Maaliskuun kasvikortti

Miten ihan tuntuu kuin blogia tehdessä aika kuluisi jotenkin erityisen nopeasti. 😊 Koskapa olemme taas kuukauden viimeisessä päivässä niin luvassa on kuukauden kasvikortti. Aikaisemmat kasvikortit löytyvät erilliseltä sivulta sivupalkista.

Tämän kuukauden kasvikorttiin valikoitui yksi laajimpiin kasvisukuihin kuuluva tyräkkien suku (Euphorbia) ja niistä erityisesti rantatyräkki. Tyräkit ilahduttavat kukinnallaan alkukesän puutarhaa ja ne säilyvät kauniina myös kukinnan jälkeen.


Meillä puutarhassamme kasvaa kortissa esiteltyä rantatyräkkiä (E. palustris) kolme kappaletta. Lisäksi meillä on kultatyräkki (E. polychroma), joka hitaasti toipuu 2015-16 tuhotalvesta. Viime kesänä istutin kolme tarhatyräkkiä  eli kuusityräkkiä (E. cyparissias) paahteiseen paikkaan, jossa ei ole oikein mikään kasvi tähän mennessä viihtynyt. Kylvin myös lumityräkin (E. marginata 'Summer Icicle') siemeniä viime kesänä suoraan perennapenkkiin. Pieniä alkuja oli nähtävissä loppukesästä. Katsotaan, ovatko ne selvinneet tästä talvesta.

Rantatyräkki kasvaa suureksi pensaaksi


Rantatyräkki aamukasteessa, kukinnan jälkeen
Tulevana kesänä jatkan mantelityräkin (E. amygdaloides) ja himalajantyräkin  (E. griffithii) etsimistä. Näillä molemmilla on upean eksoottinen väri. En ole nähnyt niitä täälläpäin taimistojen valikoimissa. Tietysti voisihan niitä kokeilla myös kasvattaa siemenestä. 😊

Onko sinulla tyräkkejä puutarhassa?

Hyvää lankalauantain jatkoa!

6 kommenttia:

 1. Himalajantyräkkiä on ollut ainakin Särkän Perennataimistolla. Lajike oli muistaakseni 'Fire Glow'. Omani melkein kuoli talveen 2015/2016. Yksi pieni verso yritti viime kesänä nousta muutoin kuolleeksi toteamasta yksilöstä. Olisipa mukavaa, jos se jaksaisi vahvistua, sillä lajike on tosi hieno tummine, purppuraiseen häivätävin lehtien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin pitää mielessä. Himalajantyräkillä on upea väri. Toivottavasti himalajantyräkkisi vahvistuu. Minun kultatyräkki teki myös muutamia pieniä versoja. Toivon, että se tänä vuonna tekisi jo vähän enemmän.

   Poista
 2. Viime vuonna näin mantelityräkkia jossain verkkokaupassa. Epäilisin että olisi ollut tämä: http://www.paratiisintaimitarha.fi Valitettavasti ei ole enää, jos ei lähempänä kevättä tule lisää valikoimiin. Suunnittelin sen tilaamista, mutta jätin pois kun, oli niin paljon kaikkea muuta jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyy tarkkailla, jos valikoimiin tulisi lähempänä kevättä.

   Poista
 3. Minulla on tyräkkejä, pidän niistä, kukkii pitkään ja rehevänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyräkit kuuluvat minunkin suosikkeihin. Ne voi hyvin sijoittaa vaikkapa paraatipaikalle, koska ne tosiaan kukkivat pitkään, eivätkä ränsisty kukinnan jälkeen.😊

   Poista