Ajatuksia vuodesta 2019

”Tärkeintä on olla onnellinen. Muusta ei ole väliä. Kokeile sitä. Pystyt kyllä. Se tekee elämästä helpompaa ja helpompaa. Eikä sillä ole mitään tekemistä olosuhteiden kanssa. Et usko miten hyvältä se tuntuu. Hyväksy kaikki ja sitten tragedia katoaa. Tai vähenee, ja sinä kuljet taipaleesi kevein askelin.”

                                                                             - Alice Munro, Kallis elämä Tästä tekstipätkästä tuli minulle tärkeä ohje vuoden 2019 aikana. Koko vuosi oli yhtä suurta selviytymiskamppailua niin henkisesti kuin fyysisestikin. Paljon on vielä tekemistä omien ajatusten kanssa, mutta vuoden aikana opin ainakin hyväksymään tilanteeni ja se on jo auttanut paljon. Opin myös hyväksymään sen tietyn pelon tunteen, josta ei pääse eroon. Se on asettunut taloksi, mutta annan sille vain minimaalisen tilan ajatuksissani. Se on ikään kuin sairastumisen mukana tullut pakollinen paha, jonka annan vain olla, nostamatta sitä mitenkään esille.

Olin entisessä elämässä suuri murehtija. Murehdin sitä, tätä ja tuota ja paljon sellaisia asioita, joihin en voi itse mitenkään vaikuttaa. Nykyään yritän olla murehtimatta ja käyttää viisaammin senkin ajan, joka murehtimisesta vapautuu. Aika ja sen käyttäminen järkevästi onkin ollut asia, jota olen pohtinut viime aikoina todella paljon.

En olisi ikinä uskonut, että tuo joka tavalla erilainen ja rajoitettu vuosi voisi mennä niin nopeasti. Odotan innolla tulevaa vuotta, sillä se tarkoittaa, että rajoitteita aletaan jossakin vaiheessa vähitellen purkaa. Pääsen puuutarhatöihin, ruokavaliorajoitteet vähenevät, voin taas mennä joka paikkaan eikä tarvitse hullun lailla pelätä viruksia ja bakteereja. Toivon, että voin tulevan vuoden aikana alkaa elää taas normaalia elämää.


Keväällä mietin pitkään, mitä teen tälle blogille. Ajattelin ensin, että lopetan koko blogin, mutta samalla koin kuitenkin suurta tarvetta kirjoittaa ja niinpä päätin jatkaa. Päätin kertoa sairastumisestani, sillä muuten blogin jatkaminen tuntui vaikealta. Mietin myös miten voisin pitää puutarhablogia kun en voi tehdä mitään puutarhassa. Suureksi yllätyksekseni niitä ideoita juttuihin kuitenkin jostakin aina tuli mieleeni.

Bloggaaminen on antanut minulle todella paljon ja siitä kuuluu suuri kiitos kaikille teille rakkaat lukijat! Olen saanut tukea, lohdutusta, tsemppausta, jopa yllätyslahjoja! Blogin pitämisen mahtaviin puoliin on liittynyt myös valokuvaaminen. Tuskin olisin koskaan innostunut valokuvaamisesta tällä tavoin ellen olisi ryhtynyt bloggaamaan.

Vuoden 2019 tulen aina muistamaan hyvin erilaisena vuotena. Siihen kuului tunteiden koko kirjo ilosta suruun. Olen tuntenut syvää kiitollisuutta ja suurta helpotusta, mutta myös luopumisen tuskaa, pelkoa, epätoivoakin. Kuitenkin niinä huonoinakin hetkinä, olen pyrkinyt säilyttämään uskon tulevaisuuteen ja niin aion tehdä myös tulevana vuonna.

Kiitos teille kaikille, ihanat blogini lukijat vuodesta 2019 ja kaikkea hyvää vuodelle 2020!

                                                                   ❤ Anni

35 kommenttia:

 1. ❤️Uskoa, toivoa, onnellisuutta ja hellyyttä vuonna 2020❤️

  VastaaPoista
 2. Paljon, paljon terveyttä vuoteen 2020 sinulle! Hyvä on osata jättää turha murehtiminen pois. On niin paljon asioita, joita ei voi etukäteen ennustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!<3 Asioiden etukäteen murehtiminen on todellakin täysin turhaa. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

   Poista
 3. Sinulle, jos kenelle toivoo kaikkea hyvää! Jatka vaan blogin pitämistä, valokuvasikin ovat niin kauniita. Ja jos saat tällakin tavoin tuntojasi purettua, onhan sekin hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kaikkea hyvää myös sinulle alkaneeseen vuoteen!<3 Onhan tämä kirjoittaminen terapeuttista, kuten myös luontokuvaus:)

   Poista
 4. Viisaita ajatuksia! Ei kai pelkoa voi kokonaan sulkea pois, se on niin moniuloitteinen, mutta kuulostaa hyvältä, jos se ei hallitse liikaa. Olen paljon omassa elämässä pohtinut noita samoja asioita, kun olen myötäelänyt läheisten kanssa vakavia sairauksia. Myös työssäni olin tiiviisti näiden pohdintojen ytimessä. Omakohtaisesti koettuna vakava sairaus on vielä ihan eri tasolla. Osaat pukea tunteet hyvin sanoiksi ja se on tosi hyvä, kaikki eivät siihen pysty. On arvokasta, että kirjoitit blogissasi tilanteestasi, uskon, että moni saa siitä itselle apua. Jotenkin tuntuu, että olen tutustunut sinuun, vaikkei olla koskaan nähtykään. Toivon sinulle terveyttä, voimia ja rohkeutta. Toivottavasti saat viettää ihanan puutarhavuoden, varmasti useat asiat näkee aivan eri tavalla, kun on tämän vuoden kokemukset takana. Lämmöllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi!<3 Kesti tosiaan pitkään oppia hyväksymään se, että pelko on tullut jäädäkseen, mutta onneksi sen kanssa on vähitellen oppinut elämään ja oma olokin on helpottanut. Olisikin mukavaa joskus tavata:) Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

   Poista
 5. Toivon sinulle kaikkea hyvää alkavaan vuoteen ja vuosikymmeneen! Elämä ei aina ole reilu meitä kohtaan, mutta sinä olet ottenut asian haltuusi, puhut siitä rehellisesti ja kuitenkin katsot positiivisesti eteenpäin, löydät hyvät asiat! Hienoa, ettet hylännyt blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!<3 Kieltämättä sairastuminen tuntui todella epäreilulta ja sitä oli alkuun todella vaikea hyväksyä, mutta uskon että tällä vastoinkäymiselläkin on jokin tarkoituksensa. Kaikkea hyvää myös sinulle tähän alkaneeseen vuoteen ja vuosikymmeneen!

   Poista
 6. Paljon onnenhetkiä ja terveyttä uuteen vuosikymmeneen! Olen samaa mieltä muiden kanssa: ihana kun jatkoit bloggaamista. Sinulla on valokuvaamisen taito ja osaat myös kirjoittaa syvällisesti ja mielenkiintoisesti. Olet myös tavattoman valoisa ja positiivinen ihminen, mikä ei varmasti ole ollut joka hetkellä helppoa. Toivottavasti elämällä on sinulle jäljellä paljon hyviä ja onnellisia asioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna!<3 Mukava kuulla! Bloggaamisesta on ollut minulle paljon iloa ja sen avulla olen saanut ajatukseni välillä myös muualle, pois sairaudesta. Kaikkea hyvää myös sinulle tähän alkaneeseen vuoteen ja vuosikymmeneen!

   Poista
 7. Toivotan paljon iloa ja valoa alkaneeseen uuteen vuoteen sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko ja hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!<3

   Poista
 8. Terveyttä ja iloa toivon siulle, tälle vuodelle!

  VastaaPoista
 9. Myös minä toivotan parempaa jatkoa ja tervettä vuotta!
  Hyvä kun kerroit sairaudestasi. Miksi sitä oikeastaan olisi pitänytkään salata?
  Kuvaaminen on mielenkiintoista, ja blogi on yksi reitti jakaa kuvia muiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!<3
   Sairastumisesta kertominen tuntui aluksi niin henkilökohtaiselta ja siksi epäröin sen kertomista, mutta loppujen lopuksi kertominen on helpottanut omaa oloa ja ehkäpä siitä on ollut apua myös muille samankaltaisessa tilanteessa oleville.

   Poista
 10. Toivon todella sinulle paljon hyviä hetkiä puutarhan puolella ja elämässä. Minulla itselläni menee kauan mutustella ensin asioita ja sitten vasta kertoa niistä. On asioita joista en pysty vieläkään puhumaan vaikka niistä on jo vuosia aikaa. Ole onnellinen että omistat sen taidon. Näen silmissäni sinut ja tunnen vieläkin sen kylmän ja pienen käden omassani. Onnellista ja hyvää alkanutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila!<3 Minusta tuntuu monesti helpommalta kirjoittaa vaikeista asioista kuin puhua niistä. Kirjoittaessa asiat saa jotenkin jäsenneltyäkin paremmin.
   Voi, muistan vieläkin miten kolea kesäpäivä oli tavatessamme ja minulla jääkylmät kädet, keskellä kesää:) Onnellista ja hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 11. Toivon sinulle hyvää vuotta ja onnellisia hetkiä myös puutarhassa! Sinulla on kaunis blogi, onneksi olet jatkanut sitä!

  VastaaPoista
 12. Toivon sinulle terveyttä ja onnellista vuotta 2020. Itse olen kokenut, että vaikeina hetkinä kirjoittaminen ko. asiasta auttaa. Olen ihan kirjoittanut kirjeitä miehelleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaminen on minustakin hyvä keino purkaa vaikeitakin asioita.
   Kiitos ja kaikkea hyvää myös sinulle tähän alkaneeseen vuoteen!<3

   Poista
 13. Onnea ja iloa, terveyttä ja puutarhapuuhia tälle uudelle vuosikymmenelle <3

  VastaaPoista
 14. Kiitos että jaksoit pinnistellä ja jatkaa blogia, sillä siitä huokuu niin paljon kauneutta, että olisi murheellista jäädä sitä paitsi. Kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pirkko, kiva kuulla!<3 Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 15. Toivon koko sydämestäni sinulle onnea ja terveyttä tulevalle vuodelle ja kiitos että olemme saaneet katsoa ihania kuviasi ja olla mukana tukemassa sinua uuden alkuun.Toivon että blogin pitäminen on auttanut sua eteenpäin ja jatkossakin saamme seurata sinua .Kaikkea hyvää alkavalle vuodelle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia sinulle lämpimistä sanoista ja kaikkea hyvää tälle alkaneelle vuodelle!<3

   Poista
 16. kiitos Anni tästä kauniista postauksestasi

  VastaaPoista