Harmonia - sisustuskurssilla

Vietin mielenkiintoisen iltapäivän sisustuskurssilla Hyvinvointihuone Hehkussa Naantalissa. Sisustuskurssin piti ihanan innostava sisustussuunnittelija ja joogaopettaja Suza.

Kurssilla käytiin sisustuksen perusasioita läpi eli sommittelu ja rytmiikka, värit ja niiden valitseminen sekä tyylisuunnat. Ajattelin tässä ytimekkäästi koostaa hieman kurssin sisältöä ja miettiä sitä myös puutarhan kannalta. Aihe oli sen verran laaja, että palaan väreihin ja niiden valintaan toisella kertaa.Perussääntö harmoniselle sisustamiselle on hyvin yksinkertainen: kaikilla tavaroilla on oltava paikkansa. Pitää siis aloittaa siivouksesta ja karsinnasta. Vasta tämän jälkeen voidaan alkaa sommitella ja miettiä tavaroita paikoilleen isommasta pienempään. Puutarhassakin lähdetään liikkeelle pihan rajaamisesta, puista ja eri toimintoihin tarkoitetuista alueista. Suuret linjat siis ensin.Rytmiikalla ja muodoilla säädellään kokonaisuutta. Miten alueita voidaan rajata? Muotojen avulla rajaaminen käy helposti. Voi olla neliö-, ympyrä- tai kolmiorajaus. Neliörajaus on tiloissa paljon käytetty esimerkiksi maton avulla rajattu oleskeluryhmä. Puutarhoissa tarkat neliörajaukset vievät ajatukset potagereihin ja muotopuutarhoihin tarkasti leikattuine puksipuuaitoineen. Minua on viime vuosina kiehtonut erityisesti ajatus puutarhan huoneista - tiloista, joita on puutarhan sisällä ja jotka on rajattu esimerkiksi pensasaidoilla. Yritän kovasti saada omasta puutarhasta sellaista ettei kaikkea näe yhdellä silmäyksellä vaan mutkan takaa aukeaisi uusi näkymä, uusi tunnelma. Siihen menee kyllä vielä aikaa...

Ympyrärajaus kuten pyöreä pöytä rajaa tilan intiimisti. Ympyrämuoto on puutarhoissa hyvinkin yleinen esimerkiksi kukkapenkeissä. Tykkään pyöreistä muodoista ja käytänkin usein uusien perennapenkkien muotoilussa kasteluletkua hahmottamaan penkin muotoa. Kolmiorajausta käytetään puolestaan paljon myymäläsomistuksessa, jolloin isoin tai korkein esine tulee keskelle ja pienemmät viereen tai etualalle. Samoin tehdään monesti istutusryhmissä. Tästä päästäänkiin symmetriaan, joka on yksi rytmiikan perusteista.

Perinteisesti kahdella jaolliset määrät mielletään symmetrisiksi. Kuitenkin sommittelussa pariton määrä on helpompi muodostaa ryhmäksi kuin esimerkiksi kaksi tai neljä. Perennaryhmiä tehdessä laitan yleensä 5 tai 7 kappaletta samaa kasvia ryhmäksi. Pariton määrä on helpompi sijoitella ja yhtenä ryhmänä ne ovat paljon tehokkaampi kokonaisuuden kannalta kuin vaikkapa sinne tänne ripoteltuna. Samoin sisustuksessa somisteet kannattaa sijoittaa enemmin reiluksi ryhmäksi.

Teimme myös muutamia sommitteluharjoituksia, joissa tuli esille se miten pienillä muutoksilla asetelma saadaan näyttämään hyvältä. Tässä yksi esimerkki:

Toimiva asetelma: esineet aseteltu hyvin ryhmäksi

Ei niin toimiva asetelma: esineet mm. liian hajallaan


Kävimme myös läpi tyylisuuntia, inspiroiduimme sisustuskirjoista ja mietimme oman kuvakollaasin tekemistä valintojen ja oman tyylin löytämisen tueksi.Kurssilla kävimme myös sisustamista viiden E:n säännöllä, joka on avain onnistuneeseen sisustukseen eli:
- ergonomia -  turvallisuus tilassa oltaessa ja liikuttaessa
- estetiikka - kauneus, joka koetaan viihtyisyytenä tilassa
- ekologisuus - ympäristön huomioiminen esimerkiksi materiaali- ja kalustevalinnoissa
- ekonomisuus - yksi osa ekologisuutta eli taito tehdä aikaa kestäviä valintoja
- eettisyys - on myös yksi osa ekologisuutta, joka tulisi huomioida mm. materiaalivalintoja tehdessä (missä, miten ja minkälaisissa olosuhteissa materiaali on valmistettu)
Pihalla ja puutarhassa joudumme miettimään ihan yhtä lailla näitä asioita. Turvallisuutta esimerkiksi kulkureiteillä, pihan viihtyisyyttä, ympäristöystävällisyyttä, kestävyyttä ja eettisyyttä kasvi- ja materiaalivalinnoissa. Puutarhurilla on paljon tärkeitä asioita pohdittavanaan: viljelläkö luomuna ilman myrkkyjä hyödyntäen vaikkapa kateviljelyä, perustaako niitty lisätäkseen tärkeiden pölyttäjien määrää, miten vähentää muovituotteiden tai mikromuovia sisältävien tuotteiden määrää puutarhanhoidossa jne.

Kiitos Suzalle inspiroivasta kurssista! Kerrottakoon tässä kohtaa, että olen Suzan kanssa avaamassa  lifestyle-myymälä Roson kesän ajaksi Hehkun tiloihin Naantaliin. Tuotevalikoimaamme kuuluu mm. kierrätysperiaatteella tehtyjä tuotteita sisälle ja ulos.

Lopuksi vielä Leila Lindholmin ja Ulrika Magnussonin Welcome Home- kirjasta napattu kuva kauniilla mietteellä:Mukavaa sunnuntain jatkoa ja alkavaa viikkoa!

10 kommenttia:

 1. Milloin olette aikoneet pitää avajaiset?Olisi kiva tulla katsomaan tai vaikkapa avuksi jos tarve vaatii ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Infoan tarkemmin avajaispäivästä kun aikataulut tästä täsmentyvät. Tervetuloa visiitille😊

   Poista
 2. Olipa varmaan mielenkiintoinen ja antoisa kurssi! Kiitos vinkistä, Naantaliin olen toukokuulla ilmeisimmin tulossa ja myymälänne olisi varmasti mielenkiintoinen kohde retkelläni. Onnea Teille ja uudelle yritykselle - ihanaista alkanutta uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, oli kiva kurssi!
   Tervetuloa kauppaamme! Avaamme tosin vasta kesäkuussa, joten toivottavasti tulet toisellekin visiitille Naantaliin😊
   Kiitos ja ihanaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Kuulostipa mielenkiintoiselta kurssilta. Samat säännöt sopivat myös puutarha suunnitteluun. Onnittelut uudelle yrityksellenne. Naantali on aivan upea paikka, sinne on päästävä joka kesä kiertämään vanhaa kaupunkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hauska huomata kurssilla, miten sisustuksen periaatteita pystyy pitkälti soveltamaan puutarhaankin.
   Kiitos ja tervetuloa kesällä Naantaliin ja visiitille kauppaamme😊

   Poista
 4. Voi miten kivalta kuulosti tuollainen kurssi❤ Onnea yrityksellenne ja Leppoisaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä antoisa kurssi! Kiitos ja mukavaa viikkoa myös sinulle😊

   Poista
 5. Minä tarvitsen myös tuollaisen kurssin ! Vaikutti erittäin kivalle ja tehokkaalle.Mukavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kurssi oli hyvä ja tehokas. Mukavaa, että löysit blogini pariin ja liityit lukijaksi😊 Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista