Palloja puutarhassa

Olen aina pitänyt pallonmuotoisista kukista. Pionit, hortensiat ja laukat ovat lemppareiden listalla. Ympyrän ja pallon muodossa on jotain kiehtovaa, ikiaikaista. Sehän oikeastaan kuvaa elämän kiertokulkua ja ikuisuutta - elämä jatkuu.

allium giganteum

Olen viime viikot ihastellut puutarhamme jättilaukkoja (Allium giganteum), jotka tänä vuonna kasvoivat vieläkin korkeammiksi ja niitä oli nyt myös enemmän. Jättilaukkoja minulla on ollut vasta kaksi vuotta. Pienempiä ukkolaukkoja (Allium aflatunense ’Purple Sensation’) on ollut pidempään, sillä laukat ovat tulppaanien jälkeen rakkaimpia sipulikasveja. Tänä vuonna  ukkolaukat olivat päässeet jotenkin hiipumaan. Pallerolaukat  (Allium sphaerocephalon) eivät ole vielä aloittaneet kukintaa.

Allium giganteum


Jättilaukkojen kukinnot ulottuvat sulkahernepuun oksille asti.

Allium giganteum


Yhdessä penkissä huomasin myös yllätyksen: oregoninlaukkoja (Allium unifolium). Niitä nämä ilmeisesti ovat. Se mikä tässä on yllättävää on se, etten muista koskaan istuttaneeni kyseisiä laukkoja. En tiedä mistä ne ovat tänne tulleet. No, mukava yllätys kuitenkin.

Allium unifolium


Laukoissa on sekin hauska puoli, että ne ovat kauniita kuivatettuinakin. Kaikkein suurimman kukinnon tekee palestiinanlaukka (Allium schubertii) ja niitä tuli kuivatettua viime kesänä. Tänä vuonna penkissä näyttää hiljaiselta. Mitäköhän niille on tapahtunut?

Palestiinanlaukan kuivatettu kukinto viime kesältä. Tämän yksilön halkaisija on n. 50 cm


Allium  aflatunensen kuihtunut kukintoLaukkojen kukinnot säilyvät penkeissä kauniina pitkään. Tässä vähän leikittelyä valotuksella😊Yksi ikävä puoli laukoissa  kuitenkin on, varsinkin tuossa jättilaukassa. Niiden kuihtuvat, varsin isot lehdet näyttävät rumilta penkeissä. Toisessa penkissä jalopähkämö vähän peittää isoja kuihtuneita lehtiä, mutta toisessa penkissä viereiset kasvit ovat pienempiä. Tuo penkki on tosin vielä kesken, joten ehkä asia ratkeaa penkin valmistuttua kun eteen tulee vähän korkeampia perennoja. Laukat kannattaakin istuttaa keskikorkeiden perennojen sekaan, jotta lakastuvat lehdet jäävät piiloon.

                                                                 ❤Anni

16 kommenttia:

 1. Laukat ovat ihania ja kuuluvat myös minun suosikkikasveihini. Leikkasin juuri kuihtuneita kukintoja sisälle maljakkoon, kun ovat siinä niin kauniita. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuihtuneet kukinnot ovat tosi kauniita maljakossa:) Laukka on kyllä monipuolinen kasvi. Mukavaa päivän jatkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Laukat ovat upeita ja hyvin näyttäviä. Lehdet kuihtuvat onneksi melko nopeasti korjattavaksi kompostiin. Minulla jättilaukat kasvavat kuunliljojen takana ja niiden lehdet peittävät aika hyvin, muttei valitettavasti ihan kokonaan, laukkojen kuivuvat lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että ne lehdet kyllä kuihtuvat nopeasti. En tiedä vielä mitä laitan noiden jättilaukkojen eteen keskeneräiseen penkkiin, mutta eiköhän sekin tässä selviä ensi kevääseen mennessä:)

   Poista
 3. Kauniita ovat ja ihania kuvia :)

  VastaaPoista
 4. Laukat ovat ihania ja monipuolisuutta löytyy eri lajikkeista.

  VastaaPoista
 5. Kauniita ovat minustakin, sekä suuret että pienimmätkin laukkojen kukinnot. Nyt juuri kukkii sievä sinilaukka hyvin pikkuruisin palloin. Kuivattaminen lisää iloa vielä pitkään!

  VastaaPoista
 6. Kauniita kukkasia :) hyvää kesää sinulle !

  VastaaPoista
 7. Nuo pallonmuotoiset laukan kukinnot ovat minusta kauneimpia. Jättilaukkaa on olekaan koskaan istuttanut ja ne voisivatkin olla hauskoja jossain. Palestiinanlaukan kukintohan on ihan järkyttävän suuri! Viime syksynä istutin montaa erilaista laukkaa, mutta täytyy myöntää, että olen joihinkin pettynyt. Rusolaukka ja koristelaukka 'Cameleon' ovat ihan mitättömän näköisiä ja lehtolaukat ilmeisesti päättivät olla kukkimatta. Pallerolaukat ovat vielä nupulla täälläkin ja kaikki toivo onkin ladattu nyt niihin. Elättelen kyllä toiveita siitä, että sipulit keräävät tämän vuoden voimaa itseensä ja kukkivat näyttävämmin ensi vuonna. Ukkolaukat eivät onneksi petä. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palestiinanlaukkaa istutin, koska halusin kuivattaa kukintoja koristeeksi. Kukinnot ovat kyllä valtavat ja penkissä ne näyttivät jotenkin hassuilta. Minulle suurin pettymys laukoista on ollut 'Hair'. Se näytti paketin kuvassa hienolta, mutta meillä ne ovat aika mitäänsanomattomia. Ehkä ne näyttäisivät paremmilta jos niitä olisi vieri vieressä tosi monta. Pallerolaukatkin näyttävät tänä vuonna tosi pieniltä. Ehkä se johtuu tästä kuivuudesta. Ukkolaukat ovat kyllä aina hienoja:) Mukavaa päivää myös sinulle!

   Poista