Vermikuliittikylpyjä

Monet siemenet vaativat kylmäkäsittelyn. Sen voi tehdä esimerkiksi kylvämällä siemenet ruukkuihin ja laittamalla ruukut lumen alle suojaan. Täällä lounaisrannikolla lunta on kuitenkin yleensä vain pari päivää kerrallaan jos sitäkään. Kokeilin nyt myös ensimmäisen kerran syyskylvöä, mutta kylmäkäsittelyn voi hoitaa jääkaapissakin. Ei syytä huoleen  - jääkaappia ei tarvitse täyttää kylvöastioilla. Luin joskus tämän vinkin jostakin puutarhakirjasta (valitettavasti en muista mistä) ja koskapa olen todennut sen toimivaksi, haluan jakaa sen teille.

siementen kylmäkäsittelyEli laita siemenet pussiin. Lisää pari teelusikallista vermikuliittia (muruista savimineraalia, jota saa puutarhaliikkeistä) ja tilkka vettä. Sulje pussi (jätä pieni ilmarako) ja merkitse kasvin nimi, päivämäärä ja siementen määrä. Pidä pussi ensin huoneenlämmössä n. viikko ja siirrä se sitten jääkaappiin. Muista tarkistaa pussit noin kerran viikossa. Kun itämistä on näkyvissä, istuta siemenet multaan.

Muutama huomioitava seikka:
- siemenet eivät saa lillua vedessä eli älä laita vettä kuin kostukkeeksi
- jos itämistä ei ole tapahtunut kylmäkäsittelyn aikana, se ei vielä tarkoita etteivät ne itäisi ollenkaan. Eli kylmäkäsittelyn jälkeen, siemenet kylvetään seoksena kylvömullalla täytettyyn kylvöastiaan ja ripotellaan tarvittaessa multaa päälle.
- jos siemenet ovat kovin pieniä, on vermikuliitin sijaan helpompi käyttää turve-hiekkaseosta.

Tässä sinisarjan (Agapanthus 'Summer Days') itäneitä ihanuuksia.

Muutama päivä kylvyn jälkeen näyttää jo tältä.


Nämä pikkuiset kukkivat vasta 2-3 vuoden päästä, joten kärsimättömän hommaa ei sinisarjan kasvatus siemenestä ehkä ole. Mutta onneksi on paljon nopeampiakin tapauksia.

Tällä hetkellä jääkaapissamme on kylpemässä mm. kahta koristeheinää: jättihöyhenheinää (Stipa gigantea) sekä kultatesmaa (Milium Effusum 'Aureum'). Muutama jättihöyhenheinä iti nopeasti, muut vielä heräilevät. Näiden lisäksi on pitkäaikaisprojektina Tulipa sprengerin siemeniä. Tämä Turkista kotoisin oleva tulppaanilajike on suhteellisen harvinainen. Ensimmäistä kukintaa saattaa joutua odottamaan neljä vuotta.  Laitoin kokeeksi puolet noista tulppaanin siemenistä ulos ruukkuihin, jotka upotin kasvilavaan. Minusta on kiva tehdä kaikenlaisia kokeiluja siemenillä. Viikonloppuna aion laittaa ainakin verbenan kylmäkäsittelyyn. Käytän tällä kertaa turve-hiekkaseosta, koska siemenet ovat niin pieniä.

Mukavaa viikonloppua!

3 kommenttia:

 1. Mukavia kokeiluja :) Kiitos kylmäkäsittely-vinkistä :) Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä:) Minä luulin pitkään, että kylmäkäsiteltävät siemenet on pidettävä jääkaapissa ruukkuihin kylvettyinä ja niinpä valitsin aina vain suorakylvettäviä tai lämpimässä esikasvatettavia. Uusi maailma avautui kun löysin tuon niksin ja hyvä niin:) Kivaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 2. Kätevä vinkki! Pitäisi kylvää muutamia semeniä tänään ja viedä ne tuonne hankeen...

  VastaaPoista