Kesäkukkainspiraatio

Joskus voi käydä niin, että alkuperäiset kesäkukkasuunnitelmat menevät pitkälti uusiksi vain yhden kukan vuoksi. Poikkesin työmatkani varrella Laitilaan Nyholmin puutarhaan hakemaan kesäkukat vanhemmilleni. Kiersin kasvihuoneita läpi ja kun näin upeat valkoiset kosmoskukat, iski välittömästi inspiraatio. Kosmoskukkia voisi toki helposti itsekin kasvattaa, mutta tänä vuonna myöhästyin niiden esikasvatuksen kanssa kaiken kiireen keskellä. Suorakylvän kevättalvella hankkimani kerratun kosmoskukan siemenet sitten johonkin pian valmistuvista penkeistäni.

Kosmoskukista pitää muistaa poistaa kuihtuneet kukat, jotta kukinta jatkuu. Kaveriksi kosmoskukille halusin jotain erimuotoista kukkaa ja päädyin siniliilaan salviaan.Reunakasveiksi löysin ihania uutuuksia: sammakonputkea  (Hydrocotyle) sekä kirjavalehtistä apilaa (Trifolium angel clover 'Beauty'). Ensin ajattelin, että isoihin ruukkuihini mahtuisi mukaan vielä jokin kasvattamistani koristeheinistä, mutta koristeheinät täytyy jättää johonkin toiseen istutukseen.
Sammakonputki kasvaa kauniina mättäänä. Nopea googletus paljasti, että sammakonputkea kasvaa luonnonvaraisena ympäri Eurooppaa mm. soilla  ja sitä käytetään akvaariokasvina. Toisin sanoen kosteutta tarvitaan runsaasti. Talvetustakin voi kokeilla.

Sammakonputki

Kirjavalehtinen apila viihtyy puolivarjossa, auringossa ja myös kivikkopenkeissä. Kuten apilat yleensäkin, tämäkin on voimakaskasvuinen.

Apila Trifolium angel clover '¨Beauty'

Mutta nyt pitää taas kiiruhtaa niittykukkapenkkini pariin. Siitä lisää myöhemmin😊 Mukavaa viikon jatkoa!

10 kommenttia:

 1. Kiva, hieman erilainen kesäkukka-asetelma. Mukavaa, että on muutakin tarjolla kuin pelakuut, petuniat ja samettiruusut. Minä kylvin kosmoskukkia siemenistä mökille. Toivottavasti ne eivät kuivu penkkiin tällä helteellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään joka vuosi kokeilla jotain uutta ja erilaista, vaikka perinteisetkin kesäkukat ovat toki kauniita. Nyt pitäisi vielä tehdä isoihin suorakaiteen mallisiin astioihin heinistä ja jostain kukkivasta asetelmat. Taidan hyödyntää omia kasvatuksiani niissä:)
   Toivottavasti kosmoskukkakylvöksesi pärjäävät!

   Poista
 2. sammakonputki on minulle ihan uusi tuttavuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minullekin😊 Kiva nähdä miten se menestyy tuossa istutuksessa.

   Poista
 3. Näin siinä käy... tiedän tunteen😉. Näyttävä lopputulos👏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä aina mietin, että miksi edes tehdä mitään suunnitelmia, kun ne kuitenkin menevät aina uusiksi. Mutta toisaalta tykkään tehdä suunnitelmia😊
   Kiitos!🌸

   Poista
 4. Hieno asetelma! Kokkeilepa syksyllä talvettaa penkissä tuo apila, minulla onnistui erinomaisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin ajattelin tehdä. Kiva kuulla, että talvetus on onnistunut😊 Täytyykin keksiä sille penkistä hyvä paikka, jossa se voi levitä rauhassa.

   Poista
 5. Mukavaa viikonvaihdetta niittykukkien ym parissa!

  VastaaPoista