Siemeniä talteenSain lääkäriltä luvan tehdä jaksamisen mukaan joitakin pikkuaskareita puutarhassa, kunhan en käsittele enkä pöllytä multaa. Ihanaa! Niinpä ajattelin kerätä talteen muutamia siemeniä. Osan kypsymistä pitää vielä odotella, mutta joitakin sain jo kerättyä. Aurinkoisia, kuivia päiviä on ollut juuri sopivasti, mutta varmuuden vuoksi annoin siementen kuivahtaa  muutaman päivän ennen kuin pussitin ne. Minulle on kertynyt juuri sopivasti pieniä paperipussukoita siementilauksista. Paperipussukoille on vielä omat minigrip-pussit. Tein siemenille pienet nimilaput pusseihin ja merkitsin niihin myös keruupäivän.


Tässä minun siementen keruulistani.
Pantaheinä eli Setaria Macrostacchya ’Will Scarlet’ on suosikkini kokeilemieni koristeheinien joukosta. Se kylväytyi itsestään ympäri yhtä penkkiä itäpihalla, mutta sitä olisi kiva saada muuallekin. Samasta penkistä otin talteen myös armenianunikon siemeniä. Aion siirtää tuon unikon, mutta siinä on riskinsä kun sillä on niin pitkä paalujuuri, joten otan siemeniä varmuuden vuoksi talteen. Kerään myös muiden unikoiden siemenkotia. Nehän toimivat itsessään kätevinä sirottimina:)
Rikkaporkkana, josta kerroin täällä, oli tämän kesän suuri yllätys ilmestyessään penkkiin. Sitä siis täytyy saada talteen. Samoin purppuratulikukat, joista kerroin täällä. Niin ihania! Purppuratulikukat ovat puolikuun penkissä hyötytarhan vieressä. Penkki menee uusiksi ensi vuonna, sillä siitä kuoli omenapuu. Se joutui rusakon syömäksi. Suojaus oli liian matala ja lunta paljon, joten rusakko söi puun yläosan paljaaksi. Omenapuu vain katkaistiin kesällä ja ensi vuonna se pitää kaivaa kokonaan pois ja koko penkki siivota, sillä se on pahasti rikkaruohottunut.  Otan myös ’White Mullein’- tulikukan siemeniä talteen, kun sitä saisi olla enemmänkin. Ja tietysti, kaukasiantörmäkukkia haluan lisää! Listaltani löytyvät myös valkoiset punahatut ja otapallo-ohdakkeet.

Mitä siemeniä sinun keruulistaltasi löytyy?

                           ❤ Anni

24 kommenttia:

 1. Koristehirssit kylväytyvät ilman siementen keruuta, talvehtivat maassa ja itävät paremmin kuin esikasvatuksessa, niihin olen hullaantunut, mutta tuosta pantaheinästä ei minulla ole kokemusta, pitääkin laittaa ensi kevään ostoslistalle:) Samettiruusut ja leijonankidat kerään oman pihan siemenistä. Punahatut ja pallo-ohdakkeet löytyvät minultakin listalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristehirssi on todella kaunis! Monesti heinät tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen, tosin pantaheinä iti ihan hyvin ilman kylmäkäsittelyäkin:)

   Poista
 2. Kirjavalehtisen akileijan siemeniä otin jo talteen, unikot eivät ole ihan vielä korjuukunnossa mutta niitä ainakin kerään vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä akileijojen kukinta jäi tänä vuonna melko onnettomaksi. En tiedä johtuiko se kuivuudesta vai mistä. Jokunen yksilö on kylväytynyt itsekseen, mutta aion kylvää niitä jossain vaiheessa lisää:)

   Poista
 3. Minäkin tapaan kerätä siemeniä oman puutarhan muutamista kesäkukista. Osan kypsistä siemenistä saatan varistaa myös suoraan kasvupaikalle. Sametti- ja kosmoskukat ovat niitä, joista eniten tulee kerättyä siemeniä talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukasiantörmäkukkien siemeniä kerätessä varistin samalla osan maahan ja myös toiseen penkkiin. Saa nähdä ilmestyykö niitä. Siemeniä on nyt ainakin tallessa kunnon määrä:)

   Poista
 4. Minun keruulistallani on hyötykasveista sokeriherne, härkäpapu ja muut pavut, jos ehtivät edes kasvattaa palkoja. Ensi vuonna pitää ehdottomasti esikasvattaa ajoissa papuja. Saatan ottaa myös yhdestä paprikasta siemeniä. Kesäkukista kerättäväksi pääsee tuoksuherneen, tarhakukonkannuksen ja purppurarevonhännän siemeniä. Perennoista olen jo kerännyt akileijojen, isorikon, myskimalva 'Alban' sekä nyppykurjenpolven siemeniä. Varmaan vielä jotain tulee kerättyä "varmuusvarastoiksi". Kiva, että olet saanut jo luvan puuhastella jotain pientä puutarhassa :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten monipuolinen lista sinulla on! Varmuusvarasto on aina hyvä olla olemassa:) Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Hyvä muistutus, täytyy myös kerätä siemeniä talteen, nyt kun on vielä kuivaa. Kerään ainakin 'Sungold' -tomaattien, kaliforniantuliunikon ja tuoksuherneen siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuiva sää on tärkeä juttu siementen keruussa. Sain kerättyä viikolla mukavan määrän siemeniä kun oli aurinkoista ja kuivaa. Nyt viikonloppuna on täällä ollut melko sateista (mikä on kyllä hyvä juttu kaiken kuivuuden jälkeen).

   Poista
 6. Mukavaa, että sait luvan tehdä kävelyretkien lisäksi muutakin puutarhassasi.
  Toistaiseksi olen kerännyt siemeniä vasta pioniunikoista ja isotähtiputkesta. Tarkoitus on kerätä lisääkin, kunhan siemeniä ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu niin hyvältä kun voi tehdä edes jotain pientä. Pioniunikkoja olen minäkin kerännyt talteen:)

   Poista
 7. Hienoa! Oikein kuulen innostumisesi😍tuosta pihahommat lähtevät.
  Ööh, en kerää mitään. Annan niiden, joista tykkään, kylväytyä ja loput katkon. Mutta olenkin laiskimus😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuntuu ihan ihmeelliseltä kun voi tehdä jotain pientä:) Suurin osa kasveista meilläkin saa kylväytyä itsekseen, joskus vähän liikaakin;) Siemeniä kerään varmuuden vuoksi ja myös uusien penkkien kansoitusta varten:)

   Poista
 8. Onpa kiva että sait luvan, siementen keräily onkin hyödyllinen homma. Kiitos muistutuksesta, pitääkin katsella, olisiko jotakin kerättävää. Viime päivinä on vain satanut niin, ettei ole hyvä hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni siemenvarasto on hyvä olla olemassa:) Sain sopivasti kerättyä siemeniä talteen ennen sateita, mutta nyt täytyy taas odotella suotuisampia kelejä ja siementen kypsymistä.

   Poista
 9. Ihanaa, että sait luvan puuhastella puutarhassa! Tuntui varmasti hienolta! Minun keruulistaltani löytyvät 'Drama Queen' unikko, isotähtiputki, tarhaneidot ja kosmoskukka. Jos entiset merkit pitävät paikaansa, muutakin varmasti tulee kerättyä :) Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui kyllä mukavalta tehdä edes jotain pientä puutarhassa:)
   Tuo 'Drama Queen' on upea unikko! Minäkin jatkan keräilyä vielä myöhemmin:) Mukavaa maanantai-iltaa!

   Poista
 10. Minä olen huono siementen kerääjä, mutta ilahdun kyllä kun kasvit kylväytyvät itsekseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien kylväytyminen itsekseen tuo mukanaan monesti mukavia yllätyksiä ja kauniita, luonnon omia kasviyhdistelmiä. Niistä minäkin ilahdun:)

   Poista
 11. Ihanaa puuhaa! Mulla usein meinaa jäädä tekemättä kaiken kiireen keskellä. Mutta sellaiset peruskasvit, kuten kehäkukka ja samettiruusu tulee aina kasvatettua omista siemenistä, ellen halua jotakin uutta lajiketta. Keijunmekon siemenet kerään myös, kun ne talvisäilytyksessä kypsyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Keijunmekkoa en ole vielä koskaan kokeillut kasvattaa siemenestä. Keväällä ostin kaksi keijunmekkoamppelia. Nyt voisin siitäkin ottaa siemeniä talteen. Kiitos vinkistä:)

   Poista
 12. Meillä ei vielä oo siemenet valamistunu kerättäväks. Unikotkin vasta kukintoonsa alottelloo. Sormustinkukan siemeniä keräsin jo ystävälle, jolla ei sitä oo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamien listallani olevien kukkien siemensatoa odottelen minäkin vielä:)

   Poista