Vallaton puutarha

Suloinen harankankello tontin laidalla. Näitä lisää!

Siankärsämöä, kortetta, voikukkaa, ohdaketta...

Nyt kun puutarhuri  ei ole ollut kaitsemassa kasvejaan, on siellä täällä tapahtunut vallankaappauksia. Erityisesti uusimmat penkit ovat olleet tunkeutujille helposti valloitettavia kohteita. Siankärsämöä, kortetta, voikukkaa ja ohdaketta on nyt eniten penkeissä. Huomenna 18.6. on kuukalenterin mukaan kesän suuri kitkentäpäivä eli rikkaruohot irtoavat silloin helpoiten ja erityisesti aamupäivällä. (Lisää tietoa kuukalenterista ja kitkentäpäivästä löydät esim. Sarin puutarhat -blogista.)  Ihana ystäväni lupautui kitkemään meillä akuutimmat paikat. 

Lähtöpassit saa esimerkiksi tämä siankärsämö, joka on päättänyt kasvaa keskeltä kultatesmaa.

Voi kauhistus!
Samoin kaikki ohdakkeet, joita puskee joka paikasta...



Välillä käy kuitenkin niinkin, että puutarhaan jostakin vaeltaneet luonnonkasvit ovat osanneet valita hauskasti paikkansa ja ne ovatkin saaneet jäädä. Esimerkiksi tämän kevään iloisia yllätyksiä on tämä suloinen  päivänkakkara, joka on lennähtänyt tänne jostakin ja saa olla juuri siinä minne on asettunutkin. Odottelen vielä, että kaveriksi lennähtäisi jostakin liilansinisiä kukkia (vaikka noita harakankelloja), niin värikombo olisi täydellinen.



Samoin tämä piennarpukinparta (Tragopogon pratensis), joka onkin hauska tapaus. Se nimittäin avaa kukkansa vain aamupäiväksi n. klo 03-11 (englantilaiselta nimeltään Jack-go-to-bed-at-noon) ja sopii siis aamuvirkkujen puutarhureiden pihoille😊 Linné valitsi pukinparran yhdeksi suunnittelemansa kukkakellon kukista. Kukkakelloon valikoitui kukkia, jotka aukeavat ja sulkeutuvat tiettyyn aikaan. Kiehtova ajatus. Kukkakelloja on rakennettu ainakin Ruotsissa. Meillä Suomessa sellainen on kasvatettu Heurekassa. En tiedä onko muualla kokeiltu.

Piennarpukinparta ennustaa myös sadetta, sillä se ei avaa kukkiaan jos ilmassa on sateen tuntua. Tätä meillä kaksivuotisena kasvavaa kasvia on täällä tienpietareilla paljon. Se on myös hyötykasvi, jota Linné kuvaili yhdeksi Pohjolan arvokkaimmista. Sen juuri on kuulemma herkullista keitettynä ja onpa sitä käytetty kahvinkorvikkeenakin. Pukinparta on ilmestynyt meille luumupuun alle länsipihalle. Sen edessä kasvaa partaohraa (tosin aika heikosti tänä vuonna) ja niistä tuleekin mielestäni hyvä yhdistelmä jossakin vaiheessa. Pukinparta on itsessään niin silmiinpistävä, että se sopii hyvin vähän hennompien heinien sekaan.

piennarpukinparta



Harmaahärkkien valkoiseen mattoon on onnistunut kylväytymään muutama niittynätkelmä. Toivotan heidätkin tervetulleiksi. Meillä on siellä täällä muitakin nätkelmiä.






Puutarhamme viherliikenne on melko vapaata ja sillä tavoin on syntynyt monia kivoja kasviyhdistelmiä, kuten tämä kamtsatkanmaksaruoho, joka ilmestyi jo monta vuotta sitten keltapihajasmikkeen viereen.

kamtsatkanmaksaruoho ja keltapihajasmike


Tai sitten tämä viitapihlaja-angervo, joka on ilmestynyt roskakatoksen viereen. Voi olla, että tuota joudun jossain vaiheessa vähän karsimaan, vaikka tykkäänkin siitä juuri tuollaisena runsaana.

viitapihlaja-angervo




Mutta aamulla siis kannattaa käydä rikkakasvien kimppuun. Hyvää kitkentäpäivää kaikille!

P.S. Sain tänään mukavia uutisia luuydinnäytteestä. Toinen syöpäarvoistani oli nyt negatiivinen (viimeksi se oli vielä positiivinen). Toinen kuitenkin oli vieläkin positiivinen, mutta määrältään hyvin pieni. Vielä on taisteltavaa, mutta koko ajan on menty parempaan suuntaan.😊


21 kommenttia:

  1. Hienoja uutisia🥰
    Genevessä on kukkakello , mulla on siitä kuviakin jossain hyvässä tallessa.

    VastaaPoista
  2. Hei, laitoin sinulle eilen s-postia liittyen hattuarvontaan.
    ~Katja

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että tulokset ovat menneet oikeaan suuntaan! Minäkin annan luonnonkasvien levitä pihaan, mutta tarvitaessa kyllä karsin ja siirtelen niitä. Metsäkorte on esimekiksi minusta hieno rodojen välissä. Ja nuo päivänkakkarat sopivat kyllä mihin vaan. Niistä tulee niin kesäinen tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että korte näyttää hyvältä oikeassa paikassa. Meillä sitä on vaan ihan joka paikassa ja on rasittavaa kun ei sitä kitkemällä pois saa. Jos olisin voinut tehdä puutarhatöitä tänä vuonna, olisin todennäköisesti nyppäissyt tuon päivänkakkaran keväällä pois luullen sitä rikkaruohoksi. Joten on tästä tilanteesta jotain hyötyäkin:)

      Poista
  4. Onpa kiva kuulla hyviä uutisia! :)
    Meilläkin luonnonkasvit saavat kukoistaa puutarhakasvien seassa - tiettyyn pisteeseen saakka, eivätkä tietenkään kaikki :) Päivänkakkarat ja kellot saavat olla niillä paikoillaan, samoin lemmikit. Jätinpä tuijan ympärille kietoutuneet hiirenvirnankin kitkemättä, kun tuija näytti niin hauskalta siinä kukkiessaan.
    Kiitos, hyvää kitkentäpäivää sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin juuri, että mitenköhän monta kaunista luonnonkasvin alkua olenkaan vuosien saatossa nyppinyt keväisin pois penkeistä. Täytyy tunnustaa, että luonnonkasvien tuntemukseni voisi olla parempi. Täytyykin alkaa perehtyä niihin enemmän:)

      Poista
  5. Hei,
    laitoin vielä viestiä postitukseen liittyen.
    ~Katja

    VastaaPoista
  6. Onpa mukava kuulla hyviä uutisia :) On muuten aivan totta, että monta kauniisti kukkivaa ja kiltisti paikoillaan pysyvää luonnonkasvia saattaa pikkutaimina kitkeä pois. Joskus olisikin hyvä malttaa ja odotella tuntemattomien kasvien kasvaa tunnistettavaan kokoon. Minä en tänään malttanut, vaan törkeästi harasin, kaivoin ja nypin kaikki mahdolliset pois mistä vain ehdin :D Aika paljon siinä kyllä meni voikukkaa, heinää ja vuohenkelloa, ehkä miljoona lemmikkiäkin, mutta ne ovat meillä ehtymätön luonnonvara. Ohdakkeista saan kylmiä väreitä: niitä on mahdoton saada kerralla kokonaan kitkettyä. Toivottavasti puutarha-apulaisesi on saanut rikat kuriin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, monesti tosiaan kannattaisi odottaa, mutta minä en kyllä normaaliolosuhteissa ole malttanut odottaa vaan kaikki epämääräinen on tullut nypittyä pois. Nyt meillä on pahimmat paikat rikkaruohottomat ja ohdakkeetkin kuulemma lähtivät ihmeellisen hyvin maasta:)

      Poista
  7. Harakankellot on tosiaan ihania luonnonkukkia. Mukavaa juhannusviikkoa! :)

    VastaaPoista
  8. Tsemppiä taistoon! Harakankellot ovet erityisen mieluisia niittykasveja ja saavat kasvaa puutarhassa missä haluavat. Päivänkakkara ei niinkään saa, leviää kukkapenkeissä holtittomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt ainakin toistaiseksi päivänkakkara on juuri täydellinen tuollaisena. Saas nähdä missä kaikkialla sitä ensi vuonna kasvaa:)

      Poista
  9. Hyviä uutisia on aina mukava kuulla, hienoa! Minä olen antanut päivänkakkaroiden levitä yhden penkin päätyyn suureksi alueeksi, joukossa on sinisiä kurjenmiekkoja, jotka kukkivat samaan aikaan, juuri näin juhannuksen kynnyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kurjenmiekat ja päivänkakkarat näyttävät varmasti ihanilta yhdessä:)

      Poista
  10. Maailmassa ei ole todellakaan liikaa hyviä uutisia,joten sellaisia on aina ilo kuulla. Toivon sinulle voimia vielä tulevaankin taistoon. Sinä pärjäät!❤️ Meilläkin on vanha piha,jossa kyllä kaikki kukat saavat kukkia. Ja melkeinpä missä haluavat😂. Puutarhurilla ei ole valtaa meillä, kasveilla on.😂😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari!<3 Nyt kun puutarhassamme on täysi valta kasveilla, on ihan mielenkiintoista seurata mitä mihinkin ilmestyy:)

      Poista
  11. minä en koskaan raaski kitkeä luonnonkukkia puutarhasta, ohdakkeetkin saavat jäädä, D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonkukat ovat ihania ja olen iloinen kun niitä nyt on ilmaantunut puutarhaamme:) Ohdakkeilla on kyllä kauniit kukat, mutta muuten en oikein niistä välitä.

      Poista