Kukkapenkin suunnittelusta osa 2Viime viikolla kerroin minkälainen on minun mielestäni onnistunut kukkapenkki ja tällä kertaa ajattelin kertoa yhdestä penkistä, joka näyttää minusta kivalta ja johon olen suhteellisen tyytyväinen. Oikeastaan olen sen jo esitellyt täällä, joten mitään kovin uutta ei ole luvassa. Tässä lähinnä pohdiskelua miksi pidän juuri tästä penkistä. Tätä penkkiä on hieman haastava kuvata kokonaisuudessaan  ja  parhaimman kuvan siitä saisi keittiöstämme, josta sitä aina katselen ruokaa tehdessä.

Hopeahärkki rönsyilee vapaasti singelin päällä ja pehmentää samalla penkin reunaa.Kuva alkukesältä kun punahatut ovat vielä pieniä ruusun molemmin puolin.

Tummakurjenpolvet ja ketoneilikat.

Tummakurjenpolvet ja hopeahärkki
Penkkiin tuovat korkeutta alppipaju, tuija ’Pyramidalis’ sekä pilarikataja ja ruusu. Keskellä on isohko kivi, joka kesäisin piiloutuu tummakurjenpolven suojiin. Alppipaju on tärkeä kevään pölyttäjille ja kukinnoissa käy mieletön pörräys keväällä. Sipulikasveja saisi penkissä olla enemmän. Penkistä löytyy runoilijanarsisseja, vihreäraitatulppaaneja 'Chinatown' ja alliumeja, joiden määrä oli kovin vähäinen tänä vuonna. 

alppipaju
Alppipaju on pörriäisten suursuosikki keväällä.

Tummakurjenpolvi on myös pörriäisten suosiossa.

Penkki ei ole suuren suuri, mutta siinä on mielestäni onnistuneet kasvivalinnat. Pidän erityisesti siitä, että siinä on aina jokin kukassa ja kasvit sopivat kivasti yhteen. Penkki ei myöskään näytä ränsistyneeltä loppukesästä. 

Alku- ja keskikesän kukkijoita ovat jättipoimulehdet, hopeahärkki, ruusu, tummakurjenpolvet,  ketoneilikka ja espanjanunikot ja kun ne lopettavat, estradille astuvat rantatädykkeet, otapallo-ohdakkeet ja punahatut, jotka kukkivat vielä syyskuussakin. Rantatädykkeet ovat levinneet ihan omin avuin alppipajun alta myös muualle penkkiin ja tuovat juuri sopivan ripauksen villiyttä. Tädykkeet, otapallo-ohdakkeet ja punahatut houkuttelevat myös pörriäisiä loppukesällä. Yleensä punahatut ovat perhosten suosiossa, mutta tänä vuonna perhoset ovat olleet ihan muissa kasveissa. 

Rantatädyke on levinnyt kauniisti ympäri penkkiä. Tummakurjenpolvien kuihtuneet kukinnot taustalla näyttävät kauniilta auringon valaistessa niitä.

Punahattujen ja otapallo-ohdakkeiden yhdistelmä on minusta kaunis.Rantatädykkeiden liila väri sopii hyvin alppipajun hopeaan lehdistöön.Punahattujen ja otapallo-ohdakkeiden määrää haluaisin lisätä laajentamalla penkin takaosaa. Nyt punahattuja on ruusupensaan molemmin puolin ja ajattelin ehkä siirtää ruusun muualle ja yhtenäistää punahattujen alueen.
Katajan vieressä kasvoivat viime vuonna siniliilat 'Blue Boy'-daaliat sekä valkoiset 'Pompon'-daaliat. Tänä vuonna tuolla paikalla on 'Twyning's White Chocolate'-daalioita. Niiden kukkavarret ovat vähän liiankin pitkiä eivätkä ne ole kasvaneet yhtä reheviksi kuin nuo viime vuoden daaliat. Koskapa aion jatkossa kasvattaa daaliat ruukuissa, ajattelin tuolle tyhjälle alalle laittaa ensi vuonna sipulikasvien lisäksi valkoisia virginiantädykkeitä, jotka sulostuttavat penkkiä loppukesällä.


'Twyning's White Chocolate' kurkottelee kohti korkeuksia.

'Blue Boy' -daaliat viime kesänä.

Mukavaa viikon jatkoa!

❤ Anni24 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää, itsellä on vielä vähän parannettavaa tuossa loppukesän penkkien ulkonäössä. Lempipenkkini näytti upealta alkukesästä ja kuolleelta loppukesästä :D Pitää panostaa lisää loppukesän/syyskukkijiin. Vaikka osasyyllinen oli varmastakin kuivuus. Tuo daalia on upea, täytynee hankkia jos jostain tulee vastaan, jo keväällä katselin samaa, mutta juurakot pääsivät loppumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin on monessa penkissä huutava pula syyskukkijoista ja ajattelin myös panostaa niihin jatkossa enemmän:)

   Poista
 2. Minäkin tykkään penkistäsi. Tummakurjenpolvi ja ketoneilikka yhdessä... oih kun nättiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Tummakurjenpolvet ovat suosikkejani kaikista kurjenpolvista.

   Poista
 3. Ihana penkki! Mikä tuo olivi-puun näköinen puu penkissä on...joku pajuko?

  VastaaPoista
 4. Kaunis! Tuo alppipaju tuo kivaa väriä ja yhdistää hopehärkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alppipajuun ihastuin alunperin juuri tuon värin vuoksi. Tykkään myös sen tuuheasta kasvutavasta ja muodosta.

   Poista
 5. Alppipaju on värissään tosi kaunis samoin kuin tuo alimman kuvan daalia. Viimeöinen -1 asteen pakkanen vei omat daaliani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 'Blue Boy'-daalia viime kesältä oli minustakin kaunis, Se kukki runsaasti ja sopi hyvin tuohon kohtaan penkkiä. Kurjaa kun ensimmäiset yöpakkaset tulivat monin paikoin jo nyt. Meillä ei vielä käyty ihan pakkasen puolella.

   Poista
 6. Kaunis penkki. Tuo alppipaju on kaunis. Useampia kukkapenkkejä on vaikea saadakin kerralla kuvaan, ja monella penkillä ehtii olla kasvukauden aikana niin monta ilmettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huomasin tätä postausta tehdessä, että en ole koskaan kuvannut tuota penkkiä kokonaisuudessaan sipulikukkien kukinnan aikaan. Monesti tulee muutenkin kuvattua vain yksittäisiä kukkia tai pienempiä ryhmiä, mutta kokonaisuus unohtuu kuvata.

   Poista
 7. On kyllä kaunis penkki tuo! Sen kruununa on muuta kasvillisuutta korkeampi paju. Juuri tuota ketoneilikkaa ostin syksyllä mökkipenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo paju on yksi lempipuistani nykyään. Olen ollut myös tosi tyytyväinen tuohon ketoneilikkaan. Se on kukkinut paljon runsaammin ja pidempään kuin viereisessä penkissä olevat valkoiset ketoneilikat.

   Poista
 8. Nätti on kukkapenkkisi ja ostoslistalle alppipajukin män! Kohennettavoo on tiälläkin kukkapenkeissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kohennettavaa löytyy varmaan aina ja hyvä niin ettei ihanat puutarhatyöt - ja suunnitelmien tekeminen lopu:)

   Poista
 9. Minunkin mielestäni penkkisi on kaunis! Siinä on todella kauniita ja onnistuneita yhdistelmiä. Ei lainkaan hassumpi ruoanlaittonäkymä :) Mukavaa viikonloppua sinulle, Anni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi tuo onnistunein penkki on paikassa, jota meillä eniten katsellaan ikkunasta:) Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 10. Kylläpä on sinulla kaunis näkymä keittiön ikkunasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruoanlaitto on paljon mukavampaa kun voi samalla katsella lempikukkapenkkiä:)

   Poista
 11. Kaunis penkki! Kasvivalinnat sopivat harmonisesti yhteen ja penkkiin on kertynyt kasveja, jotka ovat kauniita myös kukinta-ajan ulkopuolella. Eikö ole jännä, että se näkymä, mitä yleensä katselee, muovautuu onnistuneimmaksi? Meillä niin on käynyt takapihalle ensimmäisenä tehdyn penkin kanssa. Myös keittiön ikkunasta näkyvät alueet ovat melko onnistuneita... tai ainakin niistä on tulossa hyviä :D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin se taitaa olla että penkki jota eniten katselee tosiaan muovautuu onnistuneimmaksi:) Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 12. Kaunista! Ketoneilikka ja tummakurjenpolvi sopivat näköjään korkeudeltaankin hyvin yhteen. Minulla ne kasvavat ihan eri päissä pihaa niin en ole miettinyt asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muistaakseni sekä tummakurjenpolvi että ketoneilikka olivat heräteostoksia, jotka tulivat vastaan kun olin hankkimassa kasveja tuohon penkkiin. Luulenpa, että hankin toiseenkin penkkiin tummakurjenpolvea, sillä se sopii minusta tosi monen kasvin kaveriksi:)

   Poista