Hyötytarhan kuulumisia ja suunnitelmiaHyötytarhamme laajeni tänä kesänä kolmen lavan verran. Laajennusta piti tehdä alunperin viiden lavan verran, mutta marjapensaiden siirto jäi tekemättä ja tulevan kasvihuoneen sijoittelu vaatii vielä vähän tarkempaa tuumailua laajennuksen suhteen.

Lähtötilanne keväällä ennen laajennusta.

Joskus tuntuu etteivät suunnitelmat etene eikä ajatus kulje. Olen huomannut, että silloin on parasta antaa ideoiden jalostua ja kypsyä rauhassa. Sitten jossain kohtaa huomaa, että palaset loksahtavat kuin itsestään paikoilleen. Niinpä jouduin vähän karsimaan hyötytarhaan suunniteltujen kasvisten määrää. Tästä näet hyötytarhan alkuperäisen suunnitelman.

Meille kesän itsekasvatetut must-kasvikset ovat perunat, avomaankurkut, kesäkurpitsat, salaatit, pavut ja herneet ja niitä piti ehdottomasti saada lavoihin. Tilaa jäi myös uusille kokeiluille eli punasipulille, kaskinauriille ja palmukaalille.  Minä haluaisin kovasti tomaatteja, mutta olen todennut, että parasta odottaa  kasvihuonetta. Pensasmustikat ja mansikat kasvavat meillä vakituisesti omissa lavoissaan.

Uusia lavoja perunoille, kesäkurpitsoille ja avomaankurkuille.


Tänä keväänä tehtyyn laajennusosaan sain levitettyä singelin, mutta keskikäytävä on vielä nurmikon vallassa. Keskikäytävän päähän on tarkoitus sijoittaa kasvihuone. Marjapensaiden taakse suunnittelin pientä pergola-käytävää ja ne loput lavat.
Ja vielä toisesta suunnasta.Tällaisia suunnitelmia tällä kertaa😊
Ihanaa kesäiltaa!

18 kommenttia:

 1. Ai että tuosta tulee upea. Ei kannata kiirehtiä, asioiden täytyy antaa muhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin! Vielä riittää mietittävää, mutta onneksi ei ole kiire😊

   Poista
 2. Saman olen huomannut, joskus asioiden kannattaa hautua hetki. Miten mustikat kasvavat laatikoissa? Minulla kasvaa paikassa jossa kärsivät kuivuudesta mutta tekstisi luettuani sain idean josko siirtäisin mustikat mansikoiden luo lavoihin ihan kastelupisteen viereen. Tarvitseeko kaksi lavaa päällekkäin ja montako mustikkaa mahtuu yhteen lavaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on yksi 80x120 lava mustikoille. Lavassa kasvaa kaksi eri pensasta: ’Aino’ ja ’North Blue’ ja molemmat antavat runsaan sadon. Mullan päällä on hakekerros ja silloin tällöin heitän mustikoille kahvinpuruja. Talveksi suojaan mustikat kanaverkolla.😊

   Poista
 3. Kiva hyötytarha-alue on tulossa. Keskikäytäväkin on tarpeeksi leveä, joten kasvihuone sen päässä tulee edukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivon niin😊. Vielä kun saisi päätettyä kasvihuoneen muodon, mallin ja koon ( yli 7 neliöön tarvitaan meillä lupa).

   Poista
 4. Saman olen huomannut eli joskus on ihan hyväkin, että ideoilla on aikaa ja mahdollisuus muhia. Kiva kuulla, että sinulla mustikat kasvavat viljelylaatikoissa. Istutin omani siten siksikin, että siten saan ne helpommin suojattua talvella jäniksiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Onneksi ei ole kiire ja parasta suunnitella rauhassa😊
   Viljelylaatikot ovat kyllä loistava keksintö. Minäkin laitan aina kanaverkon laatikon ympärille talveksi, jotta saavat olla rauhassa jäniksiltä.

   Poista
 5. Kivat suunnitelmat. Niin se on, että suunnitelmat yleensä jalostuvat matkan varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niinhän se on. Ajatuksille ja ideoille on hyvä antaa vähän aikaa😊

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos😊 Katsotaan miten ne vielä tuosta muokkautuvat ajan kanssa.

   Poista
 7. Hyvältä vaikuttaa suunnitelmat. Tomaatteja ei tosiaan kannata avomaalla kasvattaa, ainakaan jos paikka on vähänkin tuulinen. Tuulensuojassa kasvavat kyllä hyvin. Kasvihuone paras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos😊 Juu, näinhän se on. Meillä on vaikea löytää valoisaa ja suojaisaa paikkaa, joten täytyy nyt vain odotella sitä kasvihuonetta.

   Poista
 8. Sama täällä: monesti ideat loksahtavat itsekseen kun saavat aikaa. Ja kasvihuoneen pohjatyöt ovat menossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän se on, että monet ideat jalostuvat ajan kanssa.
   Mahtava juttu, onnea kasvihuoneprojektiin!😊

   Poista
 9. Niin selkeät ja siistit kasvulavat!
  Kerrassaan tyylikkäät ja varmasti mukavat hoitaa.
  Pidä suunnitelmista kiinni!

  Lempeitä kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos😊 Tykkään kovasti viljellä noissa lavoissa. Meillä oli ensin monenlaista maassa kasvamassa, mutta siitä tuli pikemminkin rikkakasviviljelmä kuin hyötytarha.
   Ihania kesäpäiviä myös sinulle!

   Poista