Sukellus värien maailmaan - Sisustuskurssin antia


Tänään kirjoittelen vielä jatkoa koosteeseen Hyvinvointihuone Hehkussa järjestetystä Harmonia-sisustuskurssista värien sekä niiden valinnan osalta. Vaikka kyseessä oli sisustuskurssi, niin monet kurssin opeista ovat sovellettavissa myös puutarhaan. Pääset aikaisempaan juttuun tästä.

Väreistä voisikin puhua vaikka miten pitkään. Värien merkitys tilan hahmottamiseen on hyvin keskeinen. Onnistunut väritys luo harmoniaa ja selkeyttä sekä myös tarvittavaa jännitettä mielenkiinnon säilyttämiseksi. Varmimmaksi värivalinnaksi koetaan saman värin eri sävyasteiden yhdistely. Samalla periaatteella voi puutarhassakin suunnitella vaikkapa sinisten sävyjen penkin. Jos kukkapenkin pääväriin haluaa lisätä hehkua, voi lisätä ripauksen vastaväriä, (siniseen oranssia, keltaiseen violettia ja punaiseen vihreää tai toisinpäin). Vastaväriä käytetään siis tehosteena. Väriympyrän rinnakkaisvärit ovat aina harmonisia keskenään (esim. sininen, sinivihreä ja vihreä).



Kun valitsee pääväriä, kannattaa ensin miettiä pitääkö lämpimistä vai kylmistä väreistä. Lämpimiä värejä ovat väriympyrän sävyt keltaisesta punaiseen. Sininen ja violetti ovat kylmiä värejä. Vihreää puolestaan pidetään joko kylmänä tai neutraalina, riippuen väriteoriasta. Sitten pitää tietysti myös miettiä, haluaako hillityn vai räväkän tilan. Hillityn sävyn ystävät kääntyvät murrettuihin ja vaaleisiin sävyihin kun taas räväkkyyttä hakevat valitsevat puhtaampia ja kirkkaampia värejä. Kun tämä valinta on tehty, noin puolet väreistä on suljettu pois. Tilaa sisustaessa voi aloittaa lattian värivalinnasta ja sitten systemaattisesti sulkea värejä pois. Hallittuun ja harkittuun sisustuskokonaisuuteen pääsee kun pitää värien/sävyjen määrän kolmessa.

Omat lempivärit toimivat luonnollisesti hyvänä pohjana oman värimaailman luomiselle. Mitä tuntemuksia eri värit herättävät ja miten ne missäkin toimivat?


Keltainen on perinteisesti koettu kevään väriksi, mutta se on oranssin kanssa myös syksyn väri. Keltainen ja oranssi tuovat iloa ja energiaa ja toimivat parhaiten tehosteväreinä. Ne myös pienentävät tilaa.

Puutarhassa keltainen ja oranssi valaisevat pimeimmätkin kohdat energiallaan. Nämä kirkkaat värit toimivat hyvin myös aurinkoisella paikalla. Vaaleankeltainen puolestaan saattaa yksinään vaikuttaa vaisulta kovin aurinkoisessa paikassa, mutta toisaalta sitä voi valkoisen kanssa käyttää kirkkaiden värien joukossa hillitsemässä tunnelmaa. Liiloilla kasveilla voi kätevästi tehostaa keltaista penkkiä. Oranssien perennojen valikoimaa on vähemmän kuin keltaisten. Esimerkiksi liljoilla (rusko,- tiikeri- ja sahramililja), idänunikoilla, tulikellukoilla ja päivänliljoilla voi tuoda oranssin energiaa ja mielihyvää puutarhaan.



Punainen on hyvin intensiivinen sekä lämpöä hehkuva väri, joka lyhentää tilaa tulemalla kohti. Punainen raikastuu valkoisella ja ryhdistyy tummemmalla värillä. Vaaleanpunaiset sävyt puolestaan rauhoittavat ja luovat romanttisen tunnelman.

Puutarhassa pelkästään punaisia kukkia sisältävä penkki voi olla lattea, mikä ehkä tuntuu yllättävältä. Siinäpä onkin punaisen haasteellisuus. Punainen voikin olla tehokkaampi pienempinä annoksina. Vaaleanpunainen puolestaan pehmentää ja yhdistää vahvoja värejä. Lisäksi monet vaaleanpunaiset kukat tuoksuvat ihanasti ja houkuttelevat perhosia.



Sinisen ja violetin sävyt viilentävät tilaa. Sininen rauhoittaa ja lisäämällä valkoista, saadaan luotua merellinen tunnelma. Voimakas violetti puolestaan tekee tunnelmasta dramaattisen, mystisen ja juhlavan, kun taas vaaleanvioletti tuo herkkyyttä.

Puutarhassa kukkapenkki, joka on pelkästään sinisävyinen saa eloa vastaväristään oranssista ja toisaalta tasapainoa valkoista lisäämällä. Vaaleanpunaisella ja punaisella voidaan puolestaan lisätä lämpöä sinisten sävyjen viileyteen. Sinisellä voidaan saada puutarha tuntumaan pidemmältä tekemällä takareunaan sininen penkki. Myös parveke saadaan näyttämään isommalta sinisillä kukilla.

Violettiin kukkapenkkiin saa eloa limenvihreällä ja keltaisella. Myös malva, vaaleanpunainen ja hopeanharmaa lisäävät harmonista vaikutelmaa. Kuten sinisiäkin sävyjä, myös violettia voi raikastaa valkoisella.


Vihreä rauhoittaa vieden ajatukset luontoon ja kasvuun. Sisustuksessa sen sävyjä voi yhdistellä rajattomasti. Tummanvihreä luo rentouttavaa harmoniaa ja limet sekä minttu raikastavat tilaa. Puutarhassa vihreä on luonnollisesti valtaväri eri sävyineen. Se on kehys kaikille muille väreille. Kuiville ja paahteisille paikoille sopivat parhaiten harmaanvihreän ja punavihreän sävyt, kun taas puolivarjoon sopivat raikkaat sävyt. Vihreän kaikkein vaaleimpia sävyjä voi käyttää varjoisten osien elävöittämiseen.



Valkoinen on viaton ja puhdas. Sillä voi tuoda tilaan valoa ja avaruutta sekä myös raikastaa muita värejä. Valkoisen sävyjä käytettäessä pintojen muotojen ja materiaalien tärkeys korostuu ja niillä voi tuoda myös elävyyttä tilaan.

Puutarhassa valkoinen väri korostaa vihreän sävyjä ja tuo valoisuutta varjopaikkoihin. Väriyhdistelmiä tehdessä valkoiset, jotka taittavat keltaiseen ja punaiseen, sopivat parhaiten lämpimien värien kanssa, kun taas vihreään taittava valkoinen sopii kylmiin sävyihin. Värikkäissä penkeissä valkoinen toimii tasapainoittajana.



Maanläheiset ruskean sävyt ovat turvallinen valinta harmoniseen sisustukseen. Hiekan, tiilen, puun ja muiden luonnonmateriaalien sävyillä saa luotua rauhallisen taustan  muuten värikkäälle sisustukselle. Ruskean sävyt korostuvat puutarhassa erityisesti syksyllä kasvien kuihtuessa.

Harmaan sävyt ovat ajattomia ja luovat hyvän pohjan modernille sisustukselle. Harmaa luo viileällä, kuulaalla ja kirkkaalla olemuksellaan levollista tunnelmaa myös puutarhassa. Se korostaa  muiden kasvien väriä ja sopii kaikkien värien kanssa. Monet harmaat kasvit ovat myös suloisen nukkaisia. Ne sopivatkin monesti paahteisiin paikkoihin, kivien ja heinien joukkoon.




Musta on graafinen ja totalitäärinen. Täysin mustaa väriä ei kasvien lehdistä löydy, mutta nykyään on jalostettu hyvin tummalehtisiä lajikkeita. Mustimpia kukkia taas löytyy mm. kurjenmiekoista ja tulppaaneista  Tumma väri imee valon itseensä, sillä voi syventää tilaa, mutta mitä pienempi puutarha, sitä vähemmän kannattaa käyttää tummalehtisiä kasveja, jottei tilasta tule synkkä. Tummat kasvit tuovat tilaan mystiikkaa. Tummiin värisävyihin voi tuoda pehmeyttä pinkillä ja violetilla ja raikkautta valkoisella. Myös harmaat sävyt ja lime elävöittävät tummia sävyjä.

Värien käytöstä puutarhassa ja kasvien valinnassa löytyy monia kiinnostavia kirjoja. Omasta kirjahyllystäni löytyvät Jouko Rikkisen Värien puutarha sekä Viherpiha-lehden Värien lumoa puutarhaan, joiden pariin palaan aina uudelleen.

Värien kokeminen vaihtelee suuresti jokaisella ja se voi myös muuttua iän myötä. Hyvin pitkään minä karsastin puutarhassa kirkkaanpunaisia värejä, samoin keltaista ja oranssia. Tutustuttuani Piet Oudolfin ajatusmaailmaan värienkäytöstä puutarhassa, muuttui koko ajatusmaailmani värien suhteen. Enää en karsasta mitään värejä, vaan se mikä ratkaisee on erilaisten kukka- ja lehtimuotojen yhdistäminen. Palailen varmasti myöhemmin vielä tarkemmin Oudolfin ideoihin. Sisustuksessa sen sijaan olen murrettujen sävyjen ystävä ja skandinaavinen sekä sekatyyli ovat lähinnä omia mieltymyksiä.

Minkälainen värimaailma sinua miellyttää sisustuksessa? Entä puutarhassa?

Mukavaa uutta viikkoa!

8 kommenttia:

  1. Sama juttu, sisälle ihan toiset värit kuin ulos. Ulkona vaaleanpunainen on suosikkini, vaikka en muutoin käytä sitä kuin lasten vaatteissa. Ulkona kaikki ei vain aina mene suunnitellusti. Kerran ostin kuusi vaaleanpunaista jaloangervoa, joista loppujen lopuksi viisi oli valkoisen sävyä ja yksi tummanpunainen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien kanssa tulee välillä kyllä yllätyksiä. Yhtenä keväänä ostin valkoisia marskinliljoja ja ne olivat keltaisia, samoin vaaleanpunaisten hyasinttien piti olla valkoisia...ja nämä eivät olleet ainoat tapaukset. Mutta kasvien värien kanssa en ole niin tarkka. Välillä on käynyt niinkin, että ”väärä” väri on ollut parempi kuin se mitä olin suunnitellut. 😊

      Poista
  2. Sisustuksessa rakastan vahvoja värejä ja mitä enemmän sen parempi. Tällä hetkellä suosikkejani ovat petroli, okrankeltainen ja tummanvihreä. Meidän tontti on metsäinen, joten liian räikeät värit näyttävät vähän oudoilta mäntyjen vierellä. Puutarhassa onkin enemmän valkoista, vihreää ja pastellisävyjä. Mökillä onkin sitten ihana värien sekamelska - mitä enemmän värejä sen parempi. Sisustuksen suunnittelusta saakin varmaan hyvin ideoita myös puutarhaan - ja toisin päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania nuo vahvat värit. Huomaan, että minulle tulee aina välillä jonkin tietyn värin kausia ja sitten saatan maalata sillä värillä jonkin seinän tai hankkia muutaman tyynyn.
      Tontin sijainti määrittää kyllä pitkälti kasvivalintoja ja värimaailmaa.
      Kuulostaa ihanalta tuo värien sekamelska😊

      Poista
  3. Tällaiset kurssit on mielenkiintoisia. Puutarhassa saa olla väriä, mutta sisustuksessa olen arempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, toivottavasti tulee vielä jatkokurssikin.
      Samoilla linjoilla olen minäkin😊

      Poista
  4. Kauniit kuvat!
    Vaaleanpunainen ja valkoinen on lempiväri kukissa ja kotona.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuota väriparia löytyy meiltäkin monesta kohtaa puutarhaa, esimerkiksi sinivioleteilla sävyillä tehostettuna.
      Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle😊

      Poista