Elefanttiheinän pitkä vaellus

Minusta tuntuu, että harvoin enää pysyn alkuperäisissä puutarhasuunnitelmissani. Huomaan eteneväni fiilispohjalta ja inspiraation mukaan. Ei ehkä kovin järjestelmällistä, mutta puutarhassani koen, että minulla on vapaat kädet tehdä mitä lystää. Eikä tämä nyt niin vakavaa ole.😊

Elefanttiheinän kauniin raidalliset lehdet


Viime syksyn loppualesta mukaan tarttunut elefanttiheinä (Miscanthus sinensis ’Cosmopolitan’) sinnitteli urhoollisesti pihamökissä talven ja nyt keväällä se on seilannut pitkin pihaamme odottaen istutusta tai oikeastaan minun inspiraatiopuuskaa. (Tuntuu, että olen kamalan myöhässä näiden istutusteni kanssa tänä vuonna, vaikka kyllähän tässä vielä aikaa on.) Joku viisas joskus sanoi, että osta kasvi vain jos sinulla on tiedossa sille paikka. Hyvä neuvo, jota en ole koskaan vielä oppinut noudattamaan ja niinpä olen nyt tässä tilanteessa elefanttiheinäni kanssa. Se on jököttänyt tyytymättömän oloisena pienessä ruukussaan ja varmaankin ihmetellyt mikä tuota tarhuria riivaa kun ei saa yhtä kuoppaa kaivettua. Niinpä. Tässä tullaankin viivyttelyn perimmäiseen syyhyn: elefanttiheinä voi kasvaa yli 2 metriä korkeaksi ja leveäksi ”aidanteeksi” eli sille on katsottava riittävä tila.

Keksin kaksi vaihtoehtoa, joista molemmat ovat etelä-länsipihalla tuija-aidan edustalla. Päädyin lähempänä tietä olevaan kohtaan, koska se toinen kohta sinikuusama-aidan vieressä taitaa olla kuitenkin liian ahdas.

Kuvittele tuon kammottavan rikkaruohottuneen ja karrelle palaneen nurmikon tilalle kiviä, hiekkaa, havuja ja esimerkiksi jotain isolehtistä perennaa.


Kaivoin nyt ensin tuolle elefanttiheinälle ihan oman pienen alueen, jotta se pääsisi vihdoin kunnolla kasvamaan ja juurtumaan.  Paikka on ainakin sille sopivan aurinkoinen. Kaivoin nurmikerroksen pois, poistin isot kivet ja ison kerroksen savea ja sitten laitoin kunnon kerroksen multaa juurimattoa unohtamatta. Yhdistän sen sitten paremmalla ajalla ylempänä olevaan penkkiin kun vähän näen miten tuo heinä tuossa viihtyy eli joka tapauksessa poistan nurmikon kokonaan tuolta alueelta, koska se kasvaa siinä niin huonosti liian vähäisen multakerroksen takia.

Mielenkiinnolla odotan, onnistuuko talvehtiminen. Kun malttaa olla leikkaamatta kasvustoja syksyllä ja muistaa suojata tyvialueen, talvehtiminen yleensä sujuu heinillä hyvin, kuten partaohrallani kävi.

Elefanttiheinä on tarkoitus yhdistää tuohon ylempänä sijaitsevaan ryhmään laajentamalla penkkiä.

Mitä sinä laittaisit elefanttiheinälle kaveriksi tuolle poistettavalle nurmialuelle? Paikka on hyvin aurinkoinen ja ensimmäiset auringonsäteet osuvat tuohon jo aamupäivällä  ja paistetta riittää aina iltaan asti.

Mukavaa sunnuntain jatkoa!

16 kommenttia:

  1. Ehkä jotain preeriafiilistä esim mesiangervo tai aurinko hattu?

    VastaaPoista
  2. Tuttua, suunnitelmallisuus olisi mukavaa, mutta taimikaupassa se unohtuu tyystin. Kuvittelen, että paikka edellä olisi helpompaa. Minä menen aina kasvi edellä eli ostan ja hurahdan kasviin, jonka jälkeen pitääkin pohtia, minne sen istuttaisi. Tähän mennessä kaikki on multaan päässyt, mutta edelleen Ukkokulta vitsailee, että minä kierrätän kasveja kaivaten niitä maahan uudelleen ja uudelleen. Moni kasvi on hakenut paikkaansa ja tullut siirretyksi. Nykyisin sentään suurin osa löytää heti tiensä oikeaan paikkaan.
    Minulla ei ole elefanttiheinälle kaveriehdokkaita, mutta ilman muuta toivotan sille menestystä. Hieno kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvi edellä menen tosiaan minäkin suurimmaksi osaksi. Kuten taas tänäänkin kävi kun menin juurimattoa ostamaan. Mattoa en saanut, mutta kaksi kasvi-ihanuutta tuli hankittua. Miten taimikaupoissa tuleekin aina niitä houkutuksia vastaan joka kulman takaa😊

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Elefanttiheinä on upea. Menestystä sille. Minullakin se oli vuosia sitten, mutta menehtyi heti ensimmäisenä talvena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei - saas nähdä miten minun elefanttiheinäni selviää talvesta. Voisi sen ehkä ylöskin kaivaa ja taas talvettaa mökissä, mutta enpä taida siihen ryhtyä varsinkaan jos se kasvaa kovin isoksi kesän aikana.

      Poista
  5. Sinähän voisit laittaa sanomalehtiä paksun kerroksen nurmikon päälle niihin kohtiin mihin ei tule kasveja ja multaa päälle. Näin ei nurmikkoa tarvitsisi poistaa. Kasveja voisi olla punahatttua ,punalatvaa esim.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olen joissakin penkeissä tehnytkin. Korte puskee silti läpi vaikka olisi miten paksu kerros sanomalehtiä ja multaa. Se on kyllä uskomaton rikkakasvi. Edes juurimatto ei kunnolla pidättele sitä. Eipä silti, ei se nurmikon poistaminenkaan auta sillä korteen juuret ovat todella syvällä. En taida päästä siitä koskaan eroon sillä pihamme koko maa pitäisi vaihtaa parin metrin syvyydeltä ja se ei ole mitenkään mahdollista. Noh näillä mennään.
      Ihania ehdotuksia😊 Punalatvaa minulla ei vielä olekaan.

      Poista
  6. Elefanttiheinä kasvaa niin korkeaksi niin ympärille voisi laittaa jotain matalampaa, vain ehkä jokunen yksittäinen isompi kasvi kaveriksi. En nyt heitä mitään kasvien nimiä, niitä voi ostaa inspiraation mukaan kun käy puutarhoilla katsomassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Aion myös käytttää aika paljon kiviä tuossa. Ja taimistoilla suunnitelmat yleensä löytävät sen lopullisen muotonsa😊

      Poista
  7. Minä suunnittelen aina tosi tarkkaan ja sitten ostan heräteostoksina kaikkea kivaa ja suunnitelmani menevät iloisesti hyrskyn myrskyn :) Mutta se on hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu kuvio! Minä toimin aivan samalla tavalla😊 Eikä edes tunnu siltä, että suunnitelmat olisivat menneet hukkaan, kun niitäkin on niin ihana tehdä😊

      Poista
  8. Juu, niin täälläkin😊 Suunnitelmia kyllä teen koska se on niin kivaa, mutta ikinä koskaan en ole vielä onnistunut niitä toteuttamaan sellaisenaan. Mutta ei haittaa, pääasia, että lopputulos miellyttää silmää😊

    VastaaPoista
  9. En ole varsinaisesti puutarhaihminen, mutta kesäkukat rapun pielessä ovat minulle tärkeitä. Otan joskus jopa valokuvan jos olen oikein tyytyväinen ja päätän hankkia seuraavana kesänä samanlaisia. Koskaan se ei ole vielä toteutunut, vaan taimikaupassa innostun aina ihan jostakin muusta ja siksi rapunpieli on joka kesä erilainen.

    Arja V.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimikaupassa menevät minullakin suunnitelmat useimmiten uusiksi. Monesti käy myös niin, että hakemaani kasvia ei saakaan ja sitten pyörähtää yleensä koko homma uusiksi. Mutta toisaalta ei sekään haittaa. Taimikaupoissa on ihanaa inspiroitua😊

      Poista