Herkkuja pölyttäjille

Tällä viikolla on Ranskassa vietetty Des fleurs pour les abeilles eli Kukkia mehiläisille - viikkoa. Viikon aikana puutarha-alan ammattilaiset pyrkivät lisäämään kuluttajien tietoutta mehiläisten ja muiden pölyttäjien suosimista kasveista kannustamalla istuttamaan kyseisiä kasveja puutarhaan, terasseille ja parvekkeille. Lisäksi myös kerrotaan mikä aiheuttaa mehiläiskuolemia. Syitä ovat mm. torjunta-aineet, loiset (varroapunkki), maataloudessa käytetyt erilaiset kemialliset yhdisteet sekä monimuotoisuuden väheneminen kasvien viljelyssä. Kaikkia syitä ei edes tiedetä.


Tällaiset teemaviikot ovat mielestäni erittäin tärkeitä järjestää ihan maailmanlaajuisesti. Mediassa on paljon pyörinyt (Albert Einsteinin sanomaksi väitetty) apokalyptinen lause: "Jos mehiläinen katoaisi maan pinnalta, ihmiskunnalla olisi jäljellä enää neljä vuotta elinaikaa". Pelottavaa! Edelleen törmään somessa juttuihin, joissa neuvotaan miten pörriäisistä pääsee ansoilla eroon. Kiusana ovat useimmiten ampiaiset, jotka toki eivät ole mitenkään merkittävä pölyttäjäryhmä, mutta toimivat kuitenkin hyödyllisinä tuhohyönteisten hävittäjinä. Kaikenlaisia ampiaisansoja viritellessä tulisikin pitää mielessä, että on hyvin todennäköistä, että niihin eksyy myös mehiläisiä, kimalaisia ja muita tärkeitä pölyttäjiä.

Jos pörriäiset häiritsevät oleskeluterassilla, voi ne johdattaa muualle perustamalla niille oman baarin. Olen jo aiemminkin maininnut eteläpihallamme sijaitsevasta pyöreästä alueesta (täällä), jossa maaperä on hyvin niukkaravinteinen. Olen istuttanut tuohon ympyrään kangasajuruohoa sekä ympärille koivuangervoa. Ajuruoho on alkanut nyt levitä myös ympyrän ulkopuolelle nurmikolle. Se kestää onneksi suhteellisen hyvin tallomista, joten se saa rauhassa levitä.
Tänä vuonna hankin myös siemensekoituksen, joka on erityisesti mehiläisten ja muiden pölyttäjien mieleen. Sekoitukseen kuuluivat mm. seuraavat kasvit:
- siankärsämö
- iiso
- revonhäntä
- isosudenporkkana
- rohtopurasruoho
- kehäkukka
- värisaflori
- kaunokit
- kaunosilmä
- kosmoskukka
- kukonkannus
- kesäsädekukka
- saippo
- malvikki
- pellava
- malva
- väriminttu
- ryytineito
- aitohunajakukka
- salvia
- törmäkukka
- keltasilmä
- tsinnia

Muita hyviä pölyttäjien suosimia kasveja ovat mm. verbena, iisoppi, päivänhatut ja punahatut. Tästä listauksesta puuttuu varmasti monta kukkaa ja puut sekä pensaat ovat oma juttunsa. Valinnanvaraa kasveissa ainakin on.

Syyssyrikkä houkuttelee erityisesti perhosia.


Kun ajuruohobaarin herkut ehtyvät, voi pörriäiset ohjata jatkoille omatekoiseen baariin, johon löydät ohjeen täältä. En ole itse vielä kokeillut tuota ohjetta vaan olen istutellut pörriäisten ja perhosten suosimia myöhäiskesän perennoja. Oletko sinä tehnyt joskus pölyttäjille baarin?

Tässä vielä linkit teemaviikon ranskankielisille sivuille:

Val'hor
Office des fleurs

Mukavaa juhannuksen odotusta!

16 kommenttia:

 1. Keltavaleunikko näyttää myös olevan suosittu, tänä aamuna yhdessä kukassa oli kolme pörriäistä yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Minulla ei vielä noita valeunikoita ole yhtään tai yksi oli joskus aikoinaan muttei viihtynyt. Sitten kun saan tehtyä varjopuutarhan niin sinne haluan ehdottomasti valeunikoita😊

   Poista
 2. Tosi tärkeää asiaa! Olen itsekin ihmetellyt, kun vaikka Piha ja puutarha -palstalla koko ajan etsitään myrkkyjä vaikka minkä harmittoman ötökän myrkyttämiseen. Ja sama rikkakasvien kohdalla. Toki me kotipuutarhurit olemme aika pienessä roolissa tässä, mutta silti - asenteesta tässä on kyse. Linnunpöntöt esimerkiksi ovat aivan loistava keino, jos haluaa pitää hyönteisten määrän tasapainossa. Kivoja vinkkejä nuo sinunkin. Meillä on ampiaispesä terassilla ja varsinkin loppukesällä voi olla tuollainen baaritarjoilu tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jotenkin pitäisi ihmisten asenteisiin saada muutos. On vaikea ymmärtää ihmisen tuhoamisvimmaa. Kaikilla ja kaikella täällä on jokin tehtävänsä ja tarkoituksensa. Glyfosaatin käyttökin on edelleen sallittua, mitä jaksan aina ihmetellä.
   Linnunpöntöt ovat tärkeä juttu. Meiltäkin niitä löytyy😊

   Poista
 3. Hyvää asiaa <3 Mukavaa juhannusta Sinulle <3

  VastaaPoista
 4. Eilen nurmikkoa leikatessa jätin suurimmat valkoapilalaikut leikkaamatta, koska niissä pörisi (ja pörrää edelleen) runsaasti kimalaisia ja mehiläisiä. Muutenkin yritän pitää puutarhani suotuisana pölyttäjille ja luonnon monimuotoisuudelle. :)
  Oikein rentouttavaa juhannusta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Voi kunpa kaikki toimisivat samoin!
   Ihanan rentouttavaa juhannusta myös Sinulle😊

   Poista
 5. Yritän laittaa mökille pörriäisille sopivia kukkia. Hyttysiä ja paarmoja voisi kyllä olla hieman vähemmän 😊. Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Meillä on onneksi lepakkoja, jotka pitävät hyttyskantaa kurissa.
   Hyvää juhannusta myös sinulle!

   Poista
 6. Tärkeä aihe. En ihan ymmärrä ampiaisstressiä. Tietysti jos on allerginen pistokselle, niin tilanne on eri. Meillä ampiaiset rakentavat joka vuosi pesiä terassin alle sekä terassin vieressä olevan autotallin kattopeltien alle. Kertaakaan eivät ampiaiset ole tulleet häiritsemään terassilla istujia, joten en näe syytä myrkyttää niitä ihan turhan takia.
  Kangasajuruohoa on meilläkin useammassa paikassa, näyttäisi todellakin olevan pörriäisten mieleen.
  Ihanaa juhannusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Allergiatapauksessa tilanne on tietysti toinen, mutta muussa tapauksessa en minäkään ymmärrä hävitysvimmaa.
   Kangasajuruoho tuntuu olevan kyllä pörriäisten lempparikasveja.
   Ihanaa juhannusta myös sinulle!😊

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Niin minustakin! Tästä pitäisi Suomessakin pitää teemaviikko. En ole ainakaan kuullut, että sellaista olisi järjestetty.

   Poista