Bertta tuli taloon


Meillä alkoi vauva-arki kun perjantaina haimme 9-viikkoisen Bertan kotiin. Bertta on etnankoira kuten meidän 3-vuotias Beammekin.

Etnankoira (Cirneco dell’Etna) kuuluu alkukantaisiin metsästyskoiriin ja on kotoisin Sisiliasta. Se on ikivanha rotu ja polveutuu todennäköisesti Egyptin faaraoiden aikaisista metsästyskoirista. Foinikialaiset toivat sen mukanaan Välimeren alueelle. Sisiliassa etnankoiria käytetään villikaniinien metsästykseen.Etnankoira on luonteeltaan voimakastahtoinen ja päättäväinen, vilkas, hyvin leikkisä ja omistajaansa voimakkaasti kiintyvä. Se rakastaa läheisyyttä ja viihtyy sohvalla omistajan kainalossa😊


Uni maistuu näinkin.

Minä olen aina ollut hyvin allerginen sekä ruoka-aineille, siitepölyille kuin eläimillekin. Etnankoirilla ei ole aluskarvaa  ja niillä ei ole mitään ominaishajua. Siksipä uskaltauduimme harkitsemaan koiran ottamista meille. Ennen kuin otimme Bean, kävimme useamman kerran kasvattajan luona kokeilemassa, tuleeko etnankoirasta minulle oireita. Ei tullut ja Bean tulon jälkeen minun ei ole tarvinnut kolmeen vuoteen ottaa yhtäkään allergialääkettä eli paranin siitepölyallergioista, jotka ovat minulla olleet ennen todella voimakkaat. Nykyään, ei mitään! Ei iho-oireita, nenä ei vuoda, silmät eivät turpoa ja voin hengittää ilman astmapiippua ympäri vuoden. Paras siedätys, joka toimi minulle! Ruoka-aineallergiat (lähinnä merenelävät) ovat edelleen, mutta sen kanssa on vain elettävä kuten tähänkin asti.Paras paikka kotona on isolla eteläikkunalla:  voi tarkkailla ympäristöä ja ottaa samalla aurinkoa. Etnankoirat rakastavat lämpöä.


Kiipeily on kivaa, tuumii Bertta. (Taustalla näkyvä eteläpihan nurmikko on nykyään samanvärinen kuin pentukin. Voi apua tätä kuivuutta!)


Bea oli aluksi vähän ihmeissään uudesta tulokkaasta, mutta nyt alkaa jo sujua hieman paremmin 😊Meillä on hyvin vauhdikas meno nykyään. Pentu oppii joka päivä uusia juttuja. Eilen esimerkiksi opittiin jo kiipeämään ulkoaitauksesta pois. Sohvalle opittiin hyppäämään saman tien, samoin selkänojalle. Etnankoirat pystyvät hyppäämään uskomattoman korkealle ja ketterästi. Niissä on jotain hyvin kissamaista.

Vaikka koti on tällä hetkellä hyrskyn myrskyn, nautin tästä ihanasta vauva-ajasta. Se on kuitenkin todella lyhyt aika 💗

32 kommenttia:

 1. Onnea koko perheelle uuden perheenjäsenen johdosta! Hieno juttu, että allergiat ovat helpottaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊 On kyllä suuri helpotus kun siitepölyallergiat loppuivat.

   Poista
 2. Onnittelut uuden perheenjäsenen johdosta täältä minultakin. On varmasti hienoa, kun koiran avulla pääsit eroon allergiasta.
  Mukavaa viikon jatkoa uuden tulokkaan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊 Kyllä on ihanaa kun voi olla ilman allergialääkkeitä. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. Voi mikä söpöläinen ja nuo korvat ovat ihan huiput!!!!
  Mitäs sotkuisesta kodistä..teillä eletään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etnankoirien korvat ovat kyllä ihan superit😊
   Niinpä, viis sotkusta😊

   Poista
 4. Lämpimät onnittelut perheenlisäyksestä! Ihana vauva.
  Hienoa, että allergia jätti sinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊
   Olen niin onnellinen näistä koiruleista ja allergiattomasta elämästä.

   Poista
 5. Voi mitä söpöyttä! Mukavia päiviä uuden perheenjäsenen kanssa!

  VastaaPoista
 6. Onpa suloinen uusi tulokas ! Oikein paljon onnea uuden perheenjäsenen johdosta. Ihanat kuvat koirista.
  Hienoa että allergiaoireet hävisivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊 Tuntuu ihan ihmeelliseltä tämä muutos, kun muistelen aikaa ennen koiria ja sitä miten kipeä silloin olin ja tuntui ettei mikään lääke ikinä auttanut.

   Poista
 7. Vai sellainen vauva! En ole koskaan tällaisesta koirarodusta kuullutkaan. Kuvauksesta päätellen tätä koiraa ei uskalla koskaan pitää irti? Meidän nykyisen koiran (cairnterrieri, 3 vuotta) vauva-aika vielä tuoreessa muistissa. Koirallani vahva oma tahto ja muutama 'neuvottelu' käytiin. Onnea teille! Ihanat korvat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊 Tätä rotua ei voi tosiaan pitää vapaana kuin hyvin aidatulla alueella. Myöskään puutarhaamme en näitä voi laskea ellei sitten halua puutarhaa täyteen kuoppia, joita nämä nopeasti kaivavat. Erittäin vauhdikas rotu kaiken kaikkiaan.
   Tämä meidän uusi tulokas on myös erittäin voimakastahtoinen eli neuvotteluja tullaan varmasti käymään täälläkin😊

   Poista
 8. Mää en kestä😍mikä söpöläinen! Paljon onnea!
  Jaa-a... kuinka paljon allergiat johtuvat liian steriilistä ympäristöstä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊
   Tuota samaa asiaa liian steriilistä ympäristöstä ja sen vaikutuksista olen minäkin monesti pohtinut.

   Poista
 9. Voi miten suloinen uusi perheenjäsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bertta on varsin hurmaava tapaus: energinen, erittäin utelias ja rohkea ja toisaalta viihtyy myös löhöilemässä kainalossa.😊

   Poista
 10. Ihana koiruli pentu sekä isompi. Aika menee nopeaan ja siinä samalla oppii kaikenlaista,molemmat :)Mukavia "vauva"aikoja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊
   Niinhän se aika kiitää. Tuntuu, että pentu kasvaa silmissä.

   Poista
 11. Oi että - onnea! Ilman kirjoitustasi en olisi tiennyt etnankoirista mitään. Se on hyvin harvinainen rotu. Mistä kaukaa pentunne saitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊 Etnankoira on tosiaan harvinainen rotu. Tällä hetkellä Suomessa on tietääkseni 319 etnankoiraa. Meidän ei tarvinnut kaukaa lähteä hakemaan, sillä kasvattaja on meistä ihan parin kilometrin päässä.

   Poista
 12. Voi miten suloinen koirapari teillä! Ihanat jalomuotoiset päät!. Itse en enää taida koiraa ottaa. Entiselle oppilaallesi tyttärelleni K:lle syntyi toinen poika sinun syntymäpäivänäsi ja taidamme keskittyä lapsenlapsiin tällä hetkellä. Seuraan innolla Roson kuulumisia, vaikka en ole vielä Naantaliin ehtinytkään. Nyt löysin tämä bloginkin. Onnea kesäkauppaan ja puutarhaharrastukseen!!

  Arja V.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😊 Ja onnittelut vanhemmille ja teille isovanhemmille❤️
   Kiva kun löysit myös blogini. Toivottavasti ehditte visiitille Naantaliin ja Rosoon nyt kesän aikana😊

   Poista
 13. Kyllä on Bertta söpö ,on se kyllä hienoa että sun allergiat on lähteneet vek.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bertta on vauhdikas söpöläinen😊 On kyllä niin ihanaa kun voi olla ilman jatkuvaa niiskutusta ja muita allergiaoireita.

   Poista
 14. Kyllä on Bertta söpö ,on se kyllä hienoa että sun allergiat on lähteneet vek.

  VastaaPoista