Tuoksuherneitä hyötytarhaan


Hyötytarhan laajennusta suunnitellessa, aloin haaveilla isoista daalia- ja tuoksuherneruukuista käytävien reunoilla. Minulla oli joskus suklaakosmosta ruukussa, lavojen vieressä, ja se näytti tosi pirteältä. Viime vuonna yritin toteuttaa leikkokukkalavan, mutta siitä tuli surkea räpellys. Siemenet kyllä itivät, mutta kukat (mm. kehäkukat, punapellavat, tuoksuherneet) olivat kitukasvuisia koko kesän. Liekö sateisen ja kylmän kesän vai puutarhurin syytä, en tiedä. Päätin joka tapauksessa luopua leikkokukkalava-ideasta tänä vuonna, ja niinpä päädyin tuohon ruukkuideaan. Muutamaan ruukkuun daalioita ja muutamaan tuoksuherneitä. Siinä se.

No, sanotaan, että tuoksuherneen kasvatus on helppoa. Niin se onkin, aluksi. Siemenet kyllä itävät ja taimet kasvavat. Latvomisesta huolimatta tuloksena on silti ollut ruippanoita. Missä siis vika? Olen ehkä ollut vähän liian huoleton puutarhuri. Saattaa olla, että olen unohtanut herneet liian pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan. Tänä kesänä ajattelin keskittyä paremmin. Ehkä niitä tulee tarkkailtua ja hoidettua paremmin kun ne ovat hyötytarhassa käytävän varrella. Ei voi ainakaan unohtaa.

Meillä Suomessa opastetaan kylvämään tuoksuherneet huhti-toukokuussa. Minä kun tykkään kokeiluista, ajattelin katsoa, miten käy jos kylvän ne nyt. Toivon saavani tietysti aikaisemman kukinnan, nykykesät kun ovat sellaisia, että ne kuluvat kesää odotellessa ja ilmat lämpenevät vasta loppukesällä. Voin tietysti uusia kylvön vielä toukokuussa, jos näyttää etteivät nämä nyt onnistu.

Hankin tulevalle kesälle kahta eri tuoksuhernettä: Moody Blues sekä Black Knight


'Moody Blues' on maailman johtaviin tuoksuhernekehittäjiin kuuluvan Keith Hammettin luomus, sisältäen ’North Shore’, ’Cocktail’ sekä ’Big Blue’ - lajikkeet. 'Black Knight' puolestaan on vanha perinnelajike (heirloom), jonka tuoksuhernekasvatuksen ’grand old man’, Henry Eckford esitteli vuonna 1898.

Liotin siemeniä 24 tuntia ennen kylvöä. Vain turvonneet siemenet pääsivät jatkoon. Niitä jotka eivät turvonneet, hioin hiekkapaperilla ja laitoin takaisin veteen likoamaan. Pienen googlettamisen jälkeen, löysin sellaisenkin tiedon ettei siemeniä kuuluisikaan liottaa (mm. täältä  sekä Keith Hammettin omilta sivuilta, täältä). Liotin nyt kuitenkin kuten pussin ohjeissa luki. Sitten siemenet pääsivät kukin omaan kennoonsa multaan.

24 tuntia vedessä. - Hyvin turvonneita siemeniä. - Turvonneen ja turpoamattoman siemenen eron kyllä huomaa.


Tällä kertaa hankin rootrainersit, joita nimenomaan suositellaan tuoksuherneille. Rootrainersissa on erityiset urat, joita pitkin juuret kasvavat. Kennon alaosa on auki, mikä mahdollistaa juurien ilmatypistyksen. Juuret kasvavat reiästä ulos ja kun juurenpäät ilmanvaihdon ansiosta kuivuvat, alkaa ylemmäksi muodostua uusia juuria.

Rootrainersin periaate selviää tästä Nelson Gardenin paketin kuvasta


Oletko sinä kokeillut rootrainersia? Tuoksuherneiden kasvatusvinkkejä otetaan myös ilolla vastaan😊

Ihanaa kesäajan ensimmäistä sunnuntaita!

20 kommenttia:

 1. Enpä ole ennen törmännyt rootrainersiin. Ensimmäiset tuoksuherneet voisikin piakkoin kylvää ja katsoa, saisiko ne sillä tavoin aiemmin kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin nuo ovat aivan uusi tuttavuus. Mielenkiinnolla odotan, että onko niistä jotain hyötyä. Tuo aikaisempi kukinta on tosiaan minunkin mielessä🌸

   Poista
 2. Enpä ole koskaan esikasvattanut tuoksuherneitä saati törmännyt noihin rootrainerseihin. Kasvatan tuoksuherneet kasvarissa aina ja kukinta on upeaa ilman liotusta tai esikasvatusta.

  Näin kerran yhden englantilaisen ohjelman juurikin tuoksuherneiden kasvatuksesta avomaalla. Siemenet kylvettiin, varmuutta ei ole liotettiinko ne vai ei, kuun kierron mukaan ja tulos oli upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on nyt ensimmäinen kerta kun näitä esikasvatan. Ennen olen suorakylvänyt. Tuo liotusohje on kyllä mielenkiintoinen. Sitä suositellaan, mutta tuon linkittämäni tuoksuhernegurun mukaan se voi olla jopa haitallista siemenelle ja pilata sen. Mahtoiko minulla mennä nyt heti alkuun pieleen tämä...no, onneksi vielä on aikaa tehdä vaikka kuinka monta kylvöstä. Kuunkierto onneksi suosii juuri nyt kylvöjä eli toivoa on 😊

   Poista
 3. Itse kylvän tuoksuherneet suorakylvönä. Toivotaan, että tänä kesänä tuoksuherneesi ilahduttavat runsaalla kukinnalla ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tähän mennessä suorakylvänyt, mutta huonoin tuloksin. Kiitos, sitä toivon minäkin. Kukkakimppuja tuoksuherneistä olisi kiva vihdoin saada toteutettua😊

   Poista
 4. Minun tuoksuherneille on käynyt juuri niinkuin sinullekin, lähtivät kyllä hyvin kasvuun, mutta kukinta oli heikkoa. Samoin on käynyt ennenkin. Pitäisikö kasvatella ensin kunnon mittaan kasvihuoneessa, niinkuin Saila tuossa sanoi, ja siirtää myöhemmin kesällä oikealle kasvupaikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäköhän kumma siinä on, että kukinta ei onnistu? Omalla kohdallani luulen, kuten tekstissäni mainitsin, etten pitänyt niistä tarpeeksi huolta. Joskus ostin myös valmiit taimet, mutta siltikään en onnistunut. Ei kukintaa. Voisiko latvomisessa olla jotain erityistä, mikä vaikuttaa? Muistaakseni viime vuoden Gardener’s Worldin jossakin jaksossa Monty Don näytti tuoksuherneen latvomisen. Pitäneekin etsiä tuo jakso ja katsoa tarkemmin.😊

   Poista
 5. Minä ole laittanut ihan suorakylvönä. Muuten olen onnistunut, mutta en ole ehkä latvonut tarpeeksi. Tuoksuherneet ovat olleet jotenkin epäsiistiä hässäkkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon latvomiseen minunkin tarvitsee perehtyä tarkemmin. Viime kesänä tuoksuherneeni näyttivät melkoiselta räpellykseltä, katsotaan miten tänä vuonna käy...😊

   Poista
 6. Hei! Löysin blogiisi, kun etsin kokemuksia hyasinttipavun kasvatuksesta! Näyttää niin kivalta, että taidan jäädä lukijaksi :)

  Minä olen esikasvattanut tuoksuherneet huhti-toukokuussa, latvonut kerran noin kymmensenttisenä (juurikin Monty Donin ohjeilla) ja sitten istuttanut. Ainoastaan hyvässä maassa ja runsaasti ravinteita saaneet tuoksuherneet ovat kukkineet runsaasti, mutta vasta elokuusta alkaen. Vaatimattomammissa olosuhteissa kasvaneet ovat kukkineet heikosti. Toivottavasti onnistut tänä kesänä! Minä ajattelin kylvää vasta muutaman viikon kuluttua, kun ei tuo kevät näytä kovin nopeasti etenevän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit blogini ja kiitos kun liityit lukijaksi😊. Tuo latvomisen taito täytyy ottaa haltuun tänä vuonna ja muistaa myös kunnon lannoitus. Saattaa olla, että se jäi liian vähälle aikaisempina vuosina...Postailen sitten myöhemmin kesällä, miten kävi. Tänään huomasin, että suurin osa tuoksuherneistä oli itänyt. Saisi kyllä loppua tämä kylmyys ja kevät jo kunnolla tulla.

   Poista
 7. Minullakin pari pussia tuoksuherneen siemeniä vielä odottaa. En ole päättänyt, esikasvatanko vai lyönkö suoraan penkkiin..Kerran suorakylvönä onnistui hienosti, seuraavana vuonna ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on vähän kesästäkin kiinni, miten nuo onnistuvat. Viime kesänä hämmästelin sitäkin kun talon itäpuolella ollut kelloköynnös kasvoi valtavan hienoksi kun taas länsipuolella ollut oli aika vaatimaton. Molemmat olivat samanlaisesssa valomäärässä ja hoidossa katoksen alla. Kasvimaailma aina yllättää😊

   Poista
 8. Rootrainers on aivan uusi juttu minullekin.
  En ole oikein saanut koskaan tuoksuherneitä kukoistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokin juttu noihin tuoksuherneisiin liittyy, että ne saa onnistumaan. Yritän nyt perehtyä tuohon latvomiseen ja muistaa lannoittaa kunnolla. Katsotaan kuinka käy😊

   Poista
 9. ihan uusi juttu minulle tuo rootrainer. Tuoksuherneet ovat olleet mun lemppareita lapsuudesta asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuherneet ovat todella ihania! Haaveilen, että saisin niistä muhkeita kimppuja kesällä. Katsotaan, miten käy. 🌸
   Kiva kun löysit blogini pariin ja kiitos kun liityit lukijaksi😊

   Poista
 10. En ole kuin kerran kauan sitten kasvattanut tuoksuhernettä. Toivottavasti sinä onnistut .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olisihan se kivaa saada vihdoin kauniit tuoksuherneet hyötytarhaa piristämään😊

   Poista