kyllä 'North Bluen' pienestä hapokkuudestakin. Alvaria voisin ainakin hankkia toiseen lavaan:)

   Poista
 7. olenkohan koskaan maistanut pensasmustikoita, onko niissä metsämustikoita vastaava maku? me kerätään paljon mustikkaa pakkaseen talvenvaraksi. ihme ja kumma, nytkin löytynyt mukavasti, vaik paljon alueita, mistä ei löyty marjan marjaa. pensasmustikka kyl todella hyvä vaihtoehto juur näitä kuivia kesiä ajatellen ja sitä, et tulee viel aika, etten itsekkään kykene enää metsään menemään mustikoita poimimaan.
  edellisen postauksen törmäkukka kyl ihastuttava tuttavuus. se sopisi todella hyvin myös perinnepihaan, menee kyl hankittavien listalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän noista kahdesta pensaasta 'Aino' muistuttaa maultaan ehdottomasti enemmän metsämustikkaa kuin 'North Blue'. Muita lajikkeita en ole maistanut.
   Kaukasiantörmäkukat sopivat mielestäni loistavasti niin moderniin kuin perinnepihaankin:)

   Poista
 8. Mukavia elokuun kesäpäiviä Sinulle ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Sinulle! Kiva kun liityit blogini lukijaksi:)

   Poista
 9. Meillä on Aino ja Alvar, ja olen myös ajatellut lisätä pensaita. Olen monien lailla tykästynyt pensasmustikkaan.

  VastaaPoista
 10. On hienoa lukea näitä postauksia, kun meillä kaikilla on omat intohimomme. Puutarhahoito on varmasti yhtä rauhoittavaa kuin metsässä kävely tai valokuvaaminen. Koen puutarhahoidon henkilökohtaisesti "pakkotyömaana", mutta ihailen , niitä, jotka saavat puutarhat loistamaan ja nauttivat siitä. Uskon, että se on myös sinun voimavarasi. Vaikka pihoissa ja puutarhoissa kasvu alkaa tyrehtymään ja kasvit alkavat valmistautumaan talveen, on teillä puutarhureilla katseet suunnattu jo toiveikkaana kevääseen...kaikkea hyvää elokuuhun! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että puutarha on minun voimavarani:) Ihmeellisellä tavalla se on hoitanut minua tänäkin kesänä, vaikka en ole voinut mitään tehdäkään. Näen ensi kevään ja kesän jo tulvillaan puutarhatöitä ja sitä todella odotan:) Ihania elokuun päiviä myös sinulle!<3

   Poista
 11. Pensasmustikkaa en ole vielä meille laittanut kasvamaan, toistaiseksi ollaan menty luonnonmustikoilla... Mutta on hyvä lukea muiden kokemuksista, tuo suojaamisasia ja lavakasvimaalla kasvattaminen olivat tarpeellista tietoa. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikoiden hyvät puolet korostuvat erityisesti tällaisina kuivina kesinä kun luonnonmustikoita on huonommin saatavilla. Olen kokenut lavakasvatuksen todella käteväksi:)
   Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 12. Minulla on pari 'Ainoa' ja 'Alvaria' sekä yksi 'Northblue' kukkapenkissä. Ovat kaikki nuoria pensaita, joten kovin kummoista satoa ei olla vielä niistä saatu, mutta joka vuosi kuitenkin pikkuisen enemmän kuin aiemmin. Tarkoitus olisi hankkia muutama pensas vielä lisää, ehkä vielä jokin eri lajikekin. Jäniksiltä suojaaminen on tosiaan tärkeää ja oikeastaan linnuilta myös, sillä äkkiä nekin käyvät marjavarkaissa. Vanhemmillani on melkein parikymmentä pensasta kahdessa rivissä ja he päätyivät rakentamaan ihan kunnon "kanakopin" koko alueelle. Se on paikoillaan ympäri vuoden, joten marjat ovat turvassa sekä nelijalkaisilta että siivekkäiltä marjavarkailta. Korkeutta on pari metriä, joten pitkäkin mies pystyy helposti liikkumaan sisällä. Hyvä ratkaisu isommalle pihalle, meillä mennään tiheäsilmäisellä verkolla ja epämääräisillä linnunkarkottimilla, vaikka ne eivät mitään pihan kaunistuksia olekaan. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensaat olisi tosiaan hyvä suojata myös ylhäältä päin. Tuollainen kanakoppi onkin kätevä, jos vain olisi enemmän tilaa. Täytyy kokeilla jotain kattoviritelmää kun saamme hankittua sen tukevamman tiheäsilmäisen verkon. Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 13. Kuulostaapa mielenkiintoiselta nämä pensasmustikat. Ei ole tullut laitettua kasvamaan niitä pihamaalle vielä koskaan. Ehkäpä nyt olisi aika :)

  Lämmin kiitos vierailustasi blogissani. Jään seurailemaan blogiasi. Täältä löytyy monenlaista mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla pensasmustikoita:)
   Kiva kun tulit vierailulle ja liityit blogini lukijaksi:)

   Poista
 14. Olipa hyvä postaus! Täytyykin laittaa pensasmustikoita lavakaulukseen, jos aurinkoinen paikka on hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä pensasmustikat ovat auringossa noin keskipäivästä iltaan ja hyvin viihtyvät:)

   Poista
 15. Hei! Todella mielenkiintoinen idea ja aion tämän kyllä toteuttaa :) Lueskelin ja googlettelin siis lisää. Jossain luki, että lavakauluksia tulisi olla kolme päällekäin pensasmustikoille (ja vadelmille), jotta on tarpeeksi juurille tilaa. Miten sinulla on? Ja onko tarvetta tehdä korkea? Ja todella hyvä huomio, että nuo jänikset pitää kyllä huomioida heti kun tämän perustaa. Kiitos ihanasta vinkistä!

  VastaaPoista
 16. Hei! Olen itsekkin istuttamassa kaksi pensasmustikkaa. Voikohan niiden alle istuttaa jotain maanpeittokasvia ettei ole niin alastoman näköinen maa?

  VastaaPoista
 17. Ketju on vanha, mutta toivottavasti joku huomaa :) Laatikkoistutusta suunnittelen ja mietin kuinka syvä laatikon pitäisi olla? Ja tuleeko talvehtimista ajatellen huomioida jotakin erityisesti?

  VastaaPoista