Vuosi 1:
ylimmät lavat
kaalikasvit (lehtikaalit, nauris, retikka, kurkut, kesäkurpitsa), jotka vaativat voimakkaan lannoituksen
toiseksi ylimmät lavat
juurikasvit ja salaatit, joille maa ei saa olla liian lannoitettua
kolmanneksi ylimmät lavat
perunat
neljänneksi ylimmät lavat
pavut, herneet, yrtit eivät kaipaa lannoitusta ja jättävät jälkeensä typpipitoisen maan.
Vuosi 2: kierto toteutuu siten, että listan kasviryhmät siirtyvät aina ylemmäksi ja ylin putoaa alimmaiseksi. Eli juurikasvit siirtyvät kaalikasvien lavoihin, perunat juurikasvien lavoihin ja pavut sekä herneet perunoiden lavoihin. Kaalikasvit siirtyvät papujen ja herneiden lavoihin.
Vuosi 3: suunnitelman ylimmissä lavoissa ovat perunat, alimmissa juurikasvit
Vuosi 4: suunnitelman ylimmissä lavoissa pavut ja herneet ja alimmissa lavoissa perunat
Ja sitten kaikki alkaa taas alusta.
Toivottavasti ehdin toteuttaa nämä suunnitelmat keväällä. Se tarkoittaa myös sitä, että kolme marjapensasta pitää siirtää. Haluaisin myös, että lavojen väleissä menee sorakäytävät sillä nurmikon ajaminen väleistä on hankalaa. Huh, kiirettä tulee varmasti pitämän, mutta palkintona on puhdasta, itse viljeltyä ruokaa ja se on ihan parasta! 😊
Onko sinulla jo hyötytarhan suunnitelmat valmiina?
Hyvän näköinen suunnitelma. Minulla myös neljän lavan kierto, jonka aloitin viime vuonna. Tänä vuonna en ajatellut ihmeemmin suunnitella, vaan jatkaa viime vuoden mallilla.
VastaaPoistaKiitos, nyt todella toivon, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, ja tuo hyötytarhan laajennus valmistuisi järkevässä ajassa. Katsotaan miten käy😊
PoistaPätevä suunnitelma. Minulla on kuusi lavaa, joista neljää käytän kiertoon. Lavojen välit katoin alkuun oksahakkeella, mutta sitä oli vaikea pitää siistinä ja hake houkutteli kotiloita. Nyt välit on päällystetty kivituhkalla, jonka alla on maanrakennuskangas. Lavani ovat sen verran tiiviisti, ettei joka väliin mahdu kottikärryt. Se tuottaa vähän ylimääräistä työtä, mutta kyllä sen kanssa toimeen tulee.
VastaaPoistaKiitos🙂 Tuota kivituhkaa minäkin olen ajatellut noihin väleihin. Minullakin tulee olemaan aika kapeat välit lavojen välissä, kun tuo hyötytarha-alue itsessään on kapeahko.
PoistaHyvä suunnitelma. Lavoilla kasvattaminen on helppoa ja siinäkin nälkä kasvaa syödessä ja lavojen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Mulla on sepeliä käytävien välissä, kun nurmikon hoitaminen oli vaikeaa.
VastaaPoistaKiitos! Lavat on kyllä käteviä ja käytävien kattaminen pitää alueen siistinä ja helppohoitoisena.😊
VastaaPoistaPätevä suunnitelma, tosiaan! Meillä on suunnittelu vasta meneillään. :)
VastaaPoistaKiitos! Kunpa pääsisi jo pian suunnitelmaa toteuttamaan😊
PoistaHei vaan. Lueskelin blogiasi ja lohduttavaa huomata et muillakin on samaa et paljon tehdään ympäri pihaa mut jokin mättää. Samoin minä alotin 2012 pihan laiton lähes tyhjästä. Kasvihuone, lavahyötytarha, pensaita, puita ja kukkia on tullu istuteltua. Tein saman havainnon et kukkapenkit pitäusi olla suurempia et näyttäsivät jotain. Lavat on kyllä käteviä. Miulla on 4 isompaa ja 4 pienempää. Mansikkaa yhdessä ja muissa kierrätän. Pensasmustikat olin suunnitellu maahan mut nyt kiinnostuinkin jos laittasinkin lavalle. Mitä lajiketta sinulla on. Onko tullut satoa?
VastaaPoistaPkkuhiljaa yritän noita penkkejäni kasvatella. On ollut aika opettelua ison ja tyhjän tilan hallitseminen, pienen rivaripihan jälkeen.
PoistaLavat ovat minunkin mieleeni. Minulla on pensasmustikkoja kahta lajiketta, jotta pölyttävät hyvin ristiin: hillittykasvuinen Northblue, jossa todella isot mustikat sekä reheväkasvuinen Aino, jonka marjat ovat vähän pienempiä. Molemmat hyvänmakuisia😊. Viime kesänä tuli ihan jättisato, parina ekana vuonna sato jäi aika pieneksi. Minusta on kätevää kun ne ovat lavassa. Syksyisin saan kätevästi siihen ympärille jänisverkon.