Avokadon kasvatuksesta


Avokadosta on kirjoitettu paljon - sen terveysvaikutuksista sekä kasvatuksesta huonekasvina. Tässä omia kokemuksiani, miten kasvattaa avokadoa. Se on mielestäni kaunis viherkasvi, mutta satoa siitä on turha kotioloissa odotella.

Avokadon kasvatus on varsin simppeliä, kun sen vaan saa ensin itämään. Olen kokeillut kahta tapaa. Kummassakin tapauksessa olen liotellut kiviä ensin muutaman päivän ja jos kiven päällä oleva kuori irtoaa helposti, niin nypin sen pois.

Tapa 1.

Laita kiveen coktail-/hammastikut ja laita kivi kapeasuiseen astiaan siten, että kivi on pystyasennossa kantaosa alaspäin ja puoliksi veden peitossa. Vaihda vesi säännöllisesti.

Tässä kiven pohjapuoli, joka siis on vedessä. Kun kivi alkaa haljeta, kuten tässsä kuvassa, ollaan jo voiton puolella.


Hyasinttimaljakko toimii hyvin avokadon kasvatuksessa.Tapa 2.

Laita liotetut kivet multaan siten, että kivestä näkyy puolet. Laita purkin päälle kelmua ilmavasti ja sumuttele ja kastele usein. En ole huomannut, että valon määrällä olisi mitään vaikutusta itämisnopeuteen. Minulla nuo ovat olleet sekä etelä- että pohjoisikkunalla. Tässä tavassa suurin vaiva on se, että muistaa tuon runsaan sumuttelun ja säännöllisen kastelun.

Kivi on jo haljennut ja kohta ylös puskee varsi. Sen jälkeen kasvu onkin nopeaa. Tämä kivi on laitettu multaan tammikuun alkupuolella eli kärsivällisyyttä tarvitaan. Kuva on helmikuun lopulta.

Maaliskuun ensimmäisinä päivinä tuli varsi näkyviin.


On myös kiviä, jotka eivät vain idä eli kannattaa laittaa muutama yksilö kasvamaan kerralla.

Tämä kivi on ollut mullassa joulukuusta lähtien, mutta mitään ei ole tapahtunut. Kivessä näkyy erikoinen epämuodostuma, ihan kuin sisällä olisi toinen kivi.

Avokadolla on hyvin voimakaskasvuinen varsi ja juuri. Kun juuri tulee ruukun pohjasta ulos on korkea aika vaihtaa kasvi isompaan ruukkuun. Avokadoa voi kasvatella toki vesiastiassakin, missä sen on idättänytkin. Minä olen laittanut omani perinteiseen ruukkuun.

Tämä kuvan yksilö on kasvanut minulla vuoden. Avokado viihtyy valoisassa ja se on hyvin janoinen kasvi. Lannoitetta annan melko usein, talvella hillitymmin. Huomasinkin juuri, että ruukunvaihto olisi taas paikallaan.

Oletko sinä kokeillut avokadon kasvatusta?
6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, tällä hetkellä tämä on ehkä yksi sisäkasvieni lemppareistani😊

   Poista
 2. Kiitos näistä vinkeistä! Kerran olen kokeillut siinä kuitenkaan onnistumatta. Nyt taidan kokeilla tuota vesilasi kasvatusta.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä, ja hyvä puoli on, että se on suhteellisen helppohoitoinen kun vaan muistaa huolehtia kastelusta ja riittävästä valosta😊

   Poista