Yllätysporkkanat kukkapenkissä

Kesäkuussa ihmettelin kitkemässä olleen ystäväni kanssa, että mikä ihmeen kasvi nousee eteläpihan valkoisesta kukkapenkistä. Olin antamassa sille lähtöpassit sillä se kasvoi ihan hassussa paikassa, aivan penkin reunassa, uljaasti yksinään. Ystäväni sanoi kuitenkin, että jospa annetaan sen olla ja katsotaan mitä siitä tulee.

daucus carotaKukka näytti aluksi, ennen isojen nuppujen kehittymistä, vähän kärsämöltä.  Kävi kuitenkin hyvin pian selväksi, että kärsämö se ei ole. Kukka oli aluksi vaaleanpunainen kunnes kokonaan auetessaan muuttui valkoiseksi. Kukan halkaisija on suuri.

daucus carota


daucus carota


Lopulta tajusin sen olevan ns. rikkaporkkana eli daucus carota (englanninkielisessä maailmassa tunnetaan mm. nimellä Queen Anne’s Lace), jota käytetään paljon kukkakimpuissa. Olen kasvattanut toisessa penkissä itäpihalla kaksivuotista, purppuranpunaista rikkaporkkanaa (Daucus carota ’Purple Kisses’). Siitä kerroin vuosi sitten täällä.

Tämä yksilö ei ole kuitenkaan tuo aiemmin kasvattamani rikkaporkkana. Lehdet ovat paljon pienemmät kuten alla olevasta kuvasta näkee.daucus carotadaucus carota


Tuohon eteläpihan penkkiin kylvin viime vuonna melkoisen määrän Irlannista tilattua siemensekoitusta, mutta en saanut niitä millään itämään. Luovutin ja päätin tehdä alueesta valkoisen kukkapenkin. Näet siitä jutun täällä. Ehkä siemensekoituksessa oli tätä kyseistä porkkanaa. Olen hukannut siemensekoituksen pussin jonnekin, joten tarkempi nimi jää nyt epäselväksi. Samapa tuo, olen tyytyväinen ettei sitä revitty pois vaikkei se juuri tuohon kohtaan sovikaan. Tänään huomasin, että vieressä kasvaa toinenkin samanlainen porkkana. Otan syksyllä siemenet talteen ja kylvän tätä komistusta jonnekin sopivampaan paikkaan ensi vuonna. Näitä kylväessä tulee huomioida, että jos kasvattaa ruokaporkkanoita ja haluaa kerätä siemeniä niistä, niin rikkaporkkanoita ei tule kylvää ruokaporkkanoiden läheisyyteen jottei siemensato mene pilalle.

daucus carota


daucus carota


Nimi rikkaporkkana ei tee mielestäni tälle kasville oikeutta, sillä nämä ovat todella kauniita perennapenkissä kuten myös kukkakimpuissa. Villiporkkanaksikin tätä kutsutaan ja se on ehdottomasti parempi nimi.

                               ❤ Anni

16 kommenttia:

 1. En ole kuullutkaan rikkaporkkanasta aina oppii jotain uutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien maailma on niin mahtava kun koko ajan siitä oppii uutta:)

   Poista
 2. Villiporkkana on niin paljon kauniimpi nimi ja tekee oikeutta porkkanankukan kauneudelle, suositaan sitä! Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
 3. Porkkanankukka on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Näitä olisi kiva saada niin paljon penkkiin, että raaskisi poimia niitä kimppuihinkin.

   Poista
 4. minustakin villiporkkana sopii paremmin noin kauniille kukkijalle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sopii, sillä se on kyllä kaikkea muuta kuin rikkakasvi, vaikka aluksi sitä sellaiseksi luulinkin:)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kyllä! Onneksi ystäväni kehotti odottamaan ja katsomaan mitä siitä kehittyy.

   Poista
 6. Kaunis yllätys! Suomessa annetaan kasveille aina niin arkisia nimiä. Queen Anne’s Lace kuulostaa paljon hienommalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että monesti suomalaiset nimet eivät jää edes niin hyvin mieleen kun ne ovat joko niin omituisia tai sitten muuten vaan tylsiä. Queen Anne's Lace -nimi huokuu historiaa, sillä sanotaan, että tuohon kuningatar Anna Tanskalaisen aikaan (1500/1600) oli muodissa käyttää porkkanan lehtiä sulkien sijaan hatuissa ja kauluksissa. Ihanaa kun kasvin nimellä on tarina. Jää nimikin paremmin mieleen:)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Niin on! Tänä vuonna näitä kivoja yllätyksiä onkin tullut useampia kun en ole ollut kitkemässä:)

   Poista