Huhkintaa ja hihkuntaa lapion varressa

Viime viikonloppu oli varsin tehokas ja kelitkin suosivat enimmäkseen. Minun piti ensin tehdä hyötytarhan laajennus, mutta jämähdinkin tekemään uuden istutusalueen sekä yhden vanhan penkin laajennuksen itäpihalle. Talven horroksessa kangistuneet puutarhalihaksetkin vetreytyivät siinä samalla. Olen niin kaivannut tätä huhkimista. Välillä kävin aina ihmettelemässä ja ihastelemassa mitä penkeistä on auringon lämmössä putkahdellut. Penkkien siivous on kyllä vielä vaiheessa, kuten kuvasta näkyy...Jos puutarhamme maaperä ei olisi täynnä kiviä, perustaisin penkit suoraan nurmelle, pahvikerroksen päälle. Todellisuus on kuitenkin se, että kun lapion iskee maahan, pääsääntöisesti kuuluu kilahdus ja välillä alta paljastuu isojakin kivilohkareita. Niinpä kohopenkin rakentaminen ilman maankääntöä ja kivien poistoa ei onnistu. Hyvä puoli tässä tietysti on se, että saan kaiken tarvittavan kiviaineksen ihan omasta maasta.

Tällaisia kiviä meillä on nurmikon alla. Nämä ovat keskikokoisia...


Tykkään laittaa isompia kiviä perennapenkkeihin ”huoltokiviksi”, joille voi astua esimerkiksi rikkaruohoja kitkiessä. Pienempiä kiviä olen käyttänyt kivipuroihin, penkkien reunustamiseen ja muihin kiviasetelmiin. Pikkukivillä sain esimerkiksi kivikkoalvejuuret (Dryopteris) pelastettua. Vaikka istutin ne tuijan varjoon, ne eivät viihtyneet, mutta kun tein pikkukivistä niille katteen, ne innostuivat kasvamaan. Kivet keräävät lämpöä ja estävät sopivasti kosteuden haihtumista.

Tein ensin vanhan penkin laajennusosan.Tuolla pätkällä oli oikein erityisen paljon isoja kiviä, joten siinä vierähti tunti jos toinenkin. Tuohon laajennukseen tulee tuon pilarikatajan (Juniperus communis 'Suecica') lisäksi näillä näkymin daalioita ja varmaankin jotain siemenestä kasvattamaani. Katajan ympärystän koristelen pienemmillä kivillä ja sorapuolen reunaan tulee reunus noista kaivetuista kivistä.Vanhan penkin laajennus

Uuteen penkkiin tuli myös pilarikataja ja sen lisäksi  koristeomenapuu 'Musta Rudolf'. Tähän uuteen penkkiin tulee myös ainakin daalioita, freesioita ja siemenestä kasvatettuja kukkia ja heiniä. Ehkä siihen tulee myös yksi ruusu.

Tämän kevään ensimmäinen ihan uusi istutusalue.

Laitoin tuon omenapuun ympärille ruosteisista metalliputkista ja mustasta kanaverkosta suojan rusakoiden varalta. Peuroja tuo ei kyllä estä...Tästä se taas lähtee. Talven aikana unohtuneet puutarhalihakset ovat löytyneet ja talvella tehtyjen suunnitelmien toteuttaminen voi vihdoin alkaa. Kohtahan onkin taas viikonloppu ja ehtii jälleen lapion varteen, mahtavaa!😊

20 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Kiva kun sulla on noita tuijia, minäkin olen tuija fani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän tuijista ja yleensäkin kaikista havuista. Minulla on melkein jokaisessa penkissä mukana havuja:)

   Poista
 2. Eikö olekin ihanaa kun pääsee taas kunnolla hommiin! Keväällä on aina niin paljon puutarhaenergiaa, että se on hyvä käyttää hyödyksi. Kauniita kaaripenkkejä sinulla. Varmaan tosi kauniita kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! En malttaisi olla yhtään sisällä:)
   Kiitos! Toivottavasti kaikki kasvit taas nousevat penkeistä. Valkoisista punahatuista ei ainakaan näy vielä yhtään mitään...

   Poista
 3. Ahkera puutarhuri ja hyvännäköistä jälkeä! Kivet ovat perustushommissa riesa, täällä toinen riesa - paksu savikerros. Puuhakasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on tuota savea kanssa paikoitellen noiden kivien seassa sellaiset määrät, että en enää tiedä mitä sille tekisi. Se on kyllä tosiaan riesa sekin. Puuhakasta viikonloppua myös sinulle! :)

   Poista
 4. Kyllä tosiaan huomaan itsekin, etten ole talven aikaan pihatöitä tehnyt! Iltaisin olen ihan puhki oltuani tuntitolkulla raittiissa ulkoilmassa pihatöitä tehden. Mutta ei voi valittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihatyöt ovat kyllä parasta liikuntaa mitä tiedän ja niin palkitsevaa. Unikin maittaa ihan toisella taivalla:)

   Poista
 5. Aikoinaan (n. 10 vuotta sitten) kun meille mökki hommattiin myyjä tuumasi puutarha suunnitelmiini, että voihan täällä porkkanoita kasvattaa jos ensin poraa reiän kallioon.:-) Ei arvannut millaiselle sisupussille mökin möi. :-)) Mutta mitäpä sitä ei puutarhan eteen tekisi.. Hyvälle näyttää uudet istutusalueet siellä, pidän myös tuollaisista pyöreistä muodoista jotka sulautuvat kauniisti maastoon. Jännä nähdä miltä valmiit alueet kesällä näyttävät. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä sitä välillä miettii, että kaivuri olisi ehkä kätevin työväline. Mutta siinä ei tulisi kuntoilua juurikaan ja kun itse tekee on ihan voittajafiilis:) Puutarhan eteen on tullut kyllä tehtyä kaikenlaisia ponnistuksia.
   Kiitos, katsotaan miten nuo uudet alueet tuosta kehittyvät:)

   Poista
 6. Puuhaa riittää, mutta kaunista jälkeä syntyy. Eikä nuo kivetkään rumempia ole. Näissä pihahommissa on se kiva etu, ettei paljoa tarvitse unta illalla tapailla, kun on vahvana lapionvarressa päivän heilunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kiirettä ja puuhaa riittää. Uni on kyllä maistunut ihan toisella tavalla taas kun on viettänyt koko päivän pihahommissa:)

   Poista
 7. Sama täällä lihakset oli kipeenä ekakerran jälkeen. Mutta kyllä ne siitä. Hienot laajennukset tulossa. Tsemppiä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmantena huhkintapäivänä huomasin, että lihakset olivat jo paremmin tottuneet:)
   Kiitos! Kohta alkaa ihanin vaihe kun pääsee istutushommiin:)

   Poista
 8. Se on hyvä kun tulee kuntoilu ja punttisali samalla kun syntyy upeaa puutarhaa ja vielä sää illalla makoisat unet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tämä on ehdottomasti paras kuntoilumuoto mitä tiedän ja unta ei tarvitse juurikaan odotella iltaisin:)

   Poista
 9. Hihi, meillä on ollut ihan sama homma noiden kivien kanssa vanhempieni puutarhassa. Mihin tahansa lapion tökkääkin, se kilahtaa kiveen. Joskus on kammettu ihan valtavia lohkareitakin ylös maasta, kun on yritetty saada perustettua kasvimaata uuteen paikkaan. Mutta se hyvä puoli tuossa tosiaan on, ettei kiviä tarvitse ainakaan lähteä ostamaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on meinannut kyllä epätoivo iskeä. Viime kesänä törmäsin ensimmäisen kerran niin isoon kiveen, että oli pakko luovuttaa.

   Poista
 10. Kivet omasta takaa ovat pihan parhautta!
  Lempeitä toukokuun tuulia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat!
   Ihanaa toukokuuta myös sinne! Kiva kun tulit vierailulle blogiini:)

   Poista