Hyötytarhan suunnitelmia

Kesän yksi ehdottomia kohokohtia on se kun saa hakea ruokansa raaka-aineet takapihan kasvilavoista. Tykkään lavoista, koska ne eivät rikkaruohotu niin vauhdikkaasti, maa lämpenee keväällä nopeammin ja niihin saa kätevästi kannen. Meillä on tällä hetkellä 5 lavaa, joista kahdessa on pysyvästi marjoja: toisessa mansikoita ja toisessa pensasmustikoita. Lopuissa kolmessa lavassa on ollut vaihtelevasti esim. salaattia, perunaa, kesäkurpitsaa, avomaankurkkuja, lehtikaalia. Hyötykasvien viljelyssä on hyvä pyrkiä vuoroviljelyyn etteivät taudit ja tuholaiset pääse iskemään. Näin ollen siis samaa lajia ei kasvateta samassa paikassa peräkkäisinä vuosina. Vuoroviljelyyn riittää 4 lavaa, mutta kaikkia ihania herkkuja on niin paljon ettei tuo määrä riitä meille. Se tarkoittaa sitä, että lavoja tarvitaan viisi lisää. Tässä suunnitelmani:Tavoitteenani on toteuttaa viljelykiertoa neljän ylimmän sarakkeen kohdalla seuraavasti (mansikat ja mustikat pysyvät siis paikoillaan):

Vuosi 1:
ylimmät lavat
kaalikasvit (lehtikaalit, nauris, retikka, kurkut, kesäkurpitsa), jotka vaativat voimakkaan lannoituksen

toiseksi ylimmät lavat
juurikasvit ja salaatit, joille maa ei saa olla liian lannoitettua

kolmanneksi ylimmät lavat
perunat

neljänneksi ylimmät lavat
pavut, herneet, yrtit eivät kaipaa lannoitusta ja jättävät jälkeensä typpipitoisen maan.

Vuosi 2: kierto toteutuu siten, että listan kasviryhmät siirtyvät aina ylemmäksi ja ylin putoaa alimmaiseksi. Eli juurikasvit siirtyvät kaalikasvien lavoihin, perunat juurikasvien lavoihin ja pavut sekä herneet perunoiden lavoihin. Kaalikasvit siirtyvät papujen ja herneiden lavoihin.

Vuosi 3:  suunnitelman ylimmissä lavoissa ovat perunat, alimmissa juurikasvit

Vuosi 4: suunnitelman ylimmissä lavoissa pavut ja herneet ja alimmissa lavoissa perunat

Ja sitten kaikki alkaa taas alusta.


Toivottavasti ehdin toteuttaa nämä suunnitelmat keväällä. Se tarkoittaa myös sitä, että kolme marjapensasta pitää siirtää. Haluaisin myös, että lavojen väleissä menee sorakäytävät sillä nurmikon ajaminen väleistä on hankalaa.  Huh, kiirettä tulee varmasti pitämän, mutta palkintona on puhdasta, itse viljeltyä ruokaa ja se on ihan parasta! 😊

Onko sinulla jo hyötytarhan suunnitelmat valmiina?
10 kommenttia:

 1. Hyvän näköinen suunnitelma. Minulla myös neljän lavan kierto, jonka aloitin viime vuonna. Tänä vuonna en ajatellut ihmeemmin suunnitella, vaan jatkaa viime vuoden mallilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt todella toivon, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, ja tuo hyötytarhan laajennus valmistuisi järkevässä ajassa. Katsotaan miten käy😊

   Poista
 2. Pätevä suunnitelma. Minulla on kuusi lavaa, joista neljää käytän kiertoon. Lavojen välit katoin alkuun oksahakkeella, mutta sitä oli vaikea pitää siistinä ja hake houkutteli kotiloita. Nyt välit on päällystetty kivituhkalla, jonka alla on maanrakennuskangas. Lavani ovat sen verran tiiviisti, ettei joka väliin mahdu kottikärryt. Se tuottaa vähän ylimääräistä työtä, mutta kyllä sen kanssa toimeen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos🙂 Tuota kivituhkaa minäkin olen ajatellut noihin väleihin. Minullakin tulee olemaan aika kapeat välit lavojen välissä, kun tuo hyötytarha-alue itsessään on kapeahko.

   Poista
 3. Hyvä suunnitelma. Lavoilla kasvattaminen on helppoa ja siinäkin nälkä kasvaa syödessä ja lavojen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Mulla on sepeliä käytävien välissä, kun nurmikon hoitaminen oli vaikeaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Lavat on kyllä käteviä ja käytävien kattaminen pitää alueen siistinä ja helppohoitoisena.😊

  VastaaPoista
 5. Pätevä suunnitelma, tosiaan! Meillä on suunnittelu vasta meneillään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kunpa pääsisi jo pian suunnitelmaa toteuttamaan😊

   Poista
 6. Hei vaan. Lueskelin blogiasi ja lohduttavaa huomata et muillakin on samaa et paljon tehdään ympäri pihaa mut jokin mättää. Samoin minä alotin 2012 pihan laiton lähes tyhjästä. Kasvihuone, lavahyötytarha, pensaita, puita ja kukkia on tullu istuteltua. Tein saman havainnon et kukkapenkit pitäusi olla suurempia et näyttäsivät jotain. Lavat on kyllä käteviä. Miulla on 4 isompaa ja 4 pienempää. Mansikkaa yhdessä ja muissa kierrätän. Pensasmustikat olin suunnitellu maahan mut nyt kiinnostuinkin jos laittasinkin lavalle. Mitä lajiketta sinulla on. Onko tullut satoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pkkuhiljaa yritän noita penkkejäni kasvatella. On ollut aika opettelua ison ja tyhjän tilan hallitseminen, pienen rivaripihan jälkeen.
   Lavat ovat minunkin mieleeni. Minulla on pensasmustikkoja kahta lajiketta, jotta pölyttävät hyvin ristiin: hillittykasvuinen Northblue, jossa todella isot mustikat sekä reheväkasvuinen Aino, jonka marjat ovat vähän pienempiä. Molemmat hyvänmakuisia😊. Viime kesänä tuli ihan jättisato, parina ekana vuonna sato jäi aika pieneksi. Minusta on kätevää kun ne ovat lavassa. Syksyisin saan kätevästi siihen ympärille jänisverkon.

   Poista