Uusi lempikukkani

Scabiosa caucasia 'Perfection White'
Scabiosa caucasica 'Perfection White'

Mykistyin ihastuksesta nähdessäni tämän herkän, yksinäisen, valkoisen kukan kurottelevan ujosti mahtipontisten tulikukkien seasta. Tämä nousi heti lempikukkieni joukkoon.

Scabiosa caucasica 'Perfection White'

Kyseessä on törmäkukka (Scabiosa) ja tarkemmin vielä kaukasiantörmäkukka (Scabiosa caucasica). Englanninkielinen nimi Pin Cushion Flower on mielestäni hauska ja osuva nimi tälle kukalle, sillä emit todella näyttävät ihan pieniltä nuppineuloilta neulatyynyssä.

Suorakylvin näitä itäpihan tulikukkapenkkiin edellisenä vuonna ja vieressä olevaan omenapuiden alla olevaan penkkiin nämä pääsivät viime vuonna kun olin ne ensin esikasvattanut. Muutama sininen kukki viime vuonna, valkoisista ei yksikään.

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'
Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'
Täydellinen!

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'


Tulikukkapenkissä on toistaiseksi vain muutama valkoinen törmäkukka, mutta omenapuiden luona taimia on vaikka kuinka monta sekä valkoisia että sinisiä eli ne ovat lähteneet ihanasti leviämään. Jee!

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'


Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'


Näitä haluaisin ison penkillisen, jotta raaskin poimia niitä kimppuihinkin. Törmäkukat ovat hyviä leikkokukkia. Ne säilyvät maljakossa jopa 10 päivää.

Kaukasiantörmäkukka viihtyy auringossa, hyvin ojitetussa ja kalkkipitoisessa maassa. Talvimärkyydestä se ei pidä ja muutenkin se kannattaa suojata talveksi. Tosin meillä niitä ei suojattu mitenkään viime talvena. Onneksi oli hyvä talvi ja lumi antoi tarvittavan suojan. Törmäkukilla on uskomattoman pitkä kukinta, heinäkuulta lokakuulle. Mahtava loppukesän ja syksyn kukkija!

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'


Tässä viimeinen ottamani kukkakuva viime lokakuussa ennen kuin jouduin sairaalaan. Lokakuun alussa oli ollut varsin kylmiä öitä, mutta nämä jaksoivat kukkia siitä huolimatta.

Scabiosa caucasica 'Perfection Blue'
                                          ❤ Anni

24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Törmäkukissa on jotain samaa herkkyyttä kuin unikoissakin kun ne pitkän vartensa kanssa kurottelevat kukkapenkissä. Onneksi näiden kukinta ei ole yhtä nopeasti ohi kuin unikoilla.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Nämä valkoiset ja siniset veivät kyllä täysin sydämeni:) Minulla oli joskus myös oikein tummanpunaisia koreatörmäkukkia (Scabiosa atropurpurea), mutta ne hävisivät talven aikana. Ne olivat todella korkeita ja kaatuilivat sinne tänne kun en tajunnut istuttaa niitä sellaiseen paikkaan, jossa ne saisivat tukea muista kasveista. Nämä kaukasiantörmäkukat pysyvät paremmin pystyssä:)

   Poista
 3. Ihania ovat. Ja niissä on myös hyvä tuoksu.

  VastaaPoista
 4. Kyllä, kaunis on <3 Pin Cushion on hauska ja osuva nimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englanninkieliset nimet ovat monesti paljon hauskempia kuin meidän tylsähköt versiot:)

   Poista
 5. On se kaunis. Törmäkukkia on kehuttu sen verran monessa blogissa, että laitan sen omalle listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös hankintalistalla erityisesti leikkokukiksi jalostettua 'Isaac House Hybrids'-lajiketta. Sillä pitäisi olla vielä tukevampi varsi ja isommat kukat kuin näillä 'Perfection'-sarjan lajikkeilla.

   Poista
 6. Suloinen😊kiva kun saat kukat leviämään.
  Syksypuolen kukkijoita haluaa itsekin lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavaa, että loppukesälläkin on kukkijoita ja niitä yritän itsekin löytää lisää. Monet loppukesän kukkijat ovat punaisia, keltaisia tai oransseja, joten nämä kaukasiantörmäkukat ovat siinäkin mielessä kiva lisä värimaailmaan:)

   Poista
 7. Ihana syyskukka, niitä ei olekaan liiaksi asti, ainakaan jos ei pidä keltaisesta;)
  Meilläkin näitä joskus oli, mutta talvet ovat varmaan verottaneet. Täytynee laittaa uudestaan kauppalistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tämä on kiva poikkeus keltaisten, oranssien ja punaisten joukossa:) Minultakin talvi vei koreatörmäkukat jokunen vuosi sitten. Toivottavasti ensi talvi olisi yhtä hyvä kuin viime talvi ja saataisiin kunnon lumikerros suojaamaan kasveja.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Tuntuu, että viime kesänä minulla meni vähän ohi koko tämä törmäkukkien kaunis kukinta. Vain ne muutamat vielä lokakuussa kukkineet jäivät mieleen. Nyt olen päivittäin käynyt ihailemassa avautuvia nuppuja ja ihmetellyt ja ihastellut noiden kukkien kauneutta:)

   Poista
 9. Ovatpa ne kauniita! Minulla on kaukasiantörmäkukka vasta nupulla, lajikkeeksi oli mainittu 'Perfecta', mutta onkohan se sama kuin tuo 'Perfection Blue'? Viime kesänä vaaleanpunaiset koreatörmäkukat kukkivat niin kauniisti, että kylvin niitä tänäkin vuonna. Olen ollut siinä käsityksessä, että se olisi yksivuotinen. Ainakaan minulla yksikään niistä ei talvehtinut. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että 'Perfecta' ja 'Perfection'ovat samaa lajiketta, mutta varma en ole. Käytin tuota englanninkielistä nimeä kun siemenpussissa luki niin.
   Koreatörmäkukat ovat tosiaan yksivuotisia, mutta ne monesti siementävät niin, että ilmestyvät paikalle seuraavanakin vuonna.
   Siemenpussissa sanotaan kaukasiantörmäkukkien kestävän -18 pakkasta. Viime talven ne selvisivät, vaikka oli kylmempääkin, mutta veikkaanpa, että ilman kunnon lumikerrosta ne eivät todennäköisesti olisi selvinneet talvesta.
   Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle!

   Poista
 10. Ai sinäkin bloggaat yhä! Sekoitan ehkä toiseen ihmiseen, mutta luulin sinun lopettaneen bloggaamisen. Äskettäin näin kommenttisi jossain blogissa ja tulin vierailulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit vierailulle:) Laitoin blogin tauolle ensin väsymyksen vuoksi ja sitten sairastumisen vuoksi. Nyt olen taas herätellyt blogia henkiin. Blogin kirjoittaminen on pitänyt mieleni virkeänä tässä kaiken keskellä.

   Poista
 11. Voi miten kauniita kukkia❤️ Todella hurmaavia. Saisinkohan ne kasvamaan täällä meidän mökillä. Sopisivat tänne niin hyvin. Täytyypä ottaa kokeiluun. Minulla ei kyllä ole mikään hyvä viherpeukalo... Sinulla kyllä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla:) Esikasvattamalla sain paremmat tulokset kuin syksyllä tehdyllä suorakylvöllä.

   Poista
 12. Herkän kauniita kuvia ja kuinka kauniisti värit sointuvatkaan yhteen. Kiva kun saa kukkia helposti maljakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat niin upeita leikkoja. Minä en vain oikein koskaan raaski poimia kukkia puutarhasta. Mutta jos niitä saisi vähän isommalle alalle, niin ehkä sitten:)

   Poista