Koristeheiniä ja lehtosalviaa

En ole vielä kovin paljoa esitellyt puutarhamme istutusalueita, joten täytyypä korjata tilanne. Penkkejä on sen verran monta etten lähde niitä esittelemään kuitenkaan samassa postauksessa. Tällä kertaa kurkistetaan talon julkisivun eli eteläpuolen pitkään ja kapeaan penkkiin, joka on ollut hyvin ongelmallinen. Kesäisin paikka on hyvin paahteinen ja vaikka olen lisännyt siihen multaa säkkikaupalla, se tuntuu aina häviävän jonnekin. Alkukeväisin tuohon paikkaan kertyvät sulamisvedet, mikä ei myöskään ole yhtään hyvä juttu. Viime kesänä sain vihdoin muokattua tuon alueen siten, että kasvit siinä viihtyvät.


Penkin takana on muurikivin pengerretty sorapolku takapihan terassille. Muurikiven eteen muotoutuikin luonnostaan pitkulainen perennapenkki. Penkin alkuosa on puolikaaren muotoinen ja se tehtiin ensin ennen pitkää osaa. Puolikaareen tuli pyramidituija ja timanttituija ja niiden viereen syyssyrikkä, jota yritin saada talvehtimaan kaksi kertaa huonoin tuloksin. Syrikän tilalle istutin helpon heisiangervon, joka on kasvanut ihan mukavasti. Tuijien väliin istutin tarha-alppikärhön, jonka eteen laitoin kiven juurialuetta varjostamaan.

Tarha-alppikärhö 'Kajsa'


Aluksi yritin tuijien edessä kasvattaa Ballade-ruusuja, mutta ne eivät siinä viihtyneet, joten tilalle tuli muutama pallotuija ja vaikeissakin paikoissa menestyvät tarhatyräkit. Tuo kohta ei vielä kovin kummoiselta näytä (lähinnä sekavalta), sillä tyräkit ovat vielä kovin pieniä eivätkä peitä esimerkiksi helmililjojen ja krookusten kuivuvia lehtiä. Penkin pitkulaisella osiolla kasvoi pallotuijien seurana ensin peittoruusuja ('Satina'), mutta tuhotalvi vei ne. Silloin päätin, että tuohon penkkiin tulee kasveja, jotka eivät liikoja nirsoile sekä viihtyvät niukassa maassa ja paahteessa. Penkkiin valikoitui heiniä, lehtosalviaa, valkotähkää, valkoisia ketoneilikoita ja levisiaa. Tykkään tuosta penkistä nyt todella paljon.

Tarhatyräkki
Heiniksi valikoituivat sininata, hopeatoppo ja tontin laidalta siirretyt kastikat. Nuo ovat siitä kivoja heiniä, että ne eivät leviä samalla tavoin kuin ihan riesaksi asti levittäytyvä viiruhelpi. Niinpä uskalsin istuttaa ne ilman juurimattoja.


Olen aivan ihastunut koristeheiniin ja pyrin kasvattamaan niiden määrää joka vuosi. Tänään ajattelin vihdoin istuttaa mökissä talvetetun elefanttiheinän länsipihalle. Sille pitääkin varata vähän enemmän tilaa.

Piha on täynnä odottavia projekteja ja kiirettä pitää. Ensi kerralla luvassa vähän toisenlainen postaus, sillä meille on tullut uusi perheenjäsen💗.

Ihanaa sunnuntaita!

15 kommenttia:

 1. Viisaita ratkaisuja. Pääsee helpommalla ja vähemmällä turhautumisella kun valitsee kestäviä kasveja.
  No mutta😘kukahan teille on tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näinhän se menee. Opinpa ainakin ettei tuohon kohtaan saa ruusutarhaa millään😊
   Meille muutti yksi vipeltäjä lisää. Kohta tulossa kuvia ja juttua hänestä❤️

   Poista
 2. Penkki näyttää kivalta! Parasta on etsiä kasvupaikalle sopivia kasveja, tämä on viisas oppi.
  Sain perjantaina Tuulikin siemenkirjeen ja otin siitä muun muassa mukaan laittamiasi tumman törmäkukan siemeniä. Ihana kokeilla kaikkia uusia lajikkeita :) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvivalinnat kasvupaikan mukaan on kyllä tärkeä juttu, tässä sen taas huomasi.
   Kiva kuulla missä siemenet seikkailevat😊 Ne tummat törmäkukat ovat niin kauniita. Esikasvatin tänä vuonna valkoista ja sinistä törmäkukkaa, mutta en ole saanut taimipoloisia vieläkään maahan. Toivottavasti tällä viikolla ehdin istutella😊

   Poista
 3. Oikea kasvi oikealla kasvupaikalla säästää monelta harmilta. Sen kun aina muistaisi.

  VastaaPoista
 4. Heinät ovatkin kivoja. Minulla on viiruhelpia, mutta olen laittanut sen ämpäriin. Eipä leviä ja on selvinnyt jo monta talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on viiruhelpiä yhdessä penkissä ja juurimatosta huolimatta se on levinnyt. Tuossa penkissä se ei onneksi juurikaan haittaa, siinäpä leviää. Tuo ämpäri onkin hyvä idea😊

   Poista
 5. Ei teidän pihassa ole näkynyt punkkeja, kun niitä nyt on vähän joka paikassa varsinkin niissä heinissä voi olla ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meillä punkkeja näkynyt. Niitä on varmasti joka puolella pihaa. Näiden istuttamieni heinien joukossa ei sentään tule käveltyä, joten sinänsä niistä ei ole vaaraa😊. Käsittääkseni peurat tuovat mukanaan punkkeja ja niitähän täällä on.

   Poista
 6. Sininataa on minullakin mökillä kahdessa paikassa ja peijakas on tehnyt monta uutta alkua molempiin paikkoihin. Pitäisiköhän leikata "tähkät" pois.

  VastaaPoista
 7. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. … online casinos

  VastaaPoista