Onnentuojat

Sairastumiseni myötä olen oppinut elämään paljon enemmän juuri tässä hetkessä. Olen kiinnittänyt  enemmän huomiota kaikkeen mitä esimerkiksi luonnossa tapahtuu, ihan kuin aistini olisivat jotenkin herkistyneet. Olen toki aina tarkkaillut luontoa, mutta nyt tuntuu kuin kokisin kaiken paljon voimakkaammin. Tätä tunnetta on vaikea pukea sanoiksi.

Viime viikolla ihmettelin mikä takapihamme kallion päällä vihertää. Kiipesin katsomaan ja edessäni avautui kaunis kielomeri. Häkellyin kielojen määrästä. En muista, että niitä olisi koskaan ollut niin paljon. En voinut kuin ihastella kauniita kansalliskukkiamme ja kaikkia vihreän eri sävyjä.
Kukkien kielessä kielo merkitsee onnen paluuta, toivoa ja uutta elämää. Esimerkiksi Ranskassa kielokimppuja annetaan ystäville vapun aikaan. Niitä pidetään onnentuojina.
Kielot ovat levinneet myös pohjoispuolen kivikon yläpuolella olevalle metsäkaistaleelle. Haaveissa on jossakin vaiheessa istuttaa valkoisia atsaleoja tammen eteen. Tammen takana on kaksi valkokukkaista alppiruusua, mutta ne eivät jostain syystä viihdy niin hyvin kuin voisi kuvitella. Olen niitä suojannut varjostuskankaalla kevätauringolta  ja siitä on ollut jonkin verran apua. Muuten en ole niitä juurikaan hoitanut. Atsaleoja en ole ennen kasvattanut, mutta luulen, että ne viihtyvät paremmin kuin alppiruusut tuossa tammen luona eikä niitä tarvitse suojata kevätauringolta. Tuo metsäkaistale on muuten luonnontilassa. Muutaman männyn taimen olen sinne joskus siirtänyt puutarhastamme ja yhtä kuusta olen vähän muotoillut kun se kasvoi ensin hassusti. Haapaa on täällä runsaasti ja sitä karsin muutama vuosi sitten aika paljonkin pois. Nyt sitä on taas aika paljon.

Tammen edustalle voisi istuttaa atsaleoja.
Tästä kuvasta näkee paremmin tuon tammen ja kahden männyn edustalle jäävän tilan. Alppiruusut ovat tammen takana varjossa.

Viime keväänä uusin kivikkoa. Jutun voit lukea täältä,  klik. Homma menee kyllä vielä kerran uusiksi, sillä viime kesän helteet ja kuivuus olivat liikaa kääpiövuorimännyille kaikesta kastelusta huolimatta. Eloonjääneet vuorimännyt pääsevät uusiin suunnittelemiini penkkeihin sitten ensi keväänä.

Puutarhamme jokakesäinen vieras, vaskitsa tuli metsäkaistaleella vastaan.


Aurinkoista helatorstaita!

26 kommenttia:

 1. Uskomattoman paljon kauniita kieloja. Kyllä olet melkoinen viherpeukalo. Kaikkea hyvää kesääsi!

  VastaaPoista
 2. Kielot ovat ihania kukkia ja eilen lenkillä huomasin, että vaikka ei ihan vielä kaikki nuput olekkaan auenneet, tuoksu oli jo huumaava.

  VastaaPoista
 3. Toivotaan ihanien kielojen myötä tuovan onnea elämääsi! Alppiruusut ovat vaativia kasvupaikkansa suhteen, niitä on vaikea saada kukkimaan, jos paikka ei niitä miellytä. Mutta tammi on kyllä komea! Hyvää helatorstain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, toivotaan että kielot ovat enne paremmista ajoista.
   Alppiruusut kukkivat muutama vuosi sitten todella upeasti, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista kukinnan kanssa. Ehkä ne siitä vielä innostuvat joskus:)
   Mukavaa alkavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Olen myös huomannut kielojen runsauden tänä vuonna sekä valtaisat siitepölymäärät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kieloja on nyt paljon kuten myös voikukkia ja siitepölyä.

   Poista
 5. Mikä onni on saada vaskitsa vakituiseksi asukkaaksi. Kieloja on nyt runsaasti, minäkin tykkään niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on:) Toivon aina ettei pihallamme usein vieraileva kettu nappaa sitä.
   Kieloja tuntuu olevan runsaasti tänä vuonna.

   Poista
 6. Kielot ovat ihania, minäkin huomasin niiden kukkivan tänään. Niitä on meillä kyllä paljon vähemmän! Hienoa että teillä on vaskitsa, toivottavasti se viihtyy jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat ja ihanaa kun ne leviävät mattomaisesti.
   Vaskitsaan tosiaan törmään joka kesä kerran pari ja joka kerran pelästyn sitä kun luulen ensin käärmeeksi:) Toivotaan ettei mikään peto nappaa sitä.

   Poista
 7. Ymmärrän, mitä tarkoitat. Vuosi sitten saamani aivovamma, josta olen toipunut hyvin, herättää samanlaisia ajatuksia. Yhä enemmän kiinnitän huomiota siihen, että sitku-elämän sijaan elän tässä hetkessä.
  Kieloja näyttää tänä vuonna olevan enemmän ja myös kukkivan runsaammin. Kaunis näky tuoksuineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairastuminen todella pysäyttää. Muistan miten ennen sairastumistani halusin pyrkiä eroon sitku-ajattelusta. Todellisuudessa kuitenkin vasta nyt minulle on todella konkretisoitunut, että sitku-elämää ei ole, on vain tämä hetki. Nautitaan siitä:)

   Poista
 8. Kielot ovat kyllä upeita! Meidän lähimetsässä, koiran lenkkipolun varrella on juuri tuollaisia samanlaisia kielomeriä. Tähän aikaan vuodesta ne ovat kauneimmillaan. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Minä olen kanssa koiran kanssa lenkkeillessä huomannut ihania kielomeriä siellä täällä. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Siellä on varmasti nyt ihanan tuoksuinen metsäpuutarha. Toivottavasti ne toisivat nyt paljon onnea elämääsi. Onkohan tammien luona alppiruusuille liian kuivaa ja siksi eivät kuki? Minä jännitän nyt toisen alppiruusuni puolesta: ensimmäistä kertaa se ei ole vielä tähän mennessä kuivattanut nuppujaan. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja toivotaan, että ne tuovat onnea mukanaan. Ainakin ne ovat jo kovasti ilahduttaneet minua:)
   Kuivuus on hyvin todennäköinen syy, sillä en ole alppiruusuja hoitanut juurikaan. Tänä kesänä voisin yrittää huolehtia kastelusta paremmin jos on kovin kuivaa. Pidän peukkuja, että sinun alppiruususi kukkii:) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 10. Kaunis metsäkaistale🧡Itse asiassa minäkin huomasin kielojen levinneen, ja niin hölmöön paikkaan kuin koira-aitauksen sisäpuolelle.
  Atsaleat vois viihtyä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tulimme ensimmäisen kerran katsomaan tätä taloa, ihastuin heti juuri tuohon metsäkaistaleeseen ja isoon kallioon:)
   No jopas ovat kielot huonoon paikkaan levinneet teillä. Atsaleoja haluaisin kokeilla kasvattaa. Toivottavasti eivät ole kovin hankalia.

   Poista
 11. Ihanaa kielojen kukintaa ja toivottavasti olet oikeassa niiden onnea tuottavuuden suhteen. Meilläkin on mökillä jonkinverran kieloja ja onnea tarvitaan täälläkin. Jaksamisia sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tänä vuonna runsaasti kukkivat kielot tuovat kaikille onnea ja toivoa paremmasta maailmasta:)
   Kiitos ja mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 12. Luonnosta löytää niin paljon voimaannuttavaa ja jo siellä liikkuminen on jotenkin lohduttavaa ja vie ajatukset ja mielen ihan uudelle tasolle. Paljon jaksamista ja iloa ja valoa sinulle kaikesta huolimatta. Kesä ja kaikki ihanat asiat odottavat. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Aina kun on alkanut ahdistaa, olen mennyt puutarhaan "rauhoittumaan". Kaikki luonnon värit, tuoksut ja äänet lohduttavat. Onneksi olen nyt pitkien sairaalajaksojen jälkeen saanut olla kotona ja olen päässyt ulos nauttimaan luonnosta:)
   Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

   Poista