Ruukkuistutusten suunnitelmia

Turun Piha & Puutarhamessuilla bongattu ruukkuistutus

Ensimmäinen nokkosperhonen bongattu tänään. Jipii! Tervetuloa kevät! Tänään olikin oikein tehokas puutarhapäivä töiden jälkeen: suoristin yhden vääntyneen sivun muurikivialtaasta, kalkitsin nurmen ja tein suunnitelmia ruukkuistutuksista.

En ole aikaisemmin kovin montaa ruukkuistutusta tehnyt kesäksi: etuovella ja takapihan terassilla on ollut yhdet isohkot ruukkuistutukset sekä kelloköynnökset ja siinä se. Terassimme on täyttynyt huonekasveistamme, jotka siirrän aina kesäksi ulos, joten kesäkukille ei ole ollut niin paljon tarvetta. Tänä vuonna haluan kuitenkin ehdottomasti lisää ruukkuistutuksia, sillä niitä voi kätevästi siirtää pihan tylsempiin kohtiin tuomaan piristystä. Aloitin ruukkuistutussuunnitelmat alustavasti jo syksyllä kun tein sipulikasveista lasagne-istutukset, mutta palaan noihin istutuksiin sitten kun lasagnet kypsyvät.😊

Etuoven luona minulla on ollut monena kesänä tummasta petuniasta, tummalehtisestä koristebataatista ja vaaleasta tähtisilmästä tehty asetelma. Viime kesänä hankin siihen inkaliljan ja sillä mennään tulevanakin kesänä.

Inkalilja

Takapihan terassilla minulla on ollut vaihtelevasti kaikenlaista kokeilussa. Viime kesänä laitoin sitruunapelargoniat ja reunoille suikeroalpia. Tänä vuonna kiinnostaisi hankkia tuollainen ihanan tumma verililjapuu kuten tuossa messuilla napatussa kuvassa on. Seuraksi voisi laittaa vaikka mehikasveja, jotka korostaisivat liljapuun kaunista muotoa, mutta jokin rehevämpikin voisi näyttää kivalta, esimerkiksi värinokkonen. Tätä täytyy vielä miettiä.

Joskus käy niinkin, että ruokakauppareissulla voi ostoskoriin päätyä kukkasipuleita. Tein löydön lähikaupasta: 50 kappaleen paketti hyvään hintaan. Aion istuttaa nuo kahteen isoon suorakaiteen muotoiseen ruukkuun. Setissä on siis kaktusdaalioita, tuoksumiekkaliljoja, gladioluksia ja liljoja.

Löytö lähikaupasta


Kuten jo aiemmin kerroinkin, hyötytarhaan tulee neljä isohkoa terrakottaruukkua daalioineen ja tuoksuherneineen. Lisäksi eräällä kauppareissulla mukaan tarttui pari pussia freesioita ja leinikkejä, jotka aion myös laittaa yhteen terrakottaruukkuun. En ole kumpiakaan ennen kasvattanut, joten nyt kokeillaan.

Freesiat ja leinikit - uusi kokeilu

Siemenvarastoa siivotessa löysin leikkokukkasekoituksen. Ajattelin, että voisin osan tuosta sekoituksesta kylvää oikein isoon ruukkuun. Kylvö pitäisi tehdä viimeistään nyt, jos meinaa nauttia kukinnasta. Siemensekoitukseen kuuluvat seuraavat kasvit:

- leijonankita
- kehäkukka
- kultalakka
- kiinanasteri
- Mignon-daalia
- kiinanneilikka 'Baby Doll'
- saippo
- kiurunkukka
- isosilkkikukka
- olkikukka
- lobularia
- leukoija
- sievikki
- salvia
- kohokki


Siemenvarastoni kätköistä löytyi tällainen siemensekoitus

Nyt minulta puuttuu vain se oikein iso ruukku. Täytynee siis kiiruhtaa ruukkuostoksille.

Oletko sinä jo suunnitellut ensi kesän ruukkuistutuksia?

15 kommenttia:

 1. Ihania suunnitelmia. En ole vielä kerinnyt kesäkukka istutuksia suunnittelemaan sen kummmemmin. Muutenkin suunnitelmat niin auki että melkei hirvittää :D Kivaa viikonloppua Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä välillä uppoudun suunnitelmien tekemiseen pitkiksi ajoiksi koska tykkään siitä ja sitten lopulta käy niin, että teen asiat ihan toisin kuin olin suunnitellut.☺️ Mukavaa viikonloppua myös Sinulle!

   Poista
  2. Löysin tämän vasta nyt! Jos jollain olisi myydä inkaliljan juurakkoa, ostaisin mielelläni! Vastatkaa sp os. kaarina.hil@gmail.com Kiitos jo etukäteen!

   Poista
 2. Minulla on ruukuissa lähinnä monivuotisia kasveja, jotka nostan kesäksi kuistilta ulos. Mökille laitan kyllä aina kesäkukkia. Usein begonioita ja sitten kaikkea mitä ostohetkellä kaupasta sattuu löytymään. Olen vähän huono suunnittelemaan kesäkukkaistutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yleensä olen vain kantanut pihamökin kasvit ulos ja siinä se. Katsotaan miten nämä ruukkupuutarhani suunnitelmat tästä etenevät😊

   Poista
 3. Ihana prinsessalilja <3 Minäkin katsoin tuota samaa sipulisettiä, mutta jätin tällä kertaa ostamatta. Freesioita olisi kiva joskus kokeillakin, olit valinnut todella kauniit värit. Minulla ruukkuistutuksissa on lähinnä monivuotisia (ja lobeliaa) ja yksivuotisia sitten enemmän kukkapenkeissä ja kasvimaan koristuksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tajusin vasta jälkeenpäin, että minun hääkimpussani aikoinaan oli mm. freesioita ja leinikkejä. Se on kyllä hyvä yhdistelmä.
   Minun on monesti pitänyt laittaa joitain jatkuvasti kukkivia kesäkukkia penkkeihin, mutta se on jotenkin aina jäänyt. Ehkä tänä kesänä.🌸

   Poista
 4. Kiinnitin Piha & Puutarha -messuilla huomiota tuohon samaan ruukkuun, jossa oli niin näyttävä ruukkuistutus. Kaikki kukat sopivat keskenään. Otin myös kuvan, jotta jäisi kukat muistiin. Aina sitä pähkii, mitkä olisi hyvät laittaa samaan istutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa messuilta bongatussa istutuksessa oli minusta erityisen kivaa se, ettei siinä ollut mitään tavanomaisia kesäkukkia. On kiva kokeilla vähän erilaisiakin yhdistelmiä ja uusia kasveja.
   Kiva kun tulit visiitille blogiini! Sinulla oli ihana stailaus siellä messuilla!😊

   Poista
 5. Kyllä on kivoja suunnitelmia. Nyt olisi mukava tehdä vaikka mitä puutarhajuttuja, mutta johan tässä kompastuu omiin jalkoihinsa, kun ei tiedä mihin rientäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sama fiilis itsellänikin. Nyt kun tämä kevät tästä rynnistää käyntiin, ei oikein tiedä mistä aloittaa kaikkia pihahommia.😊

   Poista
 6. Tähtisilmistä tykkään kovasti. Meillä on tulossa jo toukokuun puolivälissä juhlat ja ajattelin mennä sitä ennen kauppaan ja ostaa ruukkuihin jotain, mikä näyttäisi hyvältä jo juhlissa ja toivottavasti kestäisi kauemminkin. Hyvin suunniteltu?! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaupoissa on mistä valita. Toivottavasti toukokuussa on suosiolliset kelit eikä iske enää mikään takatalvi. Mukavia juhlia teille!😊

   Poista