Muurikivistä on moneksi

Mahtavaa kun voi jo vähitellen puuhastella kaikenlaista pihalla. Perennapenkit odottavat jo tarhurin  siivouspuuskaa. Samoin viime syksynä kesken jääneet projektit odottavat tekijäänsä. Tällä tarhurilla loppui energia päivien lyhetessä ja moni asia jäikin odottamaan valon palaamista. Pitkän talven aikana ideat jalostuivat ja nyt valon myötä energiakin palasi.

Olen tykästynyt muurikiviin ja todennut ne hyvinkin monikäyttöisiksi. Pinterestin syövereistä löysin hauskan ja helpon idean muurikivista tehtyyn penkkiin. Autokatoksemme sivusta kaipasi jotain piristystä ja penkki sopi siihen muodoltaan täydellisesti. Se toimii siinä ehkä enemmän somisteena kuin varsinaisena penkkinä. Penkkiin tarvittiin siis kuusi muurikiveä  (meidän muurikivet ovat kokoa 30cm x 15 cm x 12 cm) ja pari lankun pätkää. Meillä oli jäänyt juuri sopivan kokoiset lankut pihamökin rakennusajasta.En käsitellyt lankkuja sen ihmeemmin, vaan ne saavat harmaantua vähitellen.

Pihallamme on kaksi muurikivistä tehtyä kasviallasta: toinen keittiön ikkunan alla ja toinen pihamökin edustalla peittämässä terassin reunaa.

Kuva tältä keväältä kun kaikki talventörröttäjät ovat vielä paikoillaan. Tämä kasviallas on keittiön ikkunan alla.

Keittiön ikkunan alla oleva kasviallas toisesta suunnasta. Tein tämän altaan toisena keänämme täällä. 

Tulevankin kesän projekteihin kuuluvat muurikivet. Viime syksynä kesken jäänyt pylväsprojekti pitäisi saada valmiiksi. Sain idean tähän projektiin Malene Skoten kirjasta 100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan. Tässä kirjan mallikuva pylväästä:Ja tässä alue, johon pylväs tulee:Pylvään kohdassa kasvaa siis kaistale nurmikkoa, jota en jaksanut kaivaa syksyllä enää pois. Alueen takaosassa on myös kaistale nurmea, joka rajoittuu tontin rajalla olevaan kivipengerrykseen ja jota on todella hankala hoitaa. Mietin, että jospa siitä kaapii pintanurmen pois ja laittaisi vaikka koristeheiniä tai niittykasveja. Nurmeksi se ei joka tapauksessa voi jäädä. 


Koskapa pylväs ei tuota koko kaistaletta täytä, suunnittelin siihen päivänliljoja edellisten jatkoksi ja niitä reunustamaan ajattelin laittaa metallisia (mahdollisesti ruosteisia) ohuita tolppia.

Tolpat tulevat eri tasoihin ja muodostavat ikäänkuin aidan.  Minulle on kerääntynyt noita tolppia, mm. edellisestä trampoliinista. Ajattelin käsitellä ne siten, että ne näyttävät ruosteisilta (koska ruoste näyttää minusta hyvältä puutarhassa 😊)

Materiaalit odottavat jo valmiina.


Viime vuonna Chelsean puutarhanäyttelyssä näkyi noita ohuista tolpista tehtyjä rajauksia (en siis itse valitettavasti ole vielä koskaan ollut Chelseassa, mutta ahmin ideoita kaikista lehdistä ja ohjelmista, joita sieltä lähetetään). Tässä kuva viime kevään Gardens Illustrated-lehdestä, josta saa vähän käsitystä siitä mitä tavoittelen. Nuo kuvan tolpat taitavat olla harjaterästä. Suunnitelmassani tolpat eivät ole noin korkeita, mutta katsotaan nyt.  Ja jos se näyttää pöhköltä, ne saa ainakin helposti pois.


Nyt pitää vielä vähän odotella, että maa sulaa ja pääsee toteuttamaan tämän projektin.

Mukavaa viikon jatkoa!

26 kommenttia:

 1. Nyt oli minulle mieluisia vinkkejä, kiviä ja ruostetta. Ne ovat puutarhan värejä minun makuuni.

  VastaaPoista
 2. Minulla ei ole muurikiviä, mutta samantapaista penkkiä/tasoa olen ajatellut tehdä tiilien avulla. Ulkona tiilet eivät pitkään kuosissaan pysy, mutta kasvarissa ehkä paremmin.
  Tuo metallitolppakaari on hieno idea.
  Kiva, että jaoit näitä ideoitasi. Alkoi päässä mukavasti ajatukset muhimaan.

  VastaaPoista
 3. Taitaa olla bendersin muurikiveä? meilläkin on sitä :)
  Minulla on kasvarissa samalla tavalla toteutettu taso, tosin alla on tiilit.
  Mietin jäiköhän ylimääräisiä muurikiviä, sillä voisin ulos johonkin laitaa tuollaisen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Betonilaatan valmistavat kivet, mutta samaltahan ne kyllä näyttävät😊 Olen kyllä tosi tyytyväinen tuohon penkkiin.

   Poista
 4. Kivan näköinen penkki. Minulla on muutama kappale noita samoja muurikiviä ja olen tehnyt niistä matalan pylvään kasvihuoneen edustalle.

  VastaaPoista
 5. Tuollaisia penkkejä on nyt näkynyt kuvissa, joten trendien huipulla olet! Itsekin viikonloppuna mietin, voisiko kasvariin tehdä samalla idealla pienen penkin, saas nähdä. Tuo pylväs on mainio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu. Kiva kun saa hyödennettyä materiaaleja rakennusprojektista jääneitä materiaaleja. Tuossa pylvään teossa jännittää eniten se, että sen saisi tehtyä suoraan😊

   Poista
 6. Minulla melko samanlainen penkki kotipihassa. Se on kiva! Hyvä projekti sinulla tulossa. Olen ylläpitäjä facebookin Kivikkopiha-ryhmässä. Kuvista päätellen sinunkin pihasi sopisi siellä esiteltäväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin miten helposti sai kivan penkin. Kiviä meillä tosiaan piisaa kun niitä tulee ämpärillinen joka kerta kun kaivaa kuopan. Kiitos kutsusta! Täytyypä käydäkin liittymässä tuohon ryhmään. 😊

   Poista
 7. Tulipa paljon mukavia vinkkejä, kiitos niistä! Pihalla alkaa olemaan paljon puuhaa ja pää täynnä ihania ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä😊 Puuhaa riittää pihalla niin etten enää tiedä mistä aloittaisin. Tämä on niin ihanaa aikaa!

   Poista
 8. Hyviä ideoita molemmat kiitos sinulle niistä.

  VastaaPoista
 9. Voi miten kiva penkki! Ja ihania ideoita, mahtavaa päästä taas pihaan puuhailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on kyllä niin parasta aikaa kun luonto heräilee. Kiva kun tulit visiitille blogiini😊

   Poista
 10. Valloittavan upea penkki. Tuollaisen voisikin soveltaa vaikka millaisista ylimääräisistä kivistä ja laudoista, ei menisi hukkaan. Penkkejä ei kai ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Penkki on kyllä kätevästi toteutettavissa eri ylijäämä- materiaaleista😊

   Poista
 11. Ihana penkki. Näppärän oloisia nuo muurikivet. Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muurikivistä saa kyllä tehtyä monenlaista. Kivaa viikonloppua myös sinulle😊

   Poista
 12. Ihania ideoita! Minäkin rakastan ruostetta, ja tuo harmaa muurikivi on kyllä kaunis! Kiva nähdä millaisen pylvään saat aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kun löysit blogini ja liityit lukijaksi😊 Odotan jo innolla, että pääsen tekemään tuon pylvään, katsotaan mitä tulee.

   Poista