Kurkistus itäpihan uusimpiin kukkapenkkeihin

Luvassa kuvatulva:) Vuosi sitten tein sisääntulon viereen uuden penkin ja laajensin toista penkkiä. Näet jutun täältä, klik. Nyt on hyvä hetki katsoa, miltä nuo penkit näyttävät tällä hetkellä.

Tässä laajennettu penkki katsottuna autokatokselta talon pääsisäänkäynnin suuntaan. Penkki on rakentunut oliivipuun näköisen alppipajun ympärille. Siinä on mm. tuija (pyramidalis), Mummilta saatu ruusu, kuunliljoja, ketoneilikkaa, tädykettä, päivänhattuja ('White swan'), tummakurjenpolvea ('Raven'), hopeahärkkiä, otapallo-ohdaketta, unikkoja ja pilarikataja ('Suecica'). Tuo kataja kuuluu laajennusosaan, jossa on kasvamassa daalioita.

Näkymä autokatokselta päin.


Yksi lempikurjenpolvistani on tämä 'Raven'-lajike. Se on myös pörriäisten suosiossa.

Geranium 'Raven'
Geranium phaeum 'Raven'

Tässä näkymä autokatokselle päin. Taustalla näkyy toisen penkin havuja. Haaveena on, että nuo kaksi tuijaa kasvaisivat joskus portiksi latvoistaan.

Hopeahärkki leviää todella vauhdilla ja sitä tarvitsisi vähän toppuutella. Tässä penkissä oli komeita laukkoja aikaisemmin, mutta nyt niitä nousi vain muutama pieni. Niitä pitää muistaa istuttaa myöhemmin lisää.

Näkymä keskiympyrälle ja pihamökille.


Näkymä keskiympyrän takaa alppipaju-penkille. Ympyräpenkin stara on magnolia 'Vanha rouva', joka ei vielä tänäkään vuonna kukkinut. Ympyräpenkissä on pallotuijien lisäksi tulikellukoita ja rönsyansikkaa. Haluaisin lisätä penkkiin liiloja kukkia esim. salviaa tai tädykettä.

Tässä penkin pieni laajennusosa lähempää. Nuo kuunliljat tulevat todennäköisesti siirtymään jossakin vaiheessa. Mullan alla on daalioita, jotka ihana ystäväni kävi istuttamassa. Vielä ei näy mitään. Ja sitten ennen ja jälkeen kuvat. Viime syksynä nimittäin pihamme vihdoin asfaltoitiin. Se muutti melkoisesti pihamme tunnelmaa. Ja mikä helpotus kun enää ei tule hiekkaa sisälle.

Kuva viime kesältä......ja nyt.


Tässä toinen penkki nyt. Etualan tyhjästä kuopasta poistettiin pilarikataja, koska sille kävi jostain syystä köpelösti. Pitäisi hankkia uusi tilalle. Etualalla on siemenestä kasvatettua maitokelloa ('Prichard's variety'), kivikkokasvia (en muista nimeä), vuoriruokobambua, vaaleanpunaista palavaa rakkautta (Lychnis shalcedonica 'Carnea'), unikkoja, pari pionia, iiriksiä, keijunkukkaa, isokonnantatarta sekä koristeomenapuu 'Musta Rudolf'. 

Viime vuonna tehty penkki.

Ja vielä toisesta suunnasta, pihamökin terassilta kuvattuna.


Mustan Rudolfin herkkää kukintaa

Mustan Rudolfin ympärillä on vielä hetken tyhjää ennen kuin daaliat ponnistavat maasta. Tässä penkissä alkuja on jo näkyvissä. Viime kesänä daalioiden seurana oli myös kiva yhdistelmä verbenaa ja koristeheiniä. Tähän haluaisin ensi syksynä laittaa tulppaaneja, jotta ei näyttäisi niin tyhjältä ennen daalioiden tuloa.

Daalioita odotellessa.

Kohta penkkien unikot alkavat kukkia, mutta niistä kerron ensi kerralla lisää.
Tervetuloa mukaan uudet lukijat ja mukavaa viikon jatkoa kaikille!15 kommenttia:

 1. Onpas siistin näköistä ja ihanan runsaat istutukset. Eiköhän Vanha Rouvakin pian ala kukkimaan. Toivottavasti jo ensi keväänä. Tuo korkea kallio on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reetta! Toivotaan, että ensi keväänä Vanha rouva vihdoin innostuisi kukkimaan. Olen jo alkanut epäillä ettei tuo ole hyvä paikka Vanhalle rouvalle. Tuo korkea kallio ja sen takana oleva metsä oli ensimmäinen asia johon ihastuin tällä paikalla. Muu perhe katseli taloa ja minä ihastelin kalliota ja metsää:)

   Poista
 2. Kauniita näkymiä pihastanne. Suurena havujen ystävänä silmäni heti kiinnittyivät myös niihin. Ovat tyylikkäitä ja antavat kivasti ryhtiä istutuksiin.
  Oikein mukavaa kesäkuuta sinulle. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän havuista. Ne ovat kauniita myös talvella ja tuovat suojaa pihaan. Ihanaa kesäkuuta myös sinulle:)

   Poista
 3. Alppipajusta tulee tosiaan ihan oliivipuu mieleen! Uusien istutuksien kasvua on aina niin hauska seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan oliivipuita ja siksi saman henkinen alppipaju oli kiva löytö puutarhaan:) Se on myös tärkeä pölyttäjille.

   Poista
 4. Ihana kurjenpolvi, tuollaisen(kin!) tahtoisin :) Ja kaunista muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kurjenpolvet ovat kyllä ihania:) Toinen tummakurjenpolvilajike, jota aion jossain vaiheessa kokeilla kasvattaa siemenestä on 'Samobor'.

   Poista
 5. Onpa kaunista! Havut tuovat ryhtiä ja antavat kukille kauniit kehykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen suuri havujen ystävä ja meillä on lähes jokaisessa kukkapenkissä ainakin yksi havu:)

   Poista
 6. Komea kallio, vaikuttava tausta kukille. Musta Rudolf on kaunis sekä lehdiltään että kukiltaan. Kiva oli nähdä laajempia näkymiä puutarhastasi. Helteistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kallio ja metsä ovat mun lemppareita tällä tontilla:) Haaveena on sitten joskus tehdä tuon kallion edustalle pieni vesiallas sillä maa on siinä kohtaa luonnostaan kostea ja kallio jatkuu hauskasti jonkin matkaa nurmen alla. Musta Rudolf on lähtenyt lupaavasti kasvuun ja tykkään kanssa sen värimaailmasta. Tummalehtiset puut ja pensaat sekä tummat kukat ovat minun heikkouteni:) Aurinkoista loppuviikkoa myös sinulle!

   Poista
 7. Voi kun kaikki on kasvanut viime näkemältä ja on tosi rehevää ja kaunista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Näissä helteissä kaikki on ryöpsähtänyt hetkessä kasvuun. Toivotaan ettei tästä kesästä tule yhtä kuiva kuin viime kesästä.

   Poista