Ruusun nimi

Joka kevät vannon, etten istuta puutarhaamme enää ikinä ruusuja, sillä en ole onnistunut niiden kanssa mitenkään erityisen hyvin. Syynä ovat olleet lähinnä vaikeat talvet kaikesta suojaamisesta huolimatta, mutta myös oma tietämättömyyteni ruusujen kasvattajana. Joka kevät huomaan jossakin vaiheessa kuitenkin selaavani ruusuluetteloa "sillä silmällä". Jokin niissä ruusuissa kiehtoo aivan erityisesti, mutta ovathan ruusut jo muinaisista ajoista kiehtoneet ihmisiä kaikkialla maailmassa.

En siis todellakaan ole mikään ruusuasiantuntija, mutta opettelen pikkuhiljaa ruusunkasvatusta. Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta monet ruusut houkuttelevat minua niiden kauniin nimen vuoksi. Miltä kuulostaisi jos puutarhassa oleilisivat esimerkiksi Madame Plantier, Madame Hardy, Jacques Cartier, Constance Spry, Louise Odier, Marie Antoinette, Ingrid Bergman, Cardinal de Richelieu, Gertrude Jekyll vain muutamia mainitakseni? Toinen kasviryhmä, jolla on mielestäni aivan vastustamattomia nimiä ovat pionit. Nimen tuoma mielikuva sekä moniin nimiin liittyvät tarinat ovat asioita, jotka saavat sydämeni sykähtelemään. On ihanaa, kun omassa puutarhassa on kasveja, joihin liittyy jokin erityinen tarina.

Viime kesänä päädyin pitkällisen pohdinnan jälkeen hankkimaan puutarhaamme Thérèse Bugnet-ruusun. Sen kehitti 1940-luvulla ranskalaissyntyinen, Kanadaan muuttanut kirjailija Georges Bugnet, joka halusi kehittää pohjoisen oloissa pärjäävän ruusulajikkeen. Se sai nimensä Georgesin siskolta. Teresanruusu on lähes piikitön ja siihen ei muodustu kiulukoita. Talvella sen varret punertavat.

Thérèse Bugnet


Kun kerran sääolot eivät ole puutarhurin käsissä, niin asia, johon voi vaikuttaa on tietysti hyvä kasvualusta. En ole koskaan vielä puutarhassamme kaivanut niin isoa ja leveää kuoppaa kuin tein  tuolle teresanruusulle. Se varmasti kannatti, sillä se lähti tomerasti heti kasvuun.

Olen lukenut, että ruusut eivät viihdy yksin, ne kaipaavat elämää ympärilleen ja niinpä istutin teresan seuraksi törmäkukkia ja ritarinkannuksia sekä syksyllä laitoin vielä tulppaanejakin kevätilmettä piristämään.

Tanskalaisen taimitarhaviljelijän Valdemar Petersenin suosittelemat kasvit ruusujen kumppaniksi. Lista löytyy Karin Berglundin kirjasta Unelmien kotipuutarha 

Olen saanut anopilta, heidän kesäpaikastaan ihanan ruusun alkuja, mutta sen nimestä ei ole tietoa. Kutsun sitä mumminruusuksi. Se tuntuu kestävän kaikki talvet,  tuoksuu jumalaiselta ja leviää erittäin hanakasti. Niin hanakasti, että olen joutunut sitä välillä vähän toppuuttelemaan.


"Mumminruusu" kesäpaikassaEdellisvuonna hankin eteläpihan penkkiin pihajasmikkeen seuraksi Schneekoppe- ruusun, joka kuuluu tarhakurtturuusuihin. Viime kesänä sitä vaivasi  koko ajan jokin riesa. Ensin kirvat ja sitten siihen ilmestyi yhtäkkiä jotain toukkia, jotka ehtivät narskutella suuren määrä lehtiä ennen kuin kokivat kohtalonsa puutarhurin toimesta.

Rosa rugosa SchneekoppeTalvi 2015-16 vei meiltä kaikki 'Satina'-peittoruusut, samoin 'Ballade'-tertturuusut ja yhden Easy Élégance-ruusun. Lapsuudenkodissani on kauan kasvanut 'Ballade' eli kotiliesi-ruusuja. Ne ovat joskus leutoina talvina kukkineet vielä marraskuussa. Ensi kesänä saatan hankkia damaskonruusu 'Madame Hardyn', jonka sanotaan olevan kaikista valkoisista ruusuista kaunein. Itä/eteläpihan uuteen penkkiin suunnittelin mausteisia sävyjä ja sinne voisi sopia esimerkiksi tumman karmiininpunainen damaskonruusu 'Rose de Recht' tai sametinpunainen ranskanruusu 'Tuscany'.

Edellisen kotimme puutarhassa kasvatin ranskanruusuja 'Rose du Maître d'École. Ne olivat todella kauniin liilanroosia. Minua kiehtoisivat myös sellaiset ranskanruusulajikkeet kuin 'Rosa Mundi' eli kirjoapteekkarinruusu sekä 'Rosa Officinalis' eli apteekkarinruusu. Vaihtoehtoja olisi vielä paljon muitakin, mutta kasvatan pikkuhiljaa tätä ruusukokoelmaani.

Tässä vielä lisäfiilistelyyn linkki tunnin erikoisjaksoon ruusuista Gardener's World ohjelmassa.

Toivottavasti talvi on kohdellut tänä vuonna lempeästi ruusuja.

28 kommenttia:

 1. Meillä on teresa myös. Tuoksuu ihanasti. Tykkään!

  VastaaPoista
 2. Ihana mummonruusu <3 Ihania nimiä löytyy muuten myös kärhöiltä ;) Mutta varoitus; niihin häyrähtää tosi helposti :D Toivotaan, että tämä talvi ei ole kiusannut ruusujasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin heikkona noihin ihaniin nimiin. Kärhöillä tosiaan on myös ihania nimiä! Muutamia kärhöjä minulta jo löytyy, saas katsoa tuleeko niitäkin lisää😊

   Poista
 3. Ajatella, voisihan sitä leikkisästi kertoa, että täällähän minä olen puutarhassa muutaman kuninkaallisen ja kuuluisuuden seurassa 😀.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä😄 Monesti olen tuolla ajatuksella mielessäni leikitellyt😊

   Poista
 4. Teresanruusu on yksi suosikkini, pääkukinnan jälkeen kukkii harvakseltaan koko kesän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, on hyvä ettei kukinta ole heti yhdellä kertaa ohi😊

   Poista
 5. Ruusut on upeita, ja niihin kyllä näköjään hurahtaakin. Minulla infektoituminen ruusuihin kesti yllättävänkin pitkään, mutta pienen valaistumisen myötä kyyti on ollut lujaa.

  Talvi 2015/16 oli tosi tuhoisa. Siitä alkaa pikku hiljaa toipumaan. Mulla meni paljon perennoja ja kaikki isokukkaiset kärhöt. Jokunen ruusukin.

  'Therese Bugnet' on hankintalistalla, mutta iloitsen sisarlajistaan 'Luise Bugnet'ista. Siinä on hienot kukat heinäkuusta pitkään syksyyn asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut vievät kyllä mennessään. Tuo kyseinen talvi oli kyllä aivan kamala. Olin jo lyömässä hanskat tiskiin puutarhan suhteen tuon talven jälkeen.
   Olin kokonaan unohtanut tuon teresan sisaren. Sekin on todella upea!😊

   Poista
  2. ...ja kivaa kun löysit blogini pariin ja liityit lukijaksi😊

   Poista
  3. Aivan samat fiilikset oli täälläkin kaksi vuotta sitten keväällä. Niin paljon kuoli, että epätoivo oli syvä. Sieltä on kuitenkin noustu, ja hiljalleen paikottu kuolleita. Kipeiten kävi 20 pionin kuolema, ja tiettyjen harvinaisuuksien katoaminen.

   Poista
  4. Ihan kamalaa😢 Se oli kyllä kauhea tuhotalvi! Toivottavasti se ei toistu enää koskaan.

   Poista
 6. Upea mumminruusu!
  Ruusuihin on helppo ihastua, eikä vähiten niiden kauniiden nimien ja kiehtovien tarinoiden vuoksi. Teresanruusun hankin muutama kesä sitten, enkä ole katunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mumminruusu on kyllä näyttävä tapaus. Olisi kiva tietää sen nimi.
   Odotan jo kovasti kesää ja teresanruusun kukintaa🌹

   Poista
 7. Ruusut ovat upeita. Ja etenkin ne jotka kukkivat pitkään. Minun ensimmäinen ruusu oli tertturuusu ja ennen sitä en niin edes välittänyt ruusuista. Nyt haluan niitä lisää :) Toivotaan että kaikki selviävät tästä talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Minustakin nuo pitkään kukkivat ovat aivan erityisiä😊 Tuntuu kyllä, että nämäkin kukat vievät mennessään ja niitä haluaa aina vain lisää. Pidetään peukkuja, että kaikilla ruusut ja muutkin kasvit ovat elossa kevään koittaessa🌸

   Poista
 8. Ihanasti kukkiva mumminruusu. Ruusut ovat ihania puutarhassa. Meillä vain näyttävät kestävän ainoastaan kestävimmät pensasruusut. Ryhmäruusuista yksi toisensa jälkeen on menehtynyt epäsuotuisan talven osuessa kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mumminruusun kukinta on vertaansa vailla ja sen tuoksu on hieno🌹. Ruusujen menetykset harmittavat kyllä aina tosi paljon ja turhauttavaakin se on kun saa aina kaivaa ylös vanhan, istutella uusia tilalle ja taas toivoa ettei talvi veisi.

   Poista
 9. Kauniita <3 Minulla on viha-rakkaussuhde ruusuihin: pidän paljonkin niiden kukista ja tuoksusta, inhoan piikkejä ja kirvaherkkyyttä. Teresanruusua ehkä voisinkin jopa harkita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkään en aina ole niin välittänyt ruusuista, kun olen pitänyt niitä hankalina kasvatettavina, mutta vähitellen olen hurahtanut niihinkin😊

   Poista
 10. Mumminruusu on upea ilmestys! Onnea ruusujen kasvatukseen!

  VastaaPoista
 11. Minulla on muutama ruusu vasta nimeä en nyt muista . Olen myös ajatellut perehtyä paremmin ruusuihin. Mumminruususi on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen maailmassa on jotain todella kiehtovaa. Tuo mumminruusu on kyllä ihana. Omani ei ole vielä noin iso kuin tuo kesäpaikan ruusu. Täytyykin muistaa ensi kesänä ikuistaa se😊

   Poista
 12. Minulla puutarhainnostus alkoi ruusuista. Nykyään suosikkejani ovat erilaiset helpot pensasruusut, vaikka on minulla näitä kanadalaisiakin jalosteita jonkinverran. Ruusujeni seassa kasvaa paljon perennoja ja sipulikukkia, joten kitkemäistä ei enää tarvita niin usein (onnksi, ruusupensaiden alustojen kitkeminen ei ole ihan leikkiä). Voi, kun tulee tässä kirjoittaessa ikävä ruusutarhaa ja sen tuoksua. Muutama kuukausi vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritän kanssa keskittyä helppoihin ja mahdollisimman kestäviin ruusuihin. Perennat ja sipulikukat toimivat hienosti ruusujen kanssa ja kitkemistä ei tosiaan tarvitse niin paljon.Tosin tuo mumminruusuni taitaa olla vähän väärässä paikassa kun se jyrää perennat alleen. Voi olla, että joudun siirtämään sen johonkin missä se voi levitä rauhassa. Tulisi jo kesä🌹

   Poista
 13. Äsken ostin minäkin Teresan ruusun.Nuppuja ei ollut yhtään taimessa joten ensi kesään pitää odottaa kukintaa. ❤️

  VastaaPoista