Heinien huumassa

Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa kasvattaa muutakin koristeheinää kuin partaohraa siemenestä. Kokeilin seuraavia lajeja:

- tummaa sulkahirssiä (Pennisetum Purple Majesty)
- jättihöyhenheinää (Stipa Gigantea)
- kultatesmaa (Milium Effusum Aureum)
- viljahirssiä (Panicum Miliaceum Violaceum) = 'Panic Grass'
- pantaheinää (Setaria Macrostachya 'Will Scarlet')

Tein kylmäkäsittelyn (ohjeet täällä, klik) kaikille muille paitsi tuolle sulkahirssille. Heinät itivät hyvin. Sulkahirssit näyttävät nyt tältä:

Sulkahirssi

Sulkahirssin komea kukinto


Jättihöyhenheinät pääsivät todella myöhään maahan ja ne eivät ole kummoisesti kasvaneet kovissa helteissä. Luulenpa, että ruukutan ne syksyllä ja yritän talvettaa mökissä. Ensi keväänä saan ne ajoissa penkkiin kun penkki on nyt valmiina.

Jättihöyhenheinä


Kultatesman pitäisi olla monivuotinen. Toivon ainakin niin. Se on vielä kovin pieni.


Kultatesma


Viljahirssi on kaunis, mutta kukinnot ovat kuihtuneet todella nopeasti. Johtuukohan sekin kuivuudesta?

Viljahirssi

Lempparisijalle nousi ehdottomasti pantaheinä. Se on innostunut kasvamaan oikein toden teolla ja se on todella kaunis eikä näytä olevan moksiskaan kuivuudesta. Pantaheinää yhdistin yhteen penkkiin verbenan kaveriksi ja toiseen penkkiin  'Totally Tangerine'-daalioiden kanssa. Pantaheinää aion jatkossakin kasvattaa. Se on reheväkasvuinen, muttei silti leviä hallitsemattomasti vaan kasvaa kauniin puskamaisesti.

Pantaheinä verbenoiden kanssaPantaheinät daalioiden kanssa

Oletko kokeillut kasvattaa siemenestä koristeheiniä? Mikä on sinun lempparisi?

Mukavaa loppuviikkoa!12 kommenttia:

 1. Olen tykännyt eniten sellaisesta saksalaisesta(?) seoksesya, jossa oli useita eri heiniä. En vain ole löytänyt niitä enää. Ne voi laittaa suoraan ruukkuihin ja oli hauska seurata niiden nousua pystytukasta oikeiksi heiniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoitukset on kivoja! Laitoin keväällä yhteen ruukkuun leikkokukkasekoitusta. Niistä tuli kuin pieni niitty ruukkuun. Täytyypä kokeillakin heinäsekoitusta ruukkuihin😊

   Poista
 2. Kauniita heiniä, niitä on kiva tosiaan yhdistää sekä penkissä että maljakossa muiden kukkasten kanssa. Keventävät ihanasti! Minulla on siemensetä esikasvatettuja koristehirssejä (niistä on oma postauskin), ja varmasti pääsevät myös ensi vuonna kylvölistalle. Nuo pantaheinät sekä tuo viljahirssikin ovat molemmat kauniita. Toivotaan, että höyhenheinän talvetus onnistuu! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tykkään niin paljon heinistä myös kimpuissa. Ne tuovat luonnonmukaisuutta ja ilmavuutta sekä penkkeihin että kimppuihin.
   Hirssit ovat niin upeita! Ensi keväänä taidankin keskittyä pelkästään erilaisten heinien esikasvatukseen😊 Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 3. Amazing photos that you took of these plants and flowers. Interesting angles and lighting. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts. Great work!

  World of Animals

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Eikös olekin😊 Taidan jatkossa kasvatella siemenestä vain heiniä ( ja tietysti unikoita)

   Poista
 5. Koristeheiniä olen vain ihaillut eri paikoissa, mutta itse en ole vielä niitä kokeillut. Olisi niin paljon kaikkea kivaa, mutta kaikkea ei ehdi eikä muista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kokeilemisen arvoisia koristeheiniä löytyy monia😊

   Poista
 6. Kiitoksia tästä, auttoi etsimään keäskukkana "heinä mix" ostamieni purppurasulkahirssien nimen. Kiva tietää että siemenistä kasvatus onnistuu myös, täytyneekin ottaa omia siemeniä talteen. Harmi, että jos itse kasvin haluisi säästää pitäisi talvettaa viileässä. Loppuu tuo talvetustila nopeasti kesken. Todella mahtaviksi kasvavat kyllä ja tähkätkin on upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että nimi löytyi😊. Olen päättänyt talvettaa vain harvat ja valitut - ei millään riitä tilat. Ja voihan se olla että jotkut selviävät talvesta talvisuojauksella kuten partaohrani.

   Poista